Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TO_konspekt_ua.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Настановно-затискні механізми(узм).

У цих механізмах елемент, передавальний заготівлі зусилля затиску, одночасно має і настановні функції. Від настановних елементів потрібно точність, а затискні повинні розвивати певну силу. Ці дві вимоги поєднуються в одному механізмі, але при русі під навантаженням настановні елементи механізму зношуються і втрачають точність. Тому ці механізми вимагають розрахунку на точність.

Конструктивно УЗМ можуть бути виконані:

  1. У вигляді цілісних центрових оправлянь з тугою посадкою деталі отвором(см вищий).

  2. У вигляді пристосування з одним рухливим настановно-затискним елементом.

Деталь опорною площиною притискається до пристосування за рахунок поднутрения призми на кут ( = 3.5(.

  1. У вигляді пристосувань з самоцентрирующим затискним пристроєм.

Вони дозволяють робити установку заготівель по її геометричній осі або по двох площинах симетрії. Самоцентрирующие затискні пристрої мають 2 або 3 настановно-затискні елементи, які пов'язані між собою так, що вони можуть одночасно і з рівною швидкістю зближуватися один з одним або віддалятися, а після зіткнення з поверхнею деталі затягуватися до необхідного зусилля Q.

По конструкції розрізняють наступні самоцентрирующие затискні пристрої:

        1. Призматичні

        2. Плунжерные

        3. Цангові(см вищий)

        4. Гідропластмасові(см вищий)

        5. Мембранні

        6. З тарілчастими пружинами

        7. 2-х і 3-х кулачкові патрони

        8. Важільні.

1. Призматичні механізми.

Діють від гвинта з правим і лівим різьбленням. Упор служить для регулювання положення повзуна на гвинті.

2 . Плунжерные.

Деталь закріплюється трьома плунжерами, розташованими через 120(, які переміщаються в пазах ползушки. кільцева пружина круглого перерізу притискає плунжери до пазів. Для коротких деталей використовують один ряд плунжерів, для довгих - 2 ряди.

5. Мембранні.

Мембранні патрони використовуються для точного центрування заготівель по зовнішній або внутрішній циліндричній поверхні. Вони складаються з круглої прикрученої до планшайби верстата пластини(мембрани) 1 з симетрично розташованими виступами-куркульками 2(6 - 12 шт.). Усередині шпинделя проходить шток 3 пневмоцилиндра. Включаючи пневматичний пристрій прогинають пластину і тим самим розсовують кулачки. При відході штока назад пластина, прагнучи повернутися в початкове положення, стискає своїми куркульками заготівлю 4. Матеріал мембрани - стали 65Г, 30ХГС або У7А, загартовані до твердості HRC 40.45. Мембранні патрони забезпечують точність центрування 0,003 - 0,005 мм. Куркульки можуть бути виточені з однієї заготівлі з пластиною або виготовлені окремо, а потім приварені до пластини. Остаточна обробка виконується спільно.

k - коефіцієнт запасу;

n - число кулачків;

f - коефіцієнт тертя між заготівлею і куркульками(0,15 - 0,18).

b - плече додатка сили Q.

7. Кулачкові патрони. А. Двокулачкові.

Використовуються для закріплення несиметричних заготівель або фасонних деталей і зазвичай являються самоцентрирущими. Можуть бути з ручним(ключовим) або механізованим приводом. Пневматичні патрони бувають двох видів:

  1. рейкові;

  2. клинорычажные.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]