Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TO_konspekt_ua.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Пристрої, що координують положення різального інструменту. Кондукторні втулки для свердлувальних і розточувальних верстатів.

Кондукторні втулки служать для напряму різального інструменту при обробці отворів на свердлувальних і розточувальних верстатах і встановлюються в кондукторні плити.

1. Нерухомі кондукторні втулки.

Постійні втулки без бурту(ГОСТ 18429-73) і з буртом(ГОСТ 18430-73).

Застосовуються при обробці неточних отворів одним інструментом(свердлом або зенкером) в умовах дрібносерійного виробництва. Вони запресовуються в кондукторну плиту по посадці .

Змінні втулки.

Застосовуються при обробці отвору одним інструментом в умовах великосерійного і масового виробництва, коли вони зношуються і потрібна їх заміна. Вони встановлюються в проміжні втулки по посадці . Від проворачиванния і підйому при обробці(під дією стружки, що сходить) змінні втулки кріпляться голівкою гвинта.

Швидкозмінні втулки.

Використовуються у випадках, коли точний отвір виходить шляхом послідовного застосування декількох інструментів, для кожного з яких потрібно свою втулку(наприклад) свердло, зенкер, розгортка і тому подібне

Швидкозмінні втулки встановлюються в проміжних втулках по посадці _ або _. У такій конструкції не потрібно обертати гвинт для зміни втулки. Він перешкоджає осьовому зміщенню втулки.

Проміжні втулки.

Служать для установки змінних або швидкозмінних втулок в пристосуваннях. Вони монтуються в корпусах або кондукторних плитах по посадці .

Допуски на діаметр отвору для проходу свердел і зенкерів встановлюються по посадці , а для розгорток - .

Застосування кондукторних втулок усуває операцію розмітки, зменшує відведення свердла і розбиття оброблюваних отворів, точність яких помітно збільшується в порівнянні з обробкою без кондуктора.

Відстань h від нижнього торця кондукторної втулки до поверхні оброблюваної деталі приймається рівним(1/3 - 1) d, де d - діаметр отвору втулки під інструмент.

При обробці крихких матеріалів(чавун, бронза) вибирається мінімальна відстань, а при обробці в'язких(стали і ін.) - максимальне. Для зенкерування . Від величини h залежить і положення просвердленого отвору.

В якості матеріалів при виготовленні кондукторних втулок застосовуються:

  • сталь 9ХС для d ( 9 мм.

  • сталь У10 для d = 9 - 27 мм.

  • сталь 20Х для d > 27 мм(з цементацією h = 0.6 - 1 мм, НRC 60).

Орієнтовно кількість свердлінь через кондукторну втулку приймає рівною 10 000 - 15 000.

Допуски на виготовлення і знос кондукторних втулок по внутрішній поверхні(мкм) приймаються по таблиці:

Допуск

Номінальний діаметр свердла, мм

1 – 3

3 – 6

6 – 10

10 – 18

18 – 30

30 – 50

50 - 80

Изгото-вления

14

17

20

24

30

35

40

Зносу

10

15

20

25

30

35

40

При конструюванні кондукторів необхідно вказувати на кресленнях допуски(відхилення) на відстані між осями втулок і до настановних елементів. На практиці допуски на координуючі розміри призначають в 2 - 3 рази менше відповідних розмірів по кресленню деталі або вибирають по наступних рекомендаціях:

  • у кондукторах для обробки наскрізних отворів під болти, неточних отворів під різьблення допуски на координуючі розміри брати в межах від (0,05 - (0,1 мм.

  • у кондукторах, де потрібно обробку отворів високої точності, наприклад, під підшипники валів, осей і тому подібне, а також для обробки отворів багатошпіндельними голівками допуски на координуючі розміри зменшуються до (0,02 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]