Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKOLOGIYa.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

21. Розкрийте зміст правила екологічної піраміди

Правило екологічної піраміди − продукція організмів кожного наступного трофічного рівня завжди менша у середньому до 10 разів за продукцію попереднього. Тобто маса кожної подальшої ланки ланцюга живлення прогресивно зменшується.

Зниження біомаси при переході з одного харчового рівня на інший обумовлене тим, що далеко не вся їжа асимілюється консументами. Крім того, велика частка енергії поживних речовин, що всмоктується у кишечнику, витрачається на дихання та інші процеси життєдіяльності і лише 10-15% використовується на побудову нових клітин і тканин.

Зниження біомаси при переході з одного харчового рівня на інший обумовлене тим, що далеко не вся їжа асимілюється консументами. Крім того, велика частка енергії поживних речовин, що всмоктується у кишечнику, витрачається на дихання та інші процеси життєдіяльності і лише 10-15% використовується на побудову нових клітин і тканин.

22.Що є рушійною силою розвитку живої речовини в екосистемі ?

Енергія.Першоджерелом енергії для екосистем служить Сонце.

Біохімічні процеси, що здійснюються в організмах, представляють собою складні, організовані у цикли послідовності реакцій. На відтворення їх у неживій природі потрібні були б величезні енергетичні витрати. У живих організмах вони протікають при посередництві білкових каталізаторів - ферментів, що знижують енергію активації реакцій на декілька порядків величин. Матеріали та енергію для обмінних реакцій живі істоти черпають у навколишньому середовищі. Вони перетворюють середовище вже тільки тим, що живуть.

23.Опишіть структуру найпростішого біоценозу

Біоценоз (з гр. біос – життя, коінос – загальний, спільний) – сукупність рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів, що заселяють певну ділянку суші або водоймища. Прикладом біоценозів можуть бути ліс, луки, степ, болото,

Пространственная структура

Пространственная структура биоценоза может быть характеризована вертикальной ярусностью. Вертикальная ярусность у растений определяется тем, как высоко над землёй то или иное растение выносит свои фотосинтезирующие части (тенелюбивое растение или светолюбивое):

  • Древесный ярус

  • Кустарниковый ярус

  • Кустарниково-травяной ярус

  • Мохово-лишайниковый ярус

Горизонтальная структурированность сообщества (мозаичность, неоднородность) может быть вызвана рядом нескольких факторов:

  • Абиогенная мозаичность (факторами неживой природы:органические вещества,неорганические вещества,климатические факторы)

  • Фитогенная (растительными организмами, в частности - эдификаторами-лишайники)

  • Эолово-фитогенная (мозаичность вызванная как абиотическими факторами так и фитогенными)

  • Биогенная (мозаичность вызванная в первую очередь роющими животными)

Экологическая структура

Характеризуется соотношением видов, которые имеют разные адаптации к факторам среды, типы питания, размеры, внешний вид. Экологическая структура— это соотношение видов, занимающих определенные экологические ниши.

24. Що називають біоценозом, біотопом , біогеценозом, видом, популяцією?

Біоценоз - сукупність рослин, тварин і мікроорганізмів, що населяють певну ділянку суші або водоймища і характеризуються певними відносинами як між собою, так і з абіотичними факторами середовища

Біото́п— ділянка поверхні землі з більш-менш однотипними умовами існування (ґрунтом, мікрокліматом тощо). Біотоп є основною екологічною одиницею класифікації ділянок земної поверхні за ступенем їх подібності.

Середа і спільноти обмінюються речовинами і енергією: з-поміж живі організми поглинають речовини та енергію і повертають їх назад в навколишнє середовище. Завдяки цим обмінним процесам співтовариство (біоценоз) та навколишнє його середовище являють собою нерозривну єдність, одну складну систему. Таку систему називають екосистемою або біогеоценозом

Вид — одна з головних одиниць біологічної класифікації, таксономічна категорія. Зазвичай вид є якісно відокремленою формою живих істот, основною одиницею еволюційного процесу. У випадку організмів, що розмножуються статевим шляхом, вид зазвичай визначається як група організмів, що здатні до продукування життєздатного і плодючого потомства при схрещуванні

Популяція — сукупність організмів, що займають обмежений ареал, мають спільне походження за фенотипом та географічно ізольовані від інших популяцій даного виду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]