Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
711.17 Кб
Скачать

63

ЗМІСТ

ВСТУП

1. БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ …………………………………………………………. 6

1.1. Залучені ресурси комерційного банку …………………………………….... 6

1.2. Розрахунково-касове обслуговування ………………………………………. 9

1.3. Вексельний обіг ………………………………………………………...…… 14

1.4. Процедура кредитування фізичних і юридичних осіб ………………….… 16

1.5. Операції банку з цінними паперами …………………………………..…… 24

1.6. Порядок здійснення нетрадиційних банківських послуг ………………… 25

1.7. Аналіз доходів і витрат банку ……………………………………………… 27

2. ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ БАНКУ ……………………………………… 30

3. МАРКЕТИНГ У БАНКУ …………………………………………………………. 34

4. КРЕДИТУВАННЯ І КОНТРОЛЬ ……………………………………………...… 36

5. ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ …………………………………………………………… 38

6. ВЗАЄМОВІДНОСИНИ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ З НБУ ………………...… 44

7. ПРОЕКТНЕ ФІНАНСУВАННЯ ……………………………………………….… 50

8. ІНДВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ. ПРОБЛЕМИ І МЕТОДИ

ВДОСКОНАЛЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ

ОПЕРАЦІЯМИ З ВАЛЮТНИМИ ЦІННОСТЯМИ В БАНКУ ПУМБ ……...…… 52

ВИСНОВКИ

ЛІТЕРАТУРА

ДОДАТКИ

ВСТУП

Метою проходження практики є закріплення і поглиблення знань, отриманих за час навчання, а також знань отриманих при вивченні дисциплін “Кредитування та контроль ”, “Фінансовий менеджмент у банку ”, “Маркетинг у банку ” і “Проектне фінансування ”.

Завданнями переддипломної магістерської практики є: отримання навиків самостійної практичної роботи у сфері управління провідними напрямами діяльності комерційного банку, зібрання необхідного матеріалу для написання магістерської дипломної роботи.

Об'єктом практики є діяльність ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКІЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК» (далі – «Банк»). ПУМБ сучасний, відкритий банк із динамічним розвитком. Банк уже здобув репутацію надійного фінансового інституту серед багатьох українців. Банк розпочав свою діяльність у 1991 році з обслуговування зовнішньоторговельного обороту флагманів вітчизняної промисловості. Сьогодні ПУМБ – це універсальний банк, що надає широкий спектр банківських послуг корпоративним і приватним клієнтам. Репутація стабільного та комфортного Банку забезпечила ПУМБ місце в групі найбільших банківських установ країни за класифікацією Національного банку України.

Організаційно-правова форма ПУМБ – публічне акціонерне товариство.

Основний акціонер Банку – компанія «СКМ ФІНАНС» (89,87% акціонерного капіталу), частина групи СКМ, однієї з провідних європейських промислових холдингових компаній, що відіграють основну роль в економіці України та Східної Європи. Це дає змогу ПУМБ відчувати підтримку та використовувати весь багатий фінансовий досвід групи.

Серед акціонерів Банку – USH (Ukrainian Steel Holdings Ltd, Кіпр, 10% мінус 1 акція) та приватні особи (0,13% акцій).

Банк зареєстрований в м. Донецьку. Керівництво здійснюється через головні офіси, розташовані в м. Донецьку і м. Києві.

Банк пропонує свої послуги через загальнонаціональну регіональну мережу, яка на сьогодні нараховує 11 філій, розташованих в Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Києві, Луганську, Львові, Маріуполі, Миколаєві, Одесі, Севастополі, Харкові. Мережа відділень ПУМБ охоплювала 124 відділення.

Клієнти ПУМБ мають можливість отримувати банківський і інформаційний сервіс не тільки через мережу філій і відділень, але і за допомогою банкоматів, POS-терміналів, системи «Клієнт-банк», систем дистанційного обслуговування ПУМБ online і ПУМБ mobile.

ПУМБ прагне підвищувати якість обслуговування клієнтів, використовуючи сучасні технології, багатий досвід команди Банку та можливості компанії-акціонера. З 1998 року ПУМБ підтримує рейтинги міжнародних агентств. Рейтинги, встановлені агентством Moody.

ПУМБ надає широкий спектр банківських послуг корпоративним і приватним клієнтам. Кількість активних корпоративних клієнтів на кінець 2008 року дорівнювала 2 926 клієнтів, кількість активних приватних – 566 761 осіб. ПУМБ підтримує ностро-рахунки в 35 банках. 65 банківських установ відкрило у Банку лоро-рахунки. Станом на кінець 2008 року ПУМБ зайняв 13 місце серед українських банків за розміром активів. Кількість працівників ПУМБ складала 3 271 чоловік.

ПУМБ є одним з провідних операторів українського валютного і міжбанківського кредитного ринку, ринку боргових цінних паперів.

На кінець 2008 року ПУМБ випустив понад 580 тисяч платіжних карток Visa і MasterCard. У 2008 році Банк почав разом з магнітними масовий випуск «чіпових» платіжних карток. Процесинговий Центр ПУМБ, створений на базі технологій компанії Arkansas Systems Inc. (США), співробітничає з| іншими українськими банками у галузі технологій роботи з платіжними картками. У 2006 році Банк упровадив новий бренд «Радіус», який на кінець 2008 року об'єднав мережу банкоматів ПУМБ і 36 банків-партнерів.

Членство в організаціях. На даний момент ПУМБ:

  • учасник Державного Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

  • член Асоціації українських банків;

  • член Торговельно-промислової палати України;

  • засновник Української міжбанківської валютної біржі;

  • член Першої фондової торговельної системи;

  • член асоціації «Українські фондові торгівці»;

  • учасник Всеукраїнського депозитарія цінних паперів;

  • член Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв;

  • член Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем "ЕМА";

  • принциповий член всесвітніх платіжних систем MasterCard WorldWide і Visa International;

  • член фондової біржі «Перспектива»;

  • член Асоціаціі «Украінська Національна група Членів и Користувачів СВІФТ „УкрСВІФТ”»;

  • член Універсальної товарної біржі «Контрактовий дім УМВБ»;

  • уповноважений банк Пенсійного фонду України з виплати пенсій і соціальної допомоги;

  • уповноважений банк з виплати грошових коштів робітникам бюджетних організацій.

  1. Банківські операції

    1. Залучені ресурси комерційного банку

ПУМБ відкриває фізичним особам вкладні (депозитні) рахунки та за договором банківського рахунку поточні рахунки. Свої кошти клієнти передають в управління на встановлений термін або без вказівки такого терміну під певний відсоток і підлягають поверненню Вкладникові відповідно законодавству України і умовам договору.

Залученні кошти клієнтів ПУМБ на 31.12.2008 склали 6894839,89 тис. грн., зокрема кошти юридичних осіб склали 3229477,35 тис. грн., а фізичних осіб – 3665362,54 тис. грн., на 31.12.2009 р. склали 5804999,19 тис. грн., зокрема кошти юридичних осіб склали 2015214,38 тис. грн., а фізичних осіб – 3789784,81 тис. грн.(рис. 1.1.)

Рис. 1.1. Структура депозитів ПУМБ

Якщо фізична особа не клієнтом ПУМБ, то відкриття вкладного (депозитного) рахунку здійснюється в такому порядку:

  • фізична особа повинна пред'явити паспорт або документ, який його замінює. Фізична особа-резидент додатково повинна пред'явити документ, виданий органом державної податкової служби, який свідчить про присвоєння фізичній особі-резидентові ідентифікаційного номера платника податків;

  • відповідальний виконавець установи ПУМБ ідентифікує фізичну особу, яка відкриває рахунок, і підтверджує здійснення ідентифікації копіювання вищезгаданих документів у присутності цієї особи;

  • між ПУМБ і фізичною особою складається у письмовій формі договір банківського вкладу (додаток 1).

  • фізична особа вносить або перераховує з іншого власного рахунку кошти на вкладний (депозитний) рахунок;

  • на підтвердження укладення договору банківського вкладу і внесення грошових коштів на вкладний (депозитний) рахунок установа ПУМБ видає фізичній особі екземпляр платіжного доручення (чи заяви на переказ готівки) Вкладника, в якому вказується найменування установи банку, номер рахунку, дата, час, код операції, сума прийнятих або виданих коштів, залишок грошових коштів та договір банківського вкладу.

Кошти на вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб можуть бути внесені готівкою, перераховані з іншого власного вкладного (депозитного) або поточного рахунку. Після закінчення терміну або настання інших обставин, визначених законодавством України або договором банківського вкладу, засоби з вкладного (депозитного) рахунку повертаються власникові шляхом перерахування на його власний картковий (поточний) або інший вкладний (депозитний) рахунок[11].

Нараховані відсотки по депозитах фізичних осіб згідно з угодою банківського вкладу перераховуються на їх карткові (поточні) рахунки.

На вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб зараховуються:

  • готівкові кошти (валюта);

  • перераховані кошти (валюта) з власного поточного або вкладного (депозитного) рахунку;

  • валюта 1 групи Класифікатора, обміняна на міжбанківському валютному ринку України за дорученням власника рахунку на іншу іноземну валюту цієї групи Класифікатора згідно умовам договору банківського вкладу|;

  • кошти, внесені іншою фізичною особою, якщо це передбачено договором банківського вкладу;

  • відсотки на поповнення банківського вкладу, якщо це передбачено договором.

За користування грошовими коштами, які знаходяться на вкладних (депозитних) рахунках установи ПУМБ сплачують відсотки у встановлених договором розмірах.

У разі ситуації на фінансово-кредитному ринку ПУМБ має право ініціювати зміну розміру процентної ставки по вкладних (депозитним) рахунках згідно з умовами договору.

Відсотки на банківський вклад (депозит), розміщений відповідно до умови договору банківського внеску, нараховуються з дня, наступного за днем надходження до установи банку грошових коштів, до дня, який передує поверненню грошових коштів вкладникові, якщо інше не встановлене договором або законодавством України. Відсотки за вкладом виплачуються Вкладникові в терміни і на умовах, визначених договором.

Вкладні (депозитні) рахунки Вкладників закриваються після закінчення терміну дії договору банківського вкладу і повернення коштів Вкладникові. У разі залучення коштів на умовах його видачі на першу вимогу вкладний (депозитний) рахунок закривається після повернення коштів Вкладникові.

Закриття депозитного рахунку у разі дострокового розірвання договору банківського рахунку за бажанням Вкладника до закінчення терміну дії договору здійснюється на підставі його заяви.

Таку заяву Вкладник подає в банк в двох примірниках не пізніше ніж за два робочих дня до дати отримання коштів, вказаної в заяві. Один примірник заяви з відміткою банку про отримання повертаються Вкладникові-фізичній особі.

Після закриття депозитних рахунків справа по юридичному оформленню рахунку залишається в установі банку і зберігається протягом п'яти років після закриття рахунку.

Після ухвалення Національним банком України рішення про відгук у банків ліцензії (власником банку вирішення про ліквідацію банку) і призначення ліквідатора вкладні (депозитні) рахунки Вкладників закриваються ліквідатором банку.

Бухгалтерський облік операцій по депозитних рахунках юридичних і фізичних осіб в національній і іноземній валюті здійснюється по таких балансових рахунках: 1001, 1002, 1200, 2518, 2560, 2568, 2600, 2604, 2605, 2610, 2615, 2618, 2620, 2625, 2630, 2635, 2638, 2651, 2652, 2655, 2658, 3500, 7020, 7021, 7031, 7040, 7041, 7070, 7071.

Аналітичні рахунки для обліку вказаних операцій відкриваються згідно Внутрішньому плану аналітичних рахунків ПУМБ.

Поточні, карткові (поточні) і вкладні валютні рахунки в ПУМБ можуть відкриватися фізичними і юридичними особами. Поточні рахунки відкриваються на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору і вимог законодавства України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]