Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TO_konspekt_ua.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

2. Погрішності установки деталі в пристосуваннях

Установка -(по ГОСТ 21495-76) процес базування і закріплення заготівлі і виробу.

Погрішність установки - відхилення фактично досягнутого положення заготівлі або виробу при установці від потрібного.

Погрішність установки (у, як одна із складових загальної погрішності виконуваного розміру підсумовується з погрішностей базування (б, закріплення (з і погрішностей заготівлі, викликаних неточністю пристосування (ін. По своєму фізичному сенсу величина (у виражає погрішність положення заготівлі.

Оскільки величини (б, (з, (пр є полем розсіяння випадкових величин, то загальна погрішність установки визначається як:

Базування(по ГОСТ 21495-76) - надання заготівлі або виробу необхідного положення відносно системи координат.

Погрішність базування - відхилення фактично досягнутого положення заготівлі або виробу при базуванні від потрібного.

Погрішність базування має місце при несуміщенні технологічної і вимірювальної бази заготівель.

П

Рис. 4 Рис.5

ри цій установці(мал. 4) погрішність базування для розміру А рівна 0, тобто (бА = 0. (технологічна і вимірювальна бази поєднані в площині 1), а погрішність базування для розміру В дорівнює допуску на розмір З, тобто (бВ = Т (технологічна база 1 не поєднана з вимірювальною 2).

При установці заготівлі на циліндричний палець(рис.5) базовим отвором розрізняються два випадки. При посадці без проміжку(розтискне оправляння) погрішність базування для розміру А дорівнює половині допуску на діаметр заготівлі : . За наявності проміжку(жорсткий палець) погрішність базування для цього ж розміру зростає на величину граничної зміни діаметрального проміжку : .

Для зменшення або виключення погрішності базировниия слід поєднувати технологічні і вимірювальні бази, вибирати раціональні розміри і розташування настановних елементів, усувати або зменшувати проміжки при посадці заготівлі на охоплювані і охоплюючі настановні елементи.

Погрішність закріплення заготівлі є різницею між найбільшою і найменшою величиною проекцій зміщення вимірювальної бази на напрям виконуваного розміру при додатку до заготівлі сили закріплення. Для партії заготівель погрішність закріплення дорівнює нулю, якщо величина зміщення постійна. Згідно з визначенням:

,

де ( - кут між напрямом виконуваного розміру і напрямом зміщення вимірювальної бази.

Погрішність закріплення (з для розмірів А і В (рис.4) не рівна 0 (( = 0), а для розміру Е : _, оскільки бічна (вимірювальна) база переміщається при затиску заготівлі у власній площині (( = 90().

Погрішність закріплення, як і погрішність базування не впливає на точність діаметрів і розмірів, що зв'язують оброблювані при даному установе поверхні, а також на точність форми оброблюваних поверхонь.

Приклади значень погрішностей закріплення для деяких типових пристосувань:

  • з в лещатах - 0,05 - 0,2 мм;

  • прихватами - 0,01 -0,2 мм;

  • у кулачковому патроні - 0,04 - 0,1 мм;

  • у цанговому патроні - 0,02 - 0,1 мм.

пр - погрішність положення заготівлі, залежна від пристосування.

,

где пр – погрешность изготовления приспособления по выбранному параметру, зависящая от погрешности изготовления и сборки установочных и др. элементов приспособления.

вус - погрішність установки пристосування на верстаті (допустима величина (вус = 0,005 - 0,02 мм).

і - погрішність положення заготівлі, що виникає в результаті зношування елементів пристосування. Ця величина залежить від програми випуску виробів, їх конструкції і розмірів, матеріалу і маси заготівлі, стану її базової поверхні.

При обробці площинних заготівель, а також торцевих поверхонь(уступів) тіл обертання і при отриманні лінійних розмірів погрішності базування, закріплення і пристосування є векторами, що лежать на одній прямій і підсумовуються арифметично :

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]