Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKOLOGIYa.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

70.Які відходи відносяться до токсичних і які до нетоксичних ? Які відходи утилізуються і які неутилізуються?

73. Що таке гравітаційна і інерційна сепарація ?

Використовуються такі принципи сепарації.

1) Гравітаційна сепарація. Відділення проводиться при підйомному русі суміші з малою швидкістю. Гасіння кінетичної енергії і рівномірний розподіл відбувається в водяному об’ємі, а відділення крапель в паровому

2) Інерційна сепарація. Відділення крапель проводиться за рахунок різкої зміни напрямку та швидкості потоку пароводяної суміші.

74. Циклони (відцентровий пиловловлювач)

Циклони належать до пиловловлювачів інерційного типу і призначені для вловлення пилу крупністю більше 10 мкм. Принцип дії циклонів полягає в тому, що пилогазова суміш подається по дотичній до внутрішньої поверхні циліндричної частини корпуса і рухається по ґвинтовій лінії зверху вниз. Частинки пилу під дією відцентрових сил притискаються до внутрішніх стінок циклона і під дією газового потоку і сили ваги рухаються по спіралі униз, де розвантажуються через спеціальну насадку у конічній частині циклону. Очищене від пилу повітря видаляється через осьовий патрубок у верхній частині циклона. Ефективність очищення повітря у звичайних циклонах складає 60 – 80 % . Ступінь уловлення пилу в батарейному циклоні складає 97 – 99 %.

75. Хакактеристика пристроїв для промислового фільтрування газів Для тонкого очищення газів від пороху використовують електрофільтри. Електрофільтр живиться по­стійним струмом високої напруги (50 - 100 кВ). При напруженості електричного поля між електродами 15 кВ/см повітря іонізується і створює позитивні та негативні заряди. Заряджені частинки осіда­ють на часточки пороху, внаслідок чого вони рухаються до проти­лежно заряджених електродів і осідають на них. За допомогою електрофільтрів очищають значні об'єми газів від пороху розмі­ром часточок 0,01 - 100 мкм за температури газів до 500 С Фільт­ри ефективно працюють при невеликих газових потоках, досягаю­чи ступеня очищення 99,9%. Для підвищення ефективності роботи електроди інколи змочують водою. Такі електрофільтри назива­ються мокрими.

79.Метод абсорбції базується на розділенні газоповітряної суміші на складові частини шляхом поглинання шкідливих компонентів абсорбентом. В якості абсорбентів вибирають рідини, здатні поглинати шкідливі домішки. Для видалення з викидів аміаку, хлористого та фтористого водню використовується вода. Один кілограм води здатен розчинити сотні грамів хлористого водню та аміаку. Сірчисті гази у воді розчиняються погано, тому витрата води у цьому випадку дуже велика. Для видалення з викидів ароматичних вуглеводнів, водяної пари та інших речовин застосовується сірчана кислота. Для здійснення процесу очищення газових викидів методом абсорбції застосовуються плівкові, форсункові, трубчасті апарати — абсорбери. Метод хемосорбції базується на поглинанні газів та пари рідкими і твердими поглиначами з утворенням хімічних сполук. Цей метод використовується при очищенні викидів через вентиляції гальванічних дільниць. При цьому розчинником для очищення викидів від хлористого водню є 3 %-й розчин їдкого натру. Цей метод використовується також для очищення викидів від окисів азоту. Метод адсорбції базується на селективному вилученні з газових сумішей шкідливих домішок за допомогою твердих адсорбентів. Найбільш широко як адсорбент застосовується активоване вугілля, іонообмінні смоли тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]