Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKOLOGIYa.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

80.Захист від вібрації

Існують такі способи боротьби з вібрацією:

- зменшення вібрації безпосередньо в джерелах їх виникнення, застосовуючи обладнання, що не утворює вібрації, замінюючи ударні технологічні процеси безударними, застосовуючи деталі із недзвінких матеріалів (пластмаса, гума, деревина та ін), підшипники ковзання замість кочення, косозубі та шевронні зубчасті передачі замість прямозубих, проводячи своєчасне обслуговування та ремонт елементів, що створюють шум та ін.;

- зменшення вібрації на шляхах їх розповсюдження заходами віброізоляції, а також вібропоглинанням;

- зменшення шкідливої дії вібрації, застосовуючи індивідуальні засоби захисту та запроваджуючи раціональні режими праці та відпочинку.

До лікувально - профілактичних заходів відносяться: масаж; заходи, що загально укріплюють організм; гідропродцедури. Вібрація має властивість кумуляції (накопичення в організмі).

Дотримання санітарних норм, які регламентують гранично допустимі величини вібрації, повинно бути обов’язковим на всіх підприємствах. Крім того, дієвими засобами боротьби з вібрацією є поліпшення конструктивних характеристик машин, механізмів, інструменту; впровадження прогресивних методів обробки; дистанційного управління; віброізоляція робочих місць; застосування різних пристосувань для погашення вібрації та індивідуальних засобів захисту працівників.

82. Методи очищення стічних вод можна розділити на механічні, хімічні, физико-хімічні і біологічні, коли ж вони застосовуються разом, то метод очищення і знешкодження стічних вод називається комбінованим.

- Суть механічного методу полягає в тому, що із стічних вод шляхом відстоювання і фільтрації віддаляються механічні домішки. Механічне очищення дозволяє виділяти з побутових стічних вод до 60-75% нерозчинних домішок, а з промислових до 95%, багато з яких як цінні домішки, використовуються у виробництві.

- Хімічний метод полягає в тому, що в стічні води додають різні хімічні реагенти, які вступають в реакцію із забруднювачами і облягають їх у вигляді нерозчинних опадів. Хімічним очищенням досягається зменшення нерозчинних домішок до 95% і розчинних до 25%

-При физико-хімічному методі обробки із стічних вод віддаляються тонко дисперсні і розчинені неорганічні домішки і руйнуються органічні і такі, що погано окисляються речовини, найчастіше з физико-хімічних методів застосовується коагуляція, окислення, сорбція, екстракція і т.д.

-Біологічний метод, заснований на використанні закономірностей біохімічного і фізіологічного самоочищення річок і інших водоймищ. Є декілька типів біологічних пристроїв по очищенню стічних вод: біофільтри, біологічні ставки і аеротенки.

84. Поняття про систему оборотного водопостачання з повторним використанням очищених стічних вод Розрізняють два види використання водних ресурсів: водокористування і водоспоживання. При водокористуванні вода не вилучається з водойм (рік, озер тощо), і не витрачається, лише використовується для виконання певних функцій.

При водоспоживанні вода забирається з водних об'єктів, причому частина її втрачається безповоротно (використовується для виготовлення продукції, випаровується тощо). Критерієм раціонального використання води служить коефіцієнт обороту та коефіцієнт раціональності використання.

Витрата свіжої води на виробництвах визначається такими факторами: видом продукції, яка виробляється; потужністю підприємства; досконалістю технологічного процесу; ступенем автоматизації виробництва; кваліфікацією, загальною та екологічною культурою обслуговуючого персоналу.

На виробництві застосовують такі системи водопостачання:

  • з прямотечійним використанням води - вся відпрацьована у виробничому процесі вода скидається у водойми;

  • з послідовним використанням води - вся відпрацьована у виробничому процесі вода направляється для повторного використання в іншому виробництві без проміжного очищення, після чого скидається у водойми;

  • з оборотним використання води - вся відпрацьована у виробничому процесі вода піддається охолодженню, очищенню, дезінфекції і при обмеженому доповнені свіжої води знову використовується на ті ж потреби без скиду у водойми;

  • комбіновані системи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]