Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKOLOGIYa.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

17.Що таке екологічна ніша?Які критерії визначення екологічної ніші ви знаєте?

Екологічна ніша — термін в екології, що описує взаємовідносини виду або популяції з екосистемою, та їхнє в ній розташування«спосіб життя організму».

Екологічна ніша (як поняття) описує також як організм, популяція або вид відповідають на особливості розподілу ресурсів та/або конкурентів та як ці суб'єкти, в свою чергу, впливають на аналогічні фактори.Різні параметри екологічної ніши представляють вплив різноманітних біотичних та абіотичних факторів.

18.Що називають екосистемою?як можна математично обгрунтувати це визначення? як класифікуються екосистеми? Оптимізація екосистем

Основною (елементарною) функціональною одиницею біосфери є екосистема. Це поняття запровадив в 1935 р. англ. еколог А. Тенслі. Екосистема - єдиний природний комплекс, утворений за довгий період живими організмами й середовищем, в якому вони існують , і де всі компоненти тісно пов’язані обміном речовин і енергії. Виділяють мікроекосистеми (пеньок з грибами, болітце), мезоекосистеми (ділянка лісу, озеро) і макроекосистеми (континент, океан). Глобальною екосистемою є біосфера нашої планети.

Екосистеми - це відкриті термодинамічні функціонально цілісні системи, що існують за рахунок надходження з навколишнього середовища енергії та частково речовини й які само розвиваються та саморегулюються.

Математичне визначення екосистеми:

Е = f(Bn,Er,P.EB,L.E+),

де Бц - біоценоз, Бт - біотоп, Р - обмін речовин, Ея - енергія та сума інших екологічних факторів.

За Ю. Одумом (1989) виділяють чотири типи екосистем:

1. Природні екосистеми, які отримують тільки енергію Сонця. Це відкриті океани, великі площі гірських лісів, глибокі озера. Вони займають понад 70% площі земної кулі й мають низьку продуктивність. Проте значення їх на планеті велике, оскільки вони беруть участь у кругообігу води, формують клімат, очищують повітря, підтримують гомеостаз біосфери.

2. Природні екосистеми, які отримують енергію Сонця та інших природних джерел енергії. Крім Сонця, вони використовують енергію вітру, дощу, припливів, прибою, течій. Прикладом такої екосистеми можуть бути естуарії.

3. Екосистеми, що отримують енергію від Сонця, а також від людини. Наприклад, наземні й водні екосистеми, про які Ю. Одум писав, що хліб, рис, кукурудза, картопля частково зроблені з нафти (Одум, 1989).

19. Трофічні рівні в екосистемі і оптимізація біомас

Трофічний рівень характеристика організмів, що описує їх положення у харчовому або трофічному ланцюжку певної екосистеми, тобто яких організмів поїдає даний вид та для яких він сам служить їжею. Найнижчі рівні відповідають автотрофним та сапротрофним організмам, а найвищі — великим хижакам, що не мають інших видів, які ними харчуються.

20. Пояснити суть трофічного ланцюга та його значення для функціонування системи

Трофічний ланцюг - це взаємовідносини між організмами під час переносу енергії їжі від її джерела (зеленої рослини) через ряд організмів (шляхом поїдання) на більш високі трофічні рівні;

Розрізняють два типи ланцюгів живлення.

Перший ланцюг живлення (ланцюг виїдання, або пасовищний) розпочинається з рослин. Джерело енергії, за рахунок якої існують усі організми, — Сонце. В процесі фотосинтезу світлова енергія перетворюється ними на хімічну з утворенням органічних сполук.

Другий тип ланцюгів живлення розпочинається від рослинних і тваринних решток, екскрементів тварин і йде до дрібних тварин і мікроорганізмів, які ними живляться. В результаті діяльності мікроорганізмів утворюється напіврозщеплена маса — детрит

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]