Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
711.17 Кб
Скачать

1.5. Операції банку з цінними паперами

ПУМБ вважає розвиток інвестиційного бізнесу одним із основних напрямків своєї діяльності, а тому тривалий час є активним оператором фондового ринку України.

З кожним роком вітчизняний фондовий ринок пожвавлюється, поповнює кількість своїх учасників, які потребують професійних інвестиційно-банківських послуг. Тому стратегічним завданням банку є зміцнення позицій на ринку цінних паперів, розширення спектра послуг, реалізація складних інвестиційних проектів.

Банк здійснює організаційне, інформаційне, технічне, консультаційне та інше обслуговування випуску та обігу цінних паперів. Портфель цінних паперів банку протягом 2008 року формувався з урахуванням вимог диверсифікації, ліквідності, доходності та мінімізації ризиків. На 01.01.2009 портфель цінних паперів ПУМБ составив 982328 тис. грн.

Рис. 1.3. Структура портфеля цінних паперів на 01.01.2009.

Традиційною послугою, яку надає ПУМБ, є ведення реєстру власників іменних цінних паперів. У 2008 році цією послугою скористалися 16 емітентів, а кількість власників іменних цінних паперів становила 3509 осіб.

Інвестиційні цінні папери наявні для продажу оцінюються з використанням моделей оцінки представлені перш за все акціями, які не обертаються на ринку, та борговими цінними паперами. Ці цінні папери оцінюються з використанням моделей, які, в одному випадку, використовують тільки ринкові спостереження, а в іншому - ринкові спостереження та інформацію, яка не базується на ринкових спостереженнях. Інформація, яка не базується на ринкових спостереженнях включає припущення щодо фінансового стану компанії, в яку інвестовано, її ризик, та економічні припущення щодо галузі та географічної юрисдикції, у якій веде свою діяльність компанія, в яку інвестовано.

Протягом 2009 та 2008 років, Банк не переводив фінансові активи або фінансові зобов'язання з рівня 1 до рівня 2 або з рівня 2 до рівня 1.

1.6. Порядок здійснення нетрадиційних банківських операцій і послуг

В рамках розвитку співпраці ПУМБ пропонує особливий комплекс послуг – факторингове обслуговування, який здатний швидко та ефективно забезпечити ріст обсягу продаж, ліквідувати дефіцит оборотних коштів, а також зменшить обсяг дебіторської заборгованості та підвищить її обертаємість.

Факторинг привертає до себе увагу численних компаній, які здійснюють на сьогоднішній день стрімкий розвиток свого бізнесу, для яких присутність на ринку, стабільність та надійність - це справа честі. Адже факторинг дозволяє отримати фінансування відвантаженого компанією товару, що здійснюються на умовах відстрочки платежу, в день здійснення цих продаж, а також в межах факторингового фінансування скоротити касовий розрив, впровадити ефективну систему збуту та надає можливість організації та оптимізації інших бізнес-процесів компанії.

Факторинг - комплекс фінансових послуг, що здійснює Банк в обмін на переуступку дебіторської заборгованості.

Фінансування поставок товару. Підприємство отримує від банку значну суму в оплату поставки у вигляді авансового платежу повертаючи таким чином кошти у оборотній капітал підприємства не очікуючи кінцевого строку платежу наданого покупцю. Банк здійснює безумовне фінансування постачальника в межах реалізації своєї продукції конкретним покупцям, що здійснюється на умовах відстрочки платежу. Залишок суми банк перераховує на Ваш поточний рахунок в банку по мірі надходження платежів від покупця на Ваш факторинговий рахунок в ПУМБ.

Управління та адміністрування дебіторської заборгованості. Банк здійснює контроль за станом заборгованості дебіторів, їх платіжної дисципліни, формує платіжний календар платежів, здійснює спеціальні процедури щодо сповіщання дебітора про необхідність своєчасного розрахунку за отриманий товар та інкасування цих платежів. Банк надає детальні звіти про стан дебіторської заборгованості на будь-який час, рух платежів дебіторів, поставок та їх оплату.

Використання даної інформації надає можливість здійснювати поточний аналіз, аналіз якості розрахунків дебіторів, планувати щоденні фінансові потоки підприємства, впливати на процес вдосконалення процесу збуту продукції. Звіти є зручними та корисними для використання в роботі, як менеджерам підприємства так і його керівникам.

Розгляд та прийняття рішення щодо проведення гарантійної операції проводиться відповідним колегіальним органом Банку з урахуванням висновків відповідних служб банку, що задіяні в даному процесі, відповідно до Положення "Про порядок проведення роботи з позичальниками (юридичними особами) та розподіл обов’язків між службами банку в процесі надання, супроводу та повернення кредитів".

Надання Гарантії/Контргарантії проводиться за наявності позитивного рішення відповідного колегіального органу Банку та на підставі укладеного Договору гарантії. Підготовлений та узгоджений Договір гарантії з додатком, в якому наведено текст гарантії, підписують уповноважені представники Банку та Принципала.

Договір гарантії реєструється в журналі реєстрації укладених договорів відповідальним виконавцем (кредитного підрозділу філії / менеджером відділення) тієї установи Банку, де обслуговується Принципал, але якщо рішення на проведення гарантійної операції приймається Головним офісом банку, тоді договір реєструється працівником управління кредитування корпоративних клієнтів Головного офісу Банку.

Журнал ведеться в паперовій формі, має бути прошитий та скріплений печаткою, всі сторінки журналу повинні бути пронумеровані.

Після виконання Принципалом всіх передбачених Договором гарантії умов (переведення грошового покриття, укладання договорів застави, сплати комісійної винагороди тощо) Банк протягом строку, визначеного Договором гарантії, надає на користь бенефіціара гарантію шляхом випуску гарантійного листа або направляє на Банк бенефіціара відповідне повідомлення. гарантійний лист надсилається бенефіціару разом із супровідним листом, або передається Принципалу для передавання її бенефіціару, або через Банк бенефіціара, або Авізуючий банк, або через банки-кореспонденти, або надається безпосередньо представнику бенефіціара.

Гарантія на паперовому носії складається не менше ніж у трьох примірниках, один з них оригінал. Оригінал Гарантії надається Бенефіціару, одна копія Гарантії залишається в Банку, друга – передається Принципалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]