Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKOLOGIYa.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

25.У чому полягає суть суксеції?Ознаки первинної сукцесії.Вторинна сукцесія . Дигресія

Сукцесія - послідовна необоротна й закономірна зміна одного біоценозу (фітоценозу, мікробного угрупування, біогеоценозу й т.д.) іншим на певній ділянці середовища.

Первинні сукцесії розвиваються паралельно із ґрунтоутворенням під впливом постійного потрапляння ззовні насіння, відмирання нестійких до екстремальних умов сіянців і лише з певного часу — під впливом міжвидової конкуренції. Розвиток того чи іншого серійного угруповання і його зміна обумовлені в основному вмістом азоту в ґрунті й ступенем руйнування його мінеральної частини.

Вторинні сукцесії Як приклад вторинної сукцесії зазвичай наводять ялиновий ліс, знищений пожежею. На займаній ним раніше території зберігся ґрунт і насіння. Трав'яне угрупування утвориться вже на наступний рік. Далі можливі варіанти: у вологому кліматі домінує ситник, потім він змінюється малиною, вона — осикою; у сухому кліматі переважає війник, що змінюється шипшиною, а шипшина — березою.

Дигресія - погіршання стану екосистем внаслідок зовнішніх (екзогенних) або внутрішніх (ендогенних) причин.

26 Пояснити у чому полягає відмінність між природними , антропогеннимим та штучними екосистемами

Штучні екосистеми, або агроценози, нестійкі — людина штучно підтримує їх видовий склад.Висаджені рослини без підтримки людини швидко зникають в умовах конкуренції з дикими видами.

До антропогенних екосистем належать екосистеми, в яких переважають штучно створені антропогенні об´єкти і в яких, крім людей, можуть існувати лише окремі види організмів, що пристосувалися до цих специфічних умов. Прикладом таких антропогенних екосистем є міста, промислові вузли, села (в межах забудови), кораблі тощо.

У природних екосистемах отримання ресурсів і позбавлення від відходів відбувається в рамках кругообігу всіх елементів.

У природних екосистемах центральною ланкою є рослинність, і всі процеси зміни в даних спільнотах відносяться до автотрофними сукцесія.

У природних екосистемах гомеостаз підтримується тим, що вони відкриті, тобто постійно обмінюються речовиною і енергією з навколишнім середовищем. В антропогенних, створених під впливом людини системах для підтримки гомеостазу необхідне втручання (управління) людей.

27 В чому полягає суть природнього колообігу речовини? (води,вуглецю,кисню,азоту,фосфору,сірки)

Причина кругообігу — обмеженість елементів, з яких будується тіло організмів. Біологічний кругообіг — це багаторазова участь хімічних елементів у процесах, які протікають у біосфері. У зв´язку з цим біосферу визначають як частину Землі, де протікають три основних процеси: кругообіг вуглецю, азоту, сірки, в яких беруть участь п´ять елементів (Н, 02, С, г4, Б), що рухаються через атмосферу, гідросферу, літосферу. У природі кругообіг здійснюють не речовини, а хімічні елементи. Ці 5 елементів рухаються і окремо, і в таких сполуках як вода, нітрати, двоокис вуглецю, двоокис сірки.

28.Які ви знаєте види забруднень навколишнього природного середовища ?

Втручання людини в природні процеси в біосфері, маючи на увазі небажані для екосистем антропогенні зміни, можна згрупувати за такими видами забруднень:

- інгредієнтне забруднення як сукупність речовин, кількісно чи якісно ворожих природним біогеоценозам (інгредієнт — складова частина складної сполуки або суміші);

-параметричне забруднення, пов'язане зі зміною якісних параметрів навколишнього середовища (параметр навколишнього середовища — одна з його властивостей, наприклад, рівень шуму, радіації, освітленості тощо);

-біоценотичне забруднення, що полягає у впливі на склад та структуру популяції живих організмів;

-стаціально-деструкційне забруднення (стація — місце існування популяції, деструкція — руйнування) являє собою зміну ландшафтів та екологічних систем в процесі природокористування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]