Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKOLOGIYa.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

37.Охарактеризуйте сутність»парникового ефекту»та його можливі наслідки.

Парнико́вий ефе́кт — явище в атмосфері Землі, при якому енергія сонячних променів, відбиваючись від поверхні Землі, не може повернутися в космос, оскільки затримується молекулами різних газів.У результаті на поверхні Землі підвищується температура. Без парникового ефекту температура поверхні Землі за оцінками була б на 25°—30° нижчою, ніж є насправді.Температура Землі підтримується завдяки балансу між нагріванням землі сонячним промінням та охолодженням після повернення енергії в космос. Такий баланс між енергією, що надходить і випромінюється, потрібен для підтримання життя на землі. В сонячний день основна частина енергії, що потрапляє на поверхню землі, є короткохвильовим випромінюванням, яке проникає крізь атмосферні шари, нагріваючи Землю. Задля підтримання енергетичного балансу Землі частина енергії повинна залишати землю. Це є довгохвильове інфрачервоне випромінення. Але якби такі промені могли легко відображатися в космос, температура Землі була б нижчою на 30 градусів. Життя на Землі не могло б існувати. На щастя, значна кількість інфрачервоних променів утримується в атмосфері, завдяки так званим парниковим газам. Тому і температура Землі підвищується. Ці гази функціонують, як скло в теплицях, що дозволяє сонцю потрапляти всередину, і затримує інфрачервоні промені, забезпечуючи належну температуру.Таким чином парниковий ефект є не результатом діяльності людини, а природним явищем. Він позитивно впливає на всі екосистеми, стабілізує температуру атмосферного повітря, і є нормальним для рослинного, тваринного світу та життя людей. Для підтримання життя на Землі необхідний правильний баланс між поглинанням та випроміненням енергії. 

Найнеприємнішими для людства є два наслідки парникового ефекту. Перший – значне збільшення посушливості в основних зернових районах (Україна, Кубань та ін.). Другий – це підйом рівня Світового океану на 2-3 метри за рахунок танення полярних льодових шапок. Це викличе затоплення багатьох прибережних ділянок.

Кліматичні зміни можуть відбуватися і внаслідок зміни людиною типу поверхні Землі. Заміна лісів культурними плантаціями призводить до зниження випаровування  й збільшення прямої тепловіддачі. Крім того людство ще й безпосередньо підігріває атмосферу за рахунок спалювання великої кількості нафти, вугілля, торфу, а також роботи АЕС.

Таким чином, види діяльності людини, що спричинюють кліматичні   зміни,   мають   різні   наслідки.  Одні  з   них  підвищують

температуру, інші – знижують її і викликають парниковий ефект (зведення лісів, тощо).

38.Що сприяє випаданню кислотних дощів?Які їх наслідки?

Важливою екологічною проблемою стало випадання кислотних дощів. Щорічно

при спалюванні палива в атмосферу надходить до 15 млн. т двоокису сірки,

який, сполучаючись з водою, утворює слабкий розчин сірчаної кислоти, що

разом з дощем випадає на землю. Кислотні дощі негативно впливають на

людей, врожай, споруди і т. ін.

Кислотні дощі виникають у результаті поєднання з атмосферним киснем

двоокису сірки та оксидів азоту, які викидаються у атмосферу працюючими

на вугіллі та нафті електростанціями, металургійними заводами, а також

автомобільним транспортом. Добуті таким шляхом зневоднені сірчана та

азотна кислоти відносяться вітрами у вигляді дощів та нерідко мають

значну кислотність. Фільтруючись у ґрунті, вода кислотних дощів уносить

багато поживних речовин: кальцій, магній, калій та натрій. Їх місце

займають токсичні метали, які під дією дощів стають розчинними та

вбивають мікроорганізми, які розкладають органічні залишки і ґрунт

залишається без поживних речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]