Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
711.17 Кб
Скачать

7. Проектне фінансування

ПУМБ пропонує корпоративним клієнтам технологію розширення бізнесу – проектне фінансування. Проектне фінансування дасть змогу втілити в життя новий напрямок бізнесу, досягти ефекту синергії, надати компанії нового імпульсу розвитку. Основним чинником кредитоспроможності проекту є можливість впевнитися в тому, що проект здатний генерувати у майбутньому достатній грошовий потік для обслуговування боргу та досягнення мети проекту.

У межах проектного фінансування банк профінансує всі напрямки необхідних витрат за проектом: придбання земельних ділянок, будівництво, ремонт та реконструкцію, придбання обладнання, формування обігових коштів та інше.

Строк кредитування – до 10 років

Власний внесок Ініціаторів у проект – від 30%

Графік обслуговування боргу банк розробляє індивідуально для кожного проекту.

У забезпечення приймаються активи, що створюються упродовж реалізації проекту.

ПУМБ пропонує конкурентоспроможні відсоткові ставки. "Забудовник, що не має засобів на ведення будівельних робіт, може отримати їх від банку двома способами: через проектне фінансування або через інвестування в рамках інвестиційно-будівельної програми".

В ПУМБ проектне фінансування має на увазі оформлення іпотеки об'єкту, що будується. В цьому випадку перерахування кожного траншу здійснюється після дооцінки побудованого об'єкту і визначення нової заставної вартості. Пропорційно збільшенню вартості забезпечення збільшується і кредитний ліміт, встановлений на цей проект.

Такий вид кредитування поки не набув в Україні широкого поширення, оскільки механізм відчуження об'єкту, що будується, і переоформлення дозвільної документації на нового забудовника дуже складний і тривалий.

Різноманітність форм відведення земельних ділянок у багатьох випадках робить іпотеку об'єкта, що будується неможливою. Саме це стримує банки від масового проектного фінансування будівництва, оскільки, не дивлячись на "іпотеку об'єкту, що будується», у разі невиконання забудовником своїх зобов'язань, банку буде проблематично реалізувати даний вид забезпечення.

У сегменті обслуговування корпоративного бізнесу ПУМБ планує продовжити активно розвивати проектне фінансування. Фінансування бізнесу з нуля сьогодні дуже цікавить українські компанії, які хочуть привернути інвестиції. При такій схемі роботи з клієнтами банк не обмежується кредитуванням — він може також увійти до бізнесу за умови подальшого свого виходу з частки після отримання інвестиційного доходу і повернення вкладених в проект власних грошей. ПУМБ профінансував проекти роздрібних мереж, розважальних центрів, нерухомості.

Крім того, банк продовжить активно займатися проектним фінансуванням у виробничих галузях економіки.

8. ІНДВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ. ПРОБЛЕМИ І МЕТОДИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ОПЕРАЦІЯМИ З ВАЛЮТНИМИ ЦІННОСТЯМИ В БАНКУ ПУМБ

ПУМБ (Перший Український Міжнародний банк) – це універсальний, відкритий банк, який динамічно розвивається, справді Комфортний банк для своїх клієнтів, що вже протягом вісімнадцяти років працює на українському фінансовому ринку.

ПУМБ підтримує рейтинги міжнародних рейтингових агентств з 1998 року.

Поточні рейтинги Банку, підтверджені агентством Moody's Investors Service у лютому 2010 року, такі:

  • рейтинг фінансової стабільності E + (прогноз стабільний)

  • депозитний рейтинг у національній валюті B2/NP

  • депозитний рейтинг в іноземній валюті B3/NP 

  • довгостроковий рейтинг за національною шкалою A3.ua

  • рейтинг довгострокових зобов’язань в іноземній валюті В2.

Внаслідок зниження суверенних рейтингів України на фоні погіршення загальноекономічної ситуації і умов ведення бізнесу в країні, прогноз за депозитними рейтингами в національній і іноземній валюті і рейтингу довгосторокових зобов’язань в іноземній валюті на цей момент  – «негативний».

З 2009 року ПУМБ підтримує рейтинги національного рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг".

Поточні рейтинги Банку, підтверджені агентством у грудні 2009 року, такі:

  • довгостроковий кредитний рейтинг за національною шкалою - uaBBB (прогноз стабільний);

  • рейтинг надійності депозитів - "4" (висока надійність).

Одним із критеріїв у визначенні місця в рейтингах є і діяльність банку з валютна цінностями.

Валютні цінності – це особливий товар, операціям з якими притаманні специфічні ризики. Головними чинниками появи проблем при здійсненні валютних операцій є валютні ризики і спекулятивний вплив на валютний курс.

Управління валютною позицією комерційних банків, які мають ліцензію на право проведення операцій з іноземною валютою, здійснюється з метою мінімізації валютних ризиків і недопущення спекулятивного впливу на валютний курс.

Валютна позиція - це співвідношення активів і пасивів, а також позабалансових вимог і зобов'язань банку за кожною іноземною валютою, яка складається в результаті проведення уповноваженим банком валютних операцій.

До активів та позабалансових вимог в іноземній валюті, перш за все належать готівкові валютні кошти, кошти на коррахунках «Ностро», кредитно-інвестиційний портфель в іноземній валюті, надані валютні гарантії, укладені строкові контракти на придбання валюти.

До пасивів та позабалансових зобов'язань в іноземній валюті належать валютні депозити, отримані кредити в іноземній валюті, кошти на коррахунках «Лоро», укладені строкові контракти на продаж валюти. [21, с.179]

У сучасних умовах управління співвідношенням довгих і коротких валютних позицій банку має важливе прикладне значення для підвищення рівня прибутковості валютних операцій та досягнення оптимального рівня валютних ризиків. У зв'язку з цим уповноважені комерційні банки, які активно працюють на валютному ринку, враховують у своїй діяльності такі основні правила валютного менеджменту:

Підвищення курсу іноземної валюти приносить доходи за наявності довгої валютної позиції і завдає шкоди при короткої валютної позиції; зниження курсу іноземної валюти призводить до отримання доходів за наявності короткої валютної позиції і спричиняє збитки при довгої валютної позиції.

Ціль хеджирування валютного ризику - фіксація майбутнього обмінного курсу. Це дозволить або повністю ліквідувати, або частково нейтралізувати ризик можливих втрат. Досягнення цієї мети можливо у випадку висновку форвардної, ф'ючерсної угоди або опціону.

Форвардний валютний контракт – це угода між двома контрагентами про фіксації валютного курсу щодо обговореної суми валюти на певну дату в майбутньому при операції купівлі-продажу. Відповідно до форвардного контракту одна зі сторін зобов'язується поставити валюту по погодженому на дату підписання курсу, а інша - прийняти валюту в майбутньому, виплативши обговорену суму. Строки й суми визначаються за домовленістю сторін. [18, с.349]

Ф'ючерсний контракт на іноземну валюту – це угода між продавцем (покупцем) і кліринговою палатою ф'ючерсної біржі про продаж (покупці) у майбутньому стандартної суми валюти за курсом на дату підписання угоди. Форма контракту стандартизована, строки й суми незмінні. Вибрати можна тільки вид валюти.

Опціон – це угода, що надає покупцеві опціону право (але не зобов'язання!) на купівлю-продаж іноземної валюти по фіксованому на момент підписання курсу протягом певного періоду (американський опціон) або на обговорену заздалегідь дату (європейський опціон) в обмін на опціонну премію. Причому поділ на американський й європейський не має географічного підтексту. Відзначимо, що випуск опціонів повинен реєструватися в Комісії з коштовних паперів і фондового ринку). При цьому покупець одержує право вибору й стає власником опціону. Розрізняють опціон на продаж (put) і опціон на покупку (call). Перший дає покупцеві право продати валюту або відмовитися від продажу (це дозволяє мінімізувати ризик зниження валютного курсу). А другий дозволяє купити валюту або відмовитися від покупки (це дозволяє уникнути підвищення цін на майбутні активи.

Заходи щодо підвищення прибутковості банку від валютних операцій:

У результаті проведеного аналізу пропонується комплекс заходів зі збільшення прибутковості банку від проведення валютних операцій. На сучасному етапі розвитку збільшення прибутку можливо за рахунок вдосконалення вже впроваджених операцій і введення нових.

На підставі проведеного в даній роботі аналізу валютних операцій пропонуються наступні шляхи щодо підвищення прибутковості валютних операцій банку:

1) використання залишків на рахунках у овернайт;

2) операції з виконання форвардних контрактів на придбання-продаж валюти;

3) оптимізація процентних ставок по валютних депозитах і кредитах;

4) технології проведення термінових операцій

5) оптимізація роботи банківських пунктів обміну валют;

Розглянемо доцільність і прибутковість використання в банківській практиці найбільш дохідних з пропонованих заходів. [19, с.157]

1. Використання залишків на кореспондентських рахунках в овернайт.

Необхідно додатково ввести операцію з розміщення в депозит залишків на кореспондентських валютних рахунках в інших банках.

Доцільно розміщувати залишки на валютних кореспондентських рахунках в овернайт, тобто на ніч. Депозити з великими термінами розміщення недоцільні, оскільки в цьому випадку погіршуються показники ліквідності та платоспроможності банку. Також виникне необхідність резервувати певні суми на рахунках клієнтів, що спричинить за собою виплату великих відсотків клієнтам банку, ніж відсотки за залишками на валютних рахунків клієнтів.

2. Операції з виконання форвардних контрактів на придбання-продаж валюти

Зміст наведеної послуги зводиться до наступного. На день продажу форварда клієнту пропонується заплатити незначну частину грошових коштів за можливість через певний час купити в банку валюту за заздалегідь обумовленим курсом або ж продати йому валюту на таких же умовах. Сума, яку сплачує клієнт на момент продажу, називається комісією або банківським доходом. До моменту виконання форварда зміст операції зводиться до звичайної неторговельною операції. Клієнт також вносить певний завдаток підтвердження серйозності намірів на період між продажем і виконанням форварда.

Вигода банку при здійсненні даної послуги є подвійною:

  • залучаються безкоштовні грошові кошти;

  • виникає можливість практично повністю спланувати роботу в неторгових операціях, оскільки відомо, скільки і за яким курсом слід продати (купити) іноземну валюту через певний період часу.

Слід також пам'ятати, що здійснення цих операцій пов'язане з певним ризиком для банку - можливо різка зміна курсу проти попередньо запланованого і доведеться продавати або купувати валюту на невигідних для себе умовах. Мінімізувати цей ризик можливо, застосовуючи такі методи:

  • розрахувати форвардні курси, використовуючи спеціальну технологію;

  • чітко вести платіжний календар за цими зобов'язаннями;

  • проводити повно профільні «форвардні неторгові операції, погоджуючи віддалені зобов'язання з придбання та продажу валюти».

3. Оптимізація процентних ставок по валютних депозитах і кредитах

Цінова конкуренція полягає в наданні найбільш вигідних фінансових умов по аналогічних послуг. Наприклад, найвищі процентні ставки або найнижчі тарифи. Використання цього виду конкурентної боротьби дає досить швидкі і хороші результати.

Поза сумнівом, одним з найбільш важливих і вирішальних факторів, що стимулюють клієнтів до заощадження ресурсів саме в цьому банку є розмір процентної ставки за депозитом, режим нарахування відсотків і т.п., тобто процентна політика банку.

Розмір депозитного процента встановлює комерційний банк самостійно, виходячи з облікової ставки НБУ, стан грошового ринку і власної депозитної політики.

З метою зацікавити вкладників у приміщенні своїх коштів у банк використовуються різні способи обчислення і сплати відсотків. Розглянемо деякі з них.

Традиційним видом нарахування доходу є прості відсотки, коли в якості бази для розрахунку використовується фактичний залишок вкладу, і з встановленою періодичністю, виходячи з передбаченого договором відсотка відбуваються розрахунок та виплата доходу по вкладу.

Іншим видом розрахунку доходу є складні відсотки (нарахування відсотка на відсоток). У цьому випадку після закінчення розрахункового періоду на суму вкладу нараховується відсоток і отримана величина приєднується до суми вкладу. Таким чином, у наступному розрахунковому періоді відсоткова ставка застосовується до нової збільшеної на суму раніше нарахованого доходу базі. Складні відсотки доцільно використовувати в тому випадку, якщо фактична виплата доходу здійснюється по закінченні терміну дії вкладу.

Привабливим для вкладників є застосування процентної ставки, прогресивно зростаючої залежно від часу фактичного перебування коштів на вкладі. Такий порядок нарахування доходу стимулює збільшення терміну зберігання коштів і захищає внесок від інфляції. [19]

Деякі банки з метою компенсації інфляційних втрат пропонують виплату відсотків вперед. У цьому випадку вкладник при приміщенні засобів на термін відразу ж отримує належний йому дохід. Якщо договір буде, розірвано достроково, то банк перерахує відсотки по внеску й зайво виплачені суми будуть утримані із суми вкладу.

4. Технології проведення термінових операцій

Дилінг (операції фінансових інститутів з управління своїми активами) на міжнародних ринках, по суті, не є чимось новим для сьогоднішньої української дійсності.

Найбільш прибутковим вважається дилінг на міжнародних валютних ринках Fоrex (скорочення від Foreign Exchange). Потенціал для отримання прибутку на Forex значно вище, ніж на будь-якому іншому фінансовому ринку. Здійснювати дилінгові операції на валютних ринках можна через банки, які проводять такі операції, як для юридичних, так і фізичних осіб, надаючи кредитний важіль, який варіюється від 1:20 до 1:50. Це означає, що на вкладену суму клієнт може оперувати в 20-50 разів більшою.

Характерною особливістю операцій з ф'ючерсними контрактами є те, що при їх купівлі або продажу вноситься не вся сума контракту, а лише заставу, що становить від 2 до 5% від вартості контракту. Таким чином, з'являється можливість здійснювати операції з важелем від 1:50 до 1:20, що істотно збільшує грошовий потенціал.

Ці угоди надають практично необмежені можливості для спекуляцій. Крім того, вони просто необхідні для цілей страхування (хеджування) цінових ризиків при укладанні експортно-імпортних торговельних угод.

5. Оптимізація депозитного портфеля банку по валютах

Депозитні та кредитні відсоткові ставки коливаються залежно від валюти. Тому, банку доцільно оптимізувати депозитний портфель по валютах, що б при будь-якому положенні фінансового ринку отримувати максимальний прибуток. Для оптимізації депозитного портфеля можна застосувати такий економіко-математичний метод як теорія ігор. [22]

Перш за все наведемо загальні відомості з теорії ігор. Теорія ігор - математична теорія оптимальних рішень конфліктних ситуацій. Оскільки учасники конфлікту, як правило, зацікавлені в тому, щоб приховувати від супротивника свої дії, ситуація задач теорії ігор є ситуацією прийняття рішень в умовах невизначеності. Логічної основою теорії ігор є формалізація понять конфлікту, прийняття рішень в ньому і оптимальності цього рішення. Конфліктом називається явище, в якому присутні учасники (гравці), які мають різні цілі і мають в своєму розпорядженні певним багатьма способами дії - стратегій.

ВИСНОВКИ

В процесі проходження практики була розглянута діяльність ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ПУРШЙ УКРАЇНСЬКМЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК».

Сьогодні ПУМБ – це універсальний банк, діяльність якого зосереджена на комерційних, роздрібних й інвестиційно-банківських операціях

ПУМБ проводить політику, спрямовану на збільшення кількості клієнтів з метою залучення додаткових засобів на поточні рахунки клієнтів. В результаті цього за аналізований період збільшилася сума залишків на рахунках юридичних і фізичних осіб.

ПУМБ пропонує широкий перелік видів депозитів для фізичних і юридичних осіб. Проте спостерігається тенденція збільшення питомої ваги депозитної ваги операцій з фізичними особами.

Валютні операції ПУМБ в загальному об'ємі операцій займають значне місце.

У 2009 році передбачається значне збільшення емісії міжнародних пластикових карток. Завдяки модернізації програмно - технічних комплексів упроваджені нові продукти і послуги.

На даний момент операції з цінними паперами займають важливе місце в діяльності банку. Протягом 2008 року Банк взяв участь в 5 розміщеннях емісії корпоративних облігацій загальною сумою 270 млн гривень. З 1996 року ПУМБ активно співробітничає з міжнародними фінансовими інституціями. У 2007 році Банк зробив дебютний випуск єврооблігацій загальною сумою 275 млн доларів США. Організаторами емісії виступили Standard Bank Plc і HSBC Bank Plc. При проведенні активних операцій провідне місце займають операції з векселями.

З метою досягнення міжнародних стандартів банківської діяльності увага приділяється розширенню відносин з міжнародними фінансовими організаціями. Це дасть можливість залучення ресурсів світового ринку капіталу, збільшення іміджу серед зарубіжних партнерів.

Таким чином, ПУМБ проводить весь спектр банківських операцій. Його робота характеризується як стабільна і ефективна. Він не зупиняється на досягнутому і прагне поліпшити показники своєї діяльності.

На кінець 2009 року ПУМБ можна охарактеризувати за наступними показниками:

Показники

Позиція серед українських банків

Значення показника

Капітал

12

2 628 млн грн.

Активи

14

17 400 млн грн.

Зобов'язання

15

14 772 млн грн.

Кредити юрособам

14

9 720 млн грн.

Кредити фізособам

15

3 841 млн грн.

Депозити юросіб

18

1 970 млн грн.

Депозити фізосіб

14

3 785 млн грн.

Платіжні картки (активні)

13

308 969 од.

Банкомати

9

826 од.

POS-термінал

6

4 044 од.

Підтверджуючи свою орієнтованість на інновації, ПУМБ пропонуємо клієнтам новий формат обслуговування, який побудований за принципом Сервіс 24/7 і характеризується простотою, зручністю і безпекою. Це означає, що тепер у клієнта з’явилася можливість разом з ПУМБ повноцінно управляти своїми фінансами з  комп'ютера або з мобільного телефона за допомогою інструментів «ПУМБ online» і «ПУМБ mobile». Так само, як і раніше, в ПУМБ раді бачити їх клієнтів у філіях і відділеннях і надавати їм традиційне обслуговування, а також давати можливість отримувати сервіс у віддаленому режимі, з використанням системи «Клієнт-Банк», POS-терміналів і банкоматів.[24, 25]

Головна мета ПУМБ – бути Банком першого вибору як для українських громадян, так і для підприємств, завжди залишаючись для них інноваційним і комфортним фінансовим партнером.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 року N 2121-III.

  2. Закон України «Про національний банк України» від 20 травня 1999 року за N 679-XIV зі змінами та доповненнями.

  3. Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 5 квітня 2001 року за N 2346-III.

  4. Інструкція «Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті» затверджена Постановою Правління НБУ від 21.01.2004р за №22.

  5. Інструкція «Про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті» затверджена постановою правління НБУ від 16.08.2006р. за №320.

  6. Інструкція про касові операції в банках України, затверджена Постановою Правління НБУ від 14.08.2003р. за №337.

  7. Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затверджена Постановою Правління НБУ від 28.08.01р. за № 368.

  8. Інструкція «Про порядок відкриття, використання та закриття рахунків в національній та іноземній валютах», затверджена постановою правління НБУ від 12.11.2003р. №492 зі змінами і доповненнями, зареєстрована в Міністерстві Юстиції 17.12.2003р. №1172/8493. постанова набула чинності з 1.01.2004р.

  9. Інструкція про порядок організації та здійснення валютнообмінних операцій на території України, затверджена Постановою Правління НБУ від 23.12.2003 за №571.

  10. Положение “О порядке формирования и использования резерва для возмещения возможных потерь по кредитным операциям банков", утв. пост. Правления НБУ от 06.07.2000 г. №279.

  11. Положение «О порядке осуществления банками Украины вкладных (депозитных) операций с физическими и юридическими лицами от 03.12.2003 № 516.

  12. Положение про порядок формирования резервов под операции банков Украины с ценными бумагами, утвер. постановленим Правления НБУ от 02.02.2007г. №31.

  13. Положення про порядок формування обов’язкових резервів для банків України, затверджена постановою Правління НБУ від 16.03.2006г. за №91.

  14. Аналіз банківської діяльності: Підручник / А.М. Герасимович, М.Д. Алексеєнко, І.М. Парасій-Вергуненко та ін.; За ред. А.М. Герасимовича. – К.: КНЕУ, 2006. – 599с.

  15. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., випр. і доп. / А.М.Мороз, М.І.Савлук, М.Ф.Пуховкіна та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. А.М.Мороза. – К.:КНЕУ, 2002. – 476 с.

  16. Гроші та кредит: Підручник // За заг. ред. М. І. Савлука. К.: КНЕУ, 2003.

  17. Заец А.В., Житный П.Е., Нестеренко П.П. Банковское дело в схемах, таблицах, документах: Учебное пособие. – Луганск: Изд-во ВНУ им. В. Даля, 2002. – 407 с.

  18. Лагутін В.Д. Кредитування: Теорія і практика. – К.: Знання, 2004. –215 с.

  19. Примостка Л.О. Аналіз банківської діяльності: сучасні концепції, методи та моделі: Монографія. — К.: КНЕУ, 2002. — 316 с.

  20. Программа преддипломной практики для студентов специальности 7.050105 «Банковское дело». Составители: А.В.Заец, П.Е.Житный – Луганск: изд-во ВНУ им.В.Даля, 2008 г.

  21. «Капиталъ» №10, 2008 – 12 с.

  22. «Капиталъ» №3, 2009 – 14 с.

  23. «Капиталъ» №11, 2009 – 12 с.

  24. www.fuib.com

  25. www.pumb.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]