Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
711.17 Кб
Скачать

6. Взаємовідносини комерційного банку з нбу

На підставі банківської ліцензії ПУМБ здійснює наступні банківські операції:

  • приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб;

  • відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них;

  • розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик;

  • а також такі операції та угоди:

  • надання гарантій і поручительств та інших зобов'язань від третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі;

  • придбання права вимоги на виконання зобов'язань у грошовій формі за поставлені товари чи надані послуги, приймаючи на себе ризик виконання таких вимог та прийом платежів (факторинг);

  • лізинг;

  • послуги з відповідального зберігання та надання в оренду сейфів для зберігання цінностей та документів;

  • випуск, купівлю, продаж і обслуговування чеків, векселів та інших оборотних платіжних інструментів;

  • випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток;

  • надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій.

  • Крім того, відповідно до письмового дозволу Національного банку України, банк здійснює наступні операції:

  • операції з валютними цінностями;

  • емісію власних цінних паперів;

  • організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів;

  • здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені (включаючи андеррайтинг);

  • здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юридичних осіб;

  • здійснення випуску, обігу, погашення (розповсюдження) державної та іншої грошової лотереї;

  • перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів;

  • операції за дорученням клієнтів або від свого імені:

  • з інструментами грошового ринку;

  • з інструментами, що базуються на обмінних курсах та відсотках;

  • з фінансовими ф'ючерсами та опціонами;

  • довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами;

  • депозитарну діяльність зберігача цінних паперів;

  • діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

У практиці діяльності установ банків виникає ситуація, коли залучених банком депозитних ресурсів недостатньо для здійснення активних операцій. У такому випадку банки залучають ресурси на міжбанківському ринку шляхом рефінансування в НБУ й проведення операцій РЕПО. В Україні політика рефінансування банків проводиться через використання кредитних тендерів, ломбардних кредитів. Ломбардні кредити надаються банкам, які зобов'язуються зберігати в НБУ як забезпечення державні цінні папери й ліквідні корпоративні цінні папери. Вони видаються на строк до 30 днів у межах лімітів, установлених на квартал НБУ.

Пакет документів для одержання ломбардного кредиту складається із кредитного договору, заяви на кредит, доручення відносно права реалізації НБУ цінних паперів прийнятих для забезпечення ломбардного кредиту. Що стосується операцій РЕПО, то вони укладаються в обов'язковій купівлі-продажу державних цінних паперів, але головним завданням цих операцій є підтримка короткострокової ліквідності системи комерційних банків.

Із січня 1994 року НБУ впровадив автоматизовану систему міжбанківських розрахунків з використанням прогресивних технологій у банківській справі, у якій зараз залучена банківська система України. Дана система обслуговується комплексом програмно-технічних засобів, які забезпечують обмін електронними документами, їхню перевірку, аналіз і захист від несанкціонованого вторгнення. Система функціонує в режимі реального часу.

Міжбанківські транзакції здійснюються через кореспондентські рахунки банків, які відкриті в установах НБУ, що дає можливість Національному банку щодня аналізувати рух коштів на кореспондентських рахунках банків і рух готівки.

Кореспондентські відносини з територіальним управлінням НБУ встановлюються на підставі укладеного договору. Далі за умови опранизаційної, функціональної й технологічної готовності банку до роботи в СЭП територіальне управління НБУ відправляє в центральну розрахункову палату повідомлення про потребу включення цього банку в довідник банків - учасників СЭП.

Крім розрахунків через кореспондентські рахунки в територіальному управлінні НБУ банки також можуть встановлювати кореспондентські стосунки між собою шляхом укладання відповідного договору. Для відкриття кореспондентського рахунку банк - кореспондент подає такий пакет документів: заява на відкриття рахунку; нотаріально засвідчену копію уставу й банківської ліцензії; картку зі зразками підписів і відбитком печатки.

Для проведення операцій через кореспондентські рахунки банку в банку - кореспонденті відкривається рахунок «Лоро» на балансовому рахунку 1600 « Кореспондентські рахунки інших банків» (для банку цей рахунок є рахунком «Ностро»).

Для відображення операцій, проведених через рахунок «Ностро», у балансі банку відкривається балансовий рахунок 1500 «Кореспондентські рахунки, відкриті в інших банках».

Способи, умови й порядок проведення міжбанківських розрахунків на кореспондентських рахунках банків - резидентів, відкритих у банківських установах України, визначає Інструкція «Про міжбанківські розрахунки в Україні».

Діяльність ПУМБ здійснюється відповідно з вимогами банківського законодавства. Контроль за дотриманням банками встановлених економічних нормативів здійснюється відповідними територіальними управліннями та підрозділами центрального апарату банківського нагляду Національного банку на постійній основі. Розрахунок економічних нормативів банки проводять на підставі щоденних балансів. При цьому звітними є дані про дотримання економічних нормативів, що розраховані:

а) за щоденними розрахунками: нормативи мінімального розміру регулятивного капіталу банку (Н1), максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7), великих кредитних ризиків (Н8), максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру (Н9), максимального сукупного розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих інсайдерам (Н10);

б) за формулою середньозваженої величини: нормативи адекватності основного капіталу (Н3), миттєвої ліквідності (Н4), інвестування в цінні папери окремо за кожною установою (Н11), загальної суми інвестування (Н12), норматив ризику загальної відкритої валютної позиції банку (Н13);

в) за станом на 1-ше, 11-те та 21-ше число кожного місяця: нормативи адекватності регулятивного капіталу (Н2), поточної ліквідності (Н5), короткострокової ліквідності (Н6).

Банк оцінює ліквідність та управляє нею на основі певних нормативів ліквідності, встановлених ІІБУ. Станом за 31 грудня зазначені нормативи були такими:

Таблиця 6.1.

Нормативів ліквідності ПУМБ

Норматив

2009 р., %

2008 р., %

Н4 "Норматив миттєвої ліквідності" (сума коштів у касі та на кореспондентських рахунках / зобов'язання, що погашаються на вимогу) (мінімальний рівень, який вимагається ІІБУ, - 20%)

131,76

69,69

Н5 "Норматив поточної ліквідності" (активи з кінцевим строком погашення до 31 дня / зобов'язання з кінцевим строком погашення до 31 дня)) (мінімальний рівень, який вимагається ІІБУ, - 40%)

99,31

72,71

Н6 "Норматив короткострокової ліквідності" (певні активи з початковим строком погашення до 1 року / зобов'язання з початковим строком погашення до 1 року, включаючи позабалансові зобов'язання)) (мінімальний рівень, який вимагається ІІБУ,- 20%)

61,23

29,47

Якщо за результатами безвиїзного нагляду або інспекційної перевірки встановлено факти невиконання банками економічних нормативів, то до банків мають застосовуватися заходи впливу згідно зі статтею 73 Закону України «Про банки і банківську діяльність» та відповідними нормативно-правовими актами Національного банку з питань застосування заходів впливу.

Фонд розвитку банку формується за рішенням Загальних зборів акціонерів банку за поданням Правління Банку.

Використовуються кошти фонду розвитку банку на розвиток матеріально-технічної, операційно-технологічної інфраструктури банку та бренду ПУМБ , а також:

  • покриття збитків звітного та / або минулих років;

  • суми відрахувань до загальних і резервних фондів;

  • суми списань емісійних різниць у разі недостатності коштів рахунку 5010;

  • суми виплат дивідендів за привілейованими акціями та інші цілі.

ПУМБ формує за рахунок витрат резерви для відшкодування можливих втрат від дебіторської заборгованості залежно від строків її виникнення, а також з урахуванням строків погашення, передбачених договорами або правилами здійснення операцій/розрахунків. Сформовані резерви використовуються на погашення дебіторської заборгованості після здійснення усіх заходів по поверненню боргу відповідно до чинного законодавства.

У разі зменшення корисності цінних паперів, що обліковуються в портфелі на продаж та в портфелі до погашення, банк формує резерви на суму перевищення балансової вартості цінних паперів над сумою очікуваного відшкодування.

Банк формує за рахунок витрат резерви під прострочені понад 31 день та сумнівні доходи.

Банк формує за рахунок витрат резерви за фінансовими зобов’язаннями кредитного характеру (гарантії, авалі тощо) на умовах, аналогічних кредитним операціям.

Таблиця 6.2.

Залишки коштів на рахунках в НБУ

2009 р.

2008 р.

Поточний рахунок у Національному банку України, включаючи:

32 849

41 668

частка обов'язкового резерву

15 380

35 613

Рахунок обмежений до використання (50% обов'язкового резерву)

15 220

Рахунок обмежений до використання (інший обов'язковий резерв)

2 100

-

Залишки коштів на рахунках в НБУ

50 169

41 668

Поточний рахунок в НБУ являє собою кошти, розмішені в НБУ для забезпечення щоденних розрахунків та інших операцій. Банк також зобов'язаний утримувати певний залишок (обов'язковий резерв) коштів на рахунку в НБУ у формі безпроцентного депозиту, який розраховується як відсоток від певних зобов'язань Банку. Банк був зобов'язаний та підтримував мінімальний обов'язковий резерв, розрахований як середньозважений залишок на основі щоденних даних протягом місяця. Сума щоденного середньозваженого резерву за період з 1 по 31 грудня 2009 року становила 30 560 тис. дол. США (2008 p.: 35 613 тис. дол. США). Станом за 31 грудня 2009 та 2008 років Банк виконував вимоги НБУ щодо обов'язкових резервів.

Починаючи з серпня 2009 року банки зобов'язані утримувати 50% обов'язкового резерву за попередній місяць на окремому рахунку у НБУ, по якому відсоток сплачується із розрахунку 3% річних. Станом за 31 грудня 2009 року Банк утримував на цьому рахунку 15 180 тис. дол. США - рахунок, обмежений до використання (50% обов'язкового резерву). Станом за 31 грудня 2009 року нараховані відсотки по цьому рахунку складають 40 тис. дол. США. Ці кошти недоступні для щоденного використання. Додатково, починаючи з 2009 року, банки зобов'язані утримувати на окремому рахунку в НБУ суму, яка дорівнює резерву, створеному банком (визначеному у відповідності до вимог НБУ) по кредитах наданих у іноземній валюті позичальникам, які не мають валютних надходжень. Станом за 31 грудня 2009 року Банк утримував 2 100 тис. дол. США на такому окремому рахунку - рахунок, обмежений до використання (інший обов'язковий резерв). Ці кошти недоступні для щоденного використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]