Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TO_konspekt_ua.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Поняття технологічного оснащення

Допоміжні пристрої, використовувані при механічній обробці, складанні, контролі виробів називають пристосуваннями.

Пристосування, робочі і контрольні інструменти разом узяті називають технологічним оснащенням, причому пристосування є найбільш складною і трудомісткою її частиною.

У великосерійному і масовому виробництві на кожну оброблювану деталь в середньому доводиться 10 пристосувань. Значну їх долю(80 - 90 % загального парку) складають верстатні пристосування, вживані для установки і закріплення оброблюваних заготівель.

Використання технологічного оснащення сприяє:

  • підвищенню продуктивності;

  • точність обробки, складання і контролю;

  • полегшенню умов праці;

  • скороченню кількості і зниженню кваліфікації робітників;

  • строгій регламентації тривалості виконуваних операцій;

  • розширенню технологічних можливостей устаткування;

  • підвищенню безпеки робітників і зниженню аварійності і тому подібне

Класифікація пристосувань

За цільовим призначенням пристосування можна розділити на п'ять основних груп:

  1. Верстатні пристосування для установки і закріплення оброблюваних заготівель. Вони підрозділяються на свердлувальні, фрезерні, розточувальні, токарні та ін. До цієї групи відносять також пристосування спеціального призначення(для гнучкі, рихтування та ін. операцій). Ця група пристосувань зв'язує заготівлю з верстатом.

  2. Верстатні пристосування для установки і закріплення інструменту. До них відносяться патрони для свердел, розгорток, мітчиків, багатошпіндельні свердлувальні і фрезерні голівки, інструментальні державки для токарно-револьверних верстатів і автоматів та ін. пристрою. Ця група пристосувань називається також допоміжним інструментом і характеризується великим числом нормалізованих конструкцій. Ця група виконує роль сполучної ланки між інструментом і верстатом. ри допомозі першої і другої груп здійснюється наладка технологічної системи верстат - заготівля - інструмент.

  3. Складальні, використовувані для з'єднання деталей у вироби. Застосовують наступні типи складальних пристосувань : для кріплення базових деталей збираного вузла, для забезпечення правильної установки елементів виробу, що сполучаються, для попередньої деформації встановлюваних пружних елементів(пружин, розрізних кілець). а також для запрессовки, клепки, розвальцьовування і інших операцій, коли потрібно при складанні великі зусилля.

  4. Контрольні, вживані для перевірки заготівель при проміжному і остаточному контролі деталей, а також при складанні машин.

  5. Пристосування для захоплення, переміщення і кантування важких, а в автоматизованому виробництві і легких заготівель, деталей і збираних виробів(роботи, маніпулятори).

Класифікація верстатних пристосувань

  1. За технологічною ознакою: токарні, фрезерні, свердлувальні і так далі

  2. По мірі спеціалізації

    1. Універсальні пристосування(УП) - застосовуються в одиничному і дрібносерійному виробництві.

    2. Переналагоджувані пристосування. - застосовуються в дрібносерійному і середньосерійному виробництві. складаються з постійної(базовою) частини і комплекту змінних наладок В ЕСТПП усі переналагоджувані пристосування приведені до 7 видів:

  • Універсально-соборні;

  • Збірно-розбірні;

  • Универсально-безналадочные;

  • Універсально-налагоджувальні;

  • Спеціалізовані налагоджувальні пристосування;

  • Нерозбірні спец. пристосування

  • Агрегатні засоби механізації затиску.

    1. Спеціальні пристосування(СП), призначені для виконання певних технологічних операцій і є непереналагоджуваними пристосуваннями одноцільового призначення. Їх використовують в масовому виробництві при постійному закріпленні операцій на робочих місцях. СП трудомісткі і дорогі у виготовленні.

  1. По мірі механізації і автоматизації пристосування діляться на ручні, механізовані, напівавтоматичні і автоматичні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]