Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKOLOGIYa.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

39.Що таке «озонова дірка» і що спричинює її утворення?

Озонова діра - локальне падіння концентрації озону в стратосфері на 10—40%. Пов'язано це з дією фреонів, зменшенням кількості кисню при запусках космічних кораблів та польотами реактивних літаків.

Щодо причини появлення озонових дір єдиної думки немає. Встановлено, що  руйнуванню озонового шару сприяють деякі хамачні речовини, які  вступають у реакцію з озоном і розкладають його на кисень. У  результаті, на Землю надходить більше УФ-променів. Такі речовини  широко використовуються в промисловості (як холодоагенти в  рефрежераторах та ін.) та побуті (аерозольна упаковка балончиків для  фарби, лаку, парфумів).

40.Як запобігти випаданню кислотних опадів?Як зменшити руйнування озонового шару?

по-перше, необхідно знизити викиди оксидів сірки й азоту (SO2 , NO2 і NO) в атмосферу, але в першу чергу сірчаного газу, адже саме сірчана кислота та її солі на 70–80% обумовлюють кислотність дощів, які йдуть на великих відстанях від місця викиду;по-друге, необхідно розумно обмежити потреби людини;по-третє, важливо розробити і вводити принципово нове технологічне отримання сірчаної і азотної кислот: час безконтрольних викидів пройшов.Для очищення викидів в атмосферу від оксидів азоту широко використовують декілька методів відновлення: низькотемпературне аміаком; некаталітичне гомогенне в присутності кисню і аміаку; селективне каталітичне в присутності оксиду титана (ІV) і оксиду ванадію (V).Для очищення відхідних газів від сірковмісних домішок використовують спеціальні пристрої – скрубери, заповнені вапном, вапняком і спеціальними домішками. так можна знизити вміст діоксиду сірки на 70–90%.Щоб зменшити руйнування озонового шару потрібне скорочення випуску фреонів, а згодом і зовсім вилучення їх з виробництва та заміну на безпечніші сполуки.

41. Які можливі наслідки термоядерної війни? Охорона природи нерозривно пов´язана також з боротьбою проти термоядерної війни. Адже вона загрожує людству не тільки фізичним винищенням, а й жахливими змінами клімату, що стануться після неї. Вчені багатьох країн світу провели моделювання наслідків термоядерної війни на ЕОМ, яке отримало назву "ядерної зими". Опубліковано кілька її сценаріїв. У перший день війни в північній півкулі (тут мешкає 85 % населення світу) в атмосферу підніметься 300 млн тонн диму і пилу. Протягом тижня на поверхню планети доходитиме менше 1 % сонячного світла, а протягом наступних трьох тижнів — не більше ніж 10 %.

Вміст озону зменшиться на 50 %, що збільшить надходження ультрафіолетового проміння до смертельних для людини доз. Якщо війна відбудеться весною або влітку, температура на 20—ЗО °С знизиться, тобто літо перетвориться на зиму. Низька температура утримуватиметься кілька місяців, що порушить нормальний хід процесів фотосинтезу. Люди гинутимуть від голоду, отруйних газів, які утворюються під час пожеж, кислотних дощів і радіоактивного зараження. Ядерну війну можна викликати за допомогою лазерних установок з термоядерною заправкою. Кілька сотень таких лазерів, спрямувавши на Землю тисячі смертоносних променів, можуть викликати гігантські пожежі міст і сіл. Ефект від цього може бути таким же катастрофічним, як від атомного вибуху.

42. Що таке промислові стічні води? Стічні води - будь-які води та атмосферні опади, що відводяться у водойми з територій промислових підприємств та населених місць, через систему каналізації або самопливом, властивості яких виявилися погіршеними в результаті діяльності людини.

Стік забруднений - стічні води, які містять домішки в кількості, що перевищують ГДК (гранично допустиму концентрацію

Промислові С.в. розподіляють на три основні групи: води, що утворюються внаслідок безпосереднього використання в технологічних операціях, вони забруднені всіма речовинами, які використовуються в технологічних процесах даного виробництва; води від допоміжних операцій та процесів, утворюються при санітарній підготовці приміщень та обладнання, поверхневого охолодження технологічної апаратури; води від допоміжних цехів і цехів обслуговування (сховищ сировини палива, котельних тощо).

43.. Промислові тверді відходи -  Відходи, що утворюються в процесі видобування корисних копалин, їх збагачення у виробничих процесах називаються промисловими.

     До твердих промислових відходів відносять відходи металу, дерева, пластмас, резини та інших матеріалів, осади стічних вод після їх обробки, шлами пилу в системах мокрого очищення газів, а також промислове сміття.

Отже, всі тверді промислові відходи (ТПО) слід розділити на наступні групи:

1. відходи металопереробних виробничих підрозділів;

2. відходи металургійних виробничих підрозділів;

3. відходи скляних і керамічних виробництв;

4. відходи при виробництві полімерних матеріалів синтетичної хімії (у тому числі відходи гуми і гумотехнічних виробів;

5. відходи з природних полімерних матеріалів (відходи деревини, картону, целюлозно-паперові відходи, відходи натурального, кератину, казеїну, колагену);

6. відходи опалювальних систем;

7. волокнисті відходи;

8. радіоактивні відходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]