Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TO_konspekt_ua.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

2. Приводи двосторонньої дії.

У циліндрі двосторонньої дії і робочий і неодружений хід здійснюються під дією стислого повітря.

Повітря по черзі поступає в порожнину «А» пневмоцилиндр для закріплення оброблюваної деталі і в порожнину б для її звільнення.

Ці двигуни застосовуються при великій довжині ходу, коли в пристосуванні є самотормозящие ланки, що вимагають значних зусиль при поверненні в початкове положення затискних елементів.

3. Ущільнення.

Для нормальної роботи пневмоцилиндров потрібно герметичність і ізоляцію один від одного його порожнин. Для цього застосовуються ущільнення., які сполучають між собою поршень і циліндр, шток і кришку і нерухомі з'єднання(кришка і циліндр).

Основні вимоги до ущільнень:

  1. Герметичність при усіх робочих режимах;

  2. Висока зносостійкість і мінімальні втрати на тертя(в межах 150 000 ходів поршня).

  3. Надійність роботи при високих і низьких температурах і здатність не руйнуватися в результаті хімічної взаємодії з ущільнюваним середовищем.

  4. Зручність монтажу, демонтажу і відсутність необхідності підтяжки і регулювання при експлуатації.

  5. Економічність.

У сучасних конструкціях пневмодвигателей застосовуються 2 типи ущільнень :

  1. Манжети V- образного перерізу з маслостійкої гуми для ущільнення поршнів і штоків.

  2. Кільця Круглого перерізу з маслостійкої гуми по ГОСТ 9833-73 для ущільнення поршнів, штоків і нерухомих з'єднань.

При сборке манжеты устанавливаются с натягом, т.е. D1 - наружный диаметр манжеты больше Dц – наружного диаметра цилиндра. При поступлении в цилиндр рабочей среды (сжатого воздуха или масла) она как клин распирает лепестки манжеты и автоматически уплотняет сопряжение движущихся частей.

Кільця круглого перерізу також ущільнюються автоматично. Вони закладаються в прямокутні канавки, висота яких менше діаметру d перерізу кільця, а ширина b - більше, що необхідно для нормальної роботи кільця.

Кільця встановлюються в канавку з натягом, що забезпечує попереднє ущільнення. Зі вступом в циліндр робочого середовища кільце переміщається до стінки канавки(у напрямі потоку повітря або олії) і деформуючись набуває D- образної форми. Міра ущільнення зростає зі збільшенням тиску робочого середовища.

У двигунах двосторонньої дії на поршні вимагається дві V- образні манжети, а кільце круглого перерізу - одне, оскільки останнє забезпечує ущільнення в обидві сторони.

При ущільненні Vобразными манжетами вимагаються: посадка в сполученні поршня з циліндром: _ або_, шорсткість обробки дзеркала циліндра Ra = 0.32 - 0.63 мкм, мастило помірне.

При ущільненні кільцями потрібно посадку _ або _, дзеркало циліндра слід обробляти по Ra = 0.16 - 0.08 мкм, мастило щедре.

4. Сила на штоку пневмоцилиндра.

Для циліндрів односторонньої дії :

де р - тиск повітря в циліндрі

D - діаметр циліндра;

 - ккд приводу(0,85 - 0,9)

Р1 - сила опору пружини.

Параметри пружини рекомендується вибирати з таким розрахунком, щоб при її граничному стискуванні вона чинила опір від 5% до 20% від зусилля на штоку у момент затиску.

Для циліндрів двосторонньої дії :

А) в порожнині без штока:

Б) з боку штока

При відомих потрібних зусиллях затиску і тиску повітря з цих формул можна визначити діаметр циліндра. Після розрахунку діаметру його округлюють до нормального і перераховують дійсну силу на штоку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]