Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
711.17 Кб
Скачать

1.7. Аналіз доходів і витрат банку

Аналіз фінансових результатів діяльності починається з аналізу доходів комерційного банку.

Доходи банку це збільшення економічної вигоди за сукупністю господарських операцій й з реалізації додаткової кількості акцій банку, які ведуть до:

  • збільшення суми активів банківської установи без відповідного збільшення суми її зобов’язань;

  • зменшення суми зобов’язань банківської установи без відповідного зменшення суми активів.

Головною метою аналізу доходів та витрат банку є виявлення потенційних резервів зростання доходності банківської діяльності.

Аналіз структури доходів дає можливість оцінити ефективність окремих видів діяльності банку. Цей аналіз потрібно починати з визначення частки відповідних груп у загальному обсязі отриманих доходів.

Таблиця 1.2.

Структура доходів ПУМБ

Дохід

01.01.2008 тис. грн.

01.01.2009 тис. грн.

Відхилення, тис. грн

Відхилення, %

Процентні доходи

1346200

2456752

1110552

82,5%

Комісійні доходи

299488

353992

54504

18,2%

Результати від торговельних операцій

721952

681648

-40304

-5,58%

Інші доходи

2536

5472

2936

115,7%

Всього

2370176

3497864

1127688

47,6%

Рис. 1.4. Структура доходів ПУМБ на 01.01.2009 рік.

Під терміном витрати розуміють зменшення економічної вигоди у звітному періоді у формі відпливу чи зменшення активів або збільшення заборгованості, що призводить до зменшення власного капіталу, крім тих, що пов’язані з розподілом частки доходу між власниками капіталу.

Витрати визначаються у звіті про прибутки та збитки на підставі безпосереднього зв’язку між понесеними витратами і надходженнями за визначеними статтями доходу.

Таблиця 1.3.

Структура витрат ПУМБ

Витрати

01.01.2008 тис. грн.

01.01.2009 тис. грн.

Відхилення, тис. грн

Відхилення, %

Процентні витрати

770344

1367672

597328

77,5%

Комісійні витрати

82568

96920

14352

17,4%

Операційні витрати

416328

621704

205376

49,33%

Інші витрати

168

744

576

342,8%

Всього

1269408

2087040

817632

64,4%

Аналіз витрат комерційного банку починається з оцінки виконання плану витрат в цілому по банку, а також аналіз цього показника в динаміці через порівняння даних звітного року з плановими даними за попередні й період минулого року в цілому по банку.

Рис. 1.5. Структура витрат ПУМБ на 01.01.2009 рік.

2. ФІНАНСОВИЙ МЕНЕНДЖМЕНТ В БАНКУ

Повне офіційне найменування банку: ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК", скорочено офіційне найменування: ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ПУМБ» або ПУМБ.

ПУМБ – це універсальний, відкритий банк, який динамічно розвивається, справді Комфортний банк для своїх клієнтів, що вже протягом вісімнадцяти років працює на українському фінансовому ринку.

23 грудня 1991 року Банк був зареєстрований Національним банком України. У квітні 1992 року ПУМБ почав здійснювати банківські операції.

Банк: є юридичною особою, має печатку зі своїм повним офіційним найменуванням, штамп та емблему; входить до єдиної банківської системи України; має самостійний баланс, кореспондентські рахунки в банківських установах; у своїй діяльності керується чинними законодавчими актами України, нормативно-правовими актами Національного банку України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Статутом банку. Банк самостійно визначає напрямки своєї діяльності і спеціалізацію за видами операцій для забезпечення доходності грошових коштів акціонерів та клієнтів, функціонує як універсальний; володіє, користується та розпоряджається, належним йому на правах власності, майном;

Метою банку є залучення, накопичення та використання коштів для всебічного сприяння економічному розвитку України, підвищенню ефективності суспільного виробництва, освоєнню досягнень науково- технічного прогресу, міжнародному співробітництву, зміцненню грошового обігу та купівельної спроможності національної валюти, надання комплексу банківських послуг підприємствам, організаціям всіх форм власності, населенню, одержання прибутку в інтересах банку та його акціонерів.

Зміни і доповнення до Статуту банку вносяться за рішенням Загальних зборів акціонерів у відповідності з чинним законодавством України, нормативно - правовими актами Національного банку України, Статутом банку і в місячний термін, після прийняття Загальними зборами акціонерів відповідного рішення подаються Національному банку України для їх реєстрації.

Стратегічні напрямки. Стратегія розвитку ПУМБ, розрахована на п’ять років — з 2005 по 2010 рр., передбачає збільшення обсягів бізнесу і розширення мережі відділень. Вже в перший рік реалізації стратегії банк істотно активізувався як в корпоративному, так і в приватному сегментах.

Першочергове завдання ПУМБ — створення сприятливих умов для швидкої і ефективної взаємодії зі своїми клієнтами на основі політики інформаційної відвертості і прозорості. Нова стратегія розвитку банку передбачає, окрім подальшого розширення корпоративного бізнесу, розширення роздрібного сегменту, оскільки саме цей напрямок розглядається як найбільш перспективний у сфері банківських послуг в Україні. Тому з метою задоволення потреб даної цільової аудиторії було запропоновано нове позиціонування: «ПУМБ — Комфортний Банк.»

У роздрібному бізнесі ПУМБ, в основному, сфокусується на обслуговуванні VIP-клієнтів (багаті і спроможні) і середнього класу. У цьому полягає головне бачення корпоративної стратегії розвитку ПУМБ.

В результаті реалізації стратегії ПУМБ до 2010 р. планує досягти значних успіхів і поліпшити свою позицію на ринку за рахунок:

  • збільшення вартості банку в 7 разів;

  • підвищення прибутковості (річний прибуток) в 7 разів;

  • розширення частки на ринку у 2,5 рази;

  • збільшення активів у 8,5 разів.

Для досягнення стратегічних цілей банк має намір провести істотні перетворення, в основному, за допомогою:

  • збільшення географічного покриття (до 2010 р. кількість точок продажів збільшиться до 140);

  • впровадження нових продуктів і послуг;

  • пропозиції альтернативних каналів надання послуг;

  • співпраці із стратегічними небанківськими партнерами;

  • залучення нового перспективного персоналу;

  • впровадження нової організаційної структури.

Зміни відбуваються і в оновленні корпоративного стилю. Новий логотип банку впізнаний, багатозначний і символічний. Червоний колір логотипу — колір активності і динаміки, що символізує постійний розвиток бізнесу. Логотип має форму круга — символу цілісності і гармонії, що відображає турботу банку про своїх клієнтів і співробітників. Лаконічність назви ПУМБ, що міститься в логотипі, зручна у вживанні, підкреслює комфортність банку.

У 2005 році концепція персонального банківського обслуговування VIP-клієнтів і середніх приватних клієнтів виправдала себе, і в 2006 р. ПУМБ розвинув досягнутий успіх. Разом із зростанням обсягів кредитування на придбання автомобілів банк впровадив споживче кредитування і кредитування на придбання житла, що дозволило наростити кредитний портфель приватним клієнтам у 5 разів. Для залучення нових і утримання існуючих клієнтів банк впроваджував партнерські програми з компаніями, послугами яких користуються цільові клієнти ПУМБ, розробив і впровадив концепцію VIP-клубу. Важливо відзначити, що після введення в 2006 р. декількох видів послуг, приватні клієнти ПУМБ можуть скористатися повним спектром банківських сервісів: дебетовими і кредитними картками, овердрафтами, отриманням кредитів на покупки нерухомості, автомобілів і споживчих товарів, купівлею банківських металів та ін. Залишки на рахунках приватних клієнтів зростуть із 132 млн. до 219 млн. доларів США.

У 2007 році ПУМБ було відкрито 18 нових точок продажу, що довело їх кількість до 49 на кінець 2008 року. Дванадцять нових точок продажу було відкрито в регіонах сьогоднішньої присутності банку, 2 — в нових регіонах. Відповідно, зросла чисельність співробітників банку — практично до 2300 осіб, що майже у півтора рази більше, чим на кінець 2008 року. Якість обслуговування клієнтів в 2009 році була покращена за рахунок збільшення кількості залів для обслуговування VIP-клієнтів, введення в експлуатацію телефонного Центру обслуговування клієнтів і збільшення кількості систем керування чергою, перша з яких успішно функціонує з 2005 р. в донецькій філії. Ми плануємо, що завдяки підвищенню якості обслуговування і розширенню філіальної мережі кількість наших активних корпоративних клієнтів зросте з 1 тис. до 1,5 тис., а приватних — з 0,5 млн. до 0,55 млн. клієнтів.

З метою посилення пізнаванності бренду, банк проводить активну іміджеві і PR-кампанію, яка повинна забезпечити його постійну присутність в інформаційному полі.

ПУМБ приділяє особливу увагу соціальним аспектам розвитку бізнесу і прагне повною мірою відповідати званню соціально відповідального фінансового інституту.

Ми постійно прагнемо того, щоб соціальна і благодійна діяльність Банку сприяла постійному і гармонійному розвитку суспільства, саме тому з моменту створення ПУМБ невід’ємною складовою його діяльності є підтримка культурних заходів, допомога установам медицини, освіти і ветеранам. Таким чином, Банк демонструє свою небайдужість до проблем українського суспільства і бере участь у їх розв’язанні.

Усі соціальні напрямки, над якими працює ПУМБ, реалізуються в рамках єдиної ініціативи і спрямовані на підтримку тих галузей і тих людей, які найбільш гостро їх потребують. А саме:

  • за партнерської підтримки ПУМБ було проведено 15 Міжнародних фестивалів «Зірки світового балету»;

  • протягом 17 років, з дня заснування Школи хореографічної майстерності Вадима Писарєва, Банк на постійній основі підтримує цей навчальний заклад; 

  • понад 12 років ПУМБ надає допомогу Донецькому дитячому онкогематологіескому центру «Надія»;

  • з 1997 року Банк допомагає Територіальному центру обслуговування пенсіонерів і одиноких непрацездатних громадян Ворошиловського району м. Донецька;

  • уже більше 13 років Банк надає підтримку Раді ветеранів Ворошиловського району м.Донецька.

Також ПУМБ виплачує іменні стипендії студентам Університету банківської справи Національного банку України (м. Київ).

Банк і надалі має намір робити все можливе, щоб становище в українському суспільстві ставало більш стабільним, а люди — більш упевненими і щасливими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]