Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKOLOGIYa.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

44.Теплові забруднення біосфери

Забруднення біосфери можна розділити на різні види. Забруднення інгредієнта - це надходження в біосферу речовин чужих їй. Стан речовин, що забруднюють середовище біосфери можуть бути газоподібними, пароподібними, твердими і рідкими. До енергетичного забруднення відносяться шум, тепло, світло, радіація. Дістракционноє забруднення - це вирубка лісів, зміна водного режиму грунтів, ерозія, висушування. Так само сюди відносяться всі чинники людської діяльності, в результаті яких відбувається зміна ландшафтів і екологічних систем.

45.Дати визначення шуму,вібрації та ультразвуку.Джерела вібрації.

Шум-неприємний або небажаний звук чи сукупність звуків, що заважають сприйняттю корисних звукових сигналів, порушуютьтишу, чинять шкідливу або подразливу дію на організм людини, знижують її працездатність.

Вібра́ція  — рух матеріальної точки або механічної системи, при якому чергово зростають і спадають за часом значення величини, що характеризує цей рух[1]. Проявляється у вигляді механічних коливаньHYPERLINK "http://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%B5_%D1%82%D1%96%D0%BB%D0%BE&action=edit&redlink=1" \o "Пружне тіло (ще не написана)" пружних тіл.

Ультразву́к — пружні коливання і хвилі з частотами приблизно від 20 000 Гц і до одного мільярда Герц, іншими словами, коливання з частотами понад частоту чутного звуку. Верхня межа частот ультразвуку умовна.

Джерелами вібрації зазвичай є авіаційні двигуни, різні агрегати (насоси, випробувальні стенди, пресове устаткування тощо), транспортні засоби, ручний віброінструмент і т. ін.

46.Механічні шуми.Аеро- та гідродинамічні шуми.Фактор направленості.

Механічний шум виникає в результаті механічних коливань елементів конструкції вентиляційної системи. Природа виникнення механічного  шуму носить ударний характер (робота приводу, стукіт у підшипниках, у зазорах тощо).

Аеродинамічний шум виникає внаслідок пульсації швидкості і коливань тиску в потоці повітря, яке протікає через вентилятор. Вентилятори у вентиляційних системах є основними джерелами аеродинамічного шуму, спектр якого складається майже з усіх частот діапазону від 63 до 80.

Гідродинамічний шум виникає внаслідок процесів, які у рідинах (гідравлічні удари, кавитация, турбулентність потоку тощо. д.).

Фактор спрямованості характеризує нерівномірністьвипромінювання звукової енергії джерелом

47.Масштаби промислового забруднення біосфери.

Масштаби З. б. настільки великі, що прир. процеси в окремих районах неспроможні нейтралізувати шкідливий вплив госп. діяльності людини: прир. комплекси втрачають здатність до саморегуляції та самоочищення.

48.Наслідки промислового забруднення довкілля та від»ємний вплив забруднень на біосферу.

Наслідки забруднення атмосфери. Атмосфера має здатність до са­моочищення. Концентрація забруднювальних речовин через розпорошення їх у повітрі, осідання твердих часточок під впливом сили граві­тації, випадання різних домішок з опадами (дощ інтенсивністю 1 мм/год за 45 хв вимиває з повітря 28 % часточок пилу діаметром 10 мкм). Проте від величезної кількості забруднювальних речовин, що надхо­дять в атмосферу сьогодні, вона не встигає самоочищуватись. Так, при спалюванні за рік 2,1 млрд т кам'яного вугілля і 0,8 млрд т бурого в навколишнє середовище потрапляє 225 тис. т арсену, 225 тис. т герма­нію, 153 тис. т кобальту і, крім того, мільйони тони пилу з металургійних заводів, майже 1/5 частина світового виробництва цементу.

Усі живі організми на Землі на протязі мільйонів років еволюціонували

саме в умовах магнітного поля і без нього існувати не можуть. Канадський

учений Я.Крейн дослідив живі організми, що знаходились в спеціальній

камері з меншою, ніж земна, напруженістю магнітного поля. Після 72-

годинного перебування в таких умовах різко (в 15 разів) зменшувалася

спроможність бактерій до розмноження, знижувалася нейромоторна

спроможність птахів, у мишей порушувався обмін речовин. У разі більш

тривалого перебування в умовах ослабленого магнітного поля в тканинах

виникали незворотні зміни та розвивалася безплідність. Це дозволяє

зробити висновок, що за відсутністю магнітного поля, умови життя на

Землі, певно, були б іншими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]