Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1ч-ВЭРАСЧ-(БІБЛІОТЕКА).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

3.4 Побудова інтегральної кривої витоку за два роки

Інтегральна крива витоку предстваляє графічне зображення збільшення підсумкового витоку у часі. Вона будується за допомогою променевого маштабу в такій послідовності:

1 Строго під графічним зображенням гідрографа річки за два роки наноситься горизонтальна пряма (промінь середніх дворічних витрат), кінці якого О і К фіксують на кресленні початок і кінець інтегральної кривої витоку за два роки.

2 По променевому маштабу відшукуються напрямки променя середніх витрат за перший рік, а із точки О побудованої прямої проводиться пряма, паралельна цьому променю, до точки В (кінець першого року). Далі із точки В будується промінь середніх витрат за другий рік регулювання до кінця другого року. Кінцева точка цього променя повинна співпасти з точкою К.

3 Інтегральна крива витоку за середньомісячними витратами будується за тим же принципом, що й інтегральна ламана ОВК.

3.5 Визначення ємності водосховища, необхідної для повного вирівнювання річкового витоку, як за окремі роки, так і за дворіччя в цілому

Щоб визначити необхідну ємність водосховища для повного вирівнювання витоку за будь-який період часу, необхідно заключити інтегральну криву в пару охоплюючих дотичних, які паралельні променю середніх витрат за цей період і виміряти відстань між дотичними по вертикалі. Цей відрізок в маштабі обємів представляє собою шукану ємність.

3.6 Побудова рівновідстоящої кривої річкового витоку і зарегулювання витоку за правилом натягнутої нитки

Під інтегральною кривою витоку на відстані, яка дорівнює корисному обєму водосховища WКОР , будують рівновідстоящу (еквідістантну) криву. Її будують шляхом зміщення вниз на вказану відстань кожної характерної точки інтегралної кривої. Верхня інтегральна крива відповідає опорожненому стану водосховища до відмітки РМО, а нижня крива відповідає його наповненому стану до відмітки НПР.

У випадку ідеальної схеми регулювання витоку (регулювання за правилом натягнутої нитки) між двома вказаними кривими умовно протягують нитку і натягують її за кінці так, щоб за дворіччя, що розглядається, запаси води у водосховищі і зарегульовані витрати були однакові. Місце розташування натягнутої нитки вкаже положення лінії зарегульованого витоку (лінію споживання). Зазвичай, ці лінії позначають Q1, Q2, Q3, ...,Qn.

Побудова лінії зарегульованого витоку починається з квітня першого року. Враховуючи, що водосховище в умовах річного регулювання повністю спрацьовується, лінія зарегульованого витоку дотикається до верхньої інтегральної кривої. В кінці повені водосховище стає наповненим, тому лінія споживання дотикається нижньої інтегральної кривої. В останні сім місяців добудовують участок кривої за попередні три місяці штриховою лінією і отримують точку КІ. Натягуванням нитки на цю точку отримують лінію споживання в кінці другого року і залишок води у водосховищі WЗАЛ. Щоб задовольнити вимогам рівності зарегульованих витрат і залишків води на початку першого року і в кінці другого року, виконують наступні побудови. На початку першого року по вертикалі відкладають залишок води у водосховищі WЗАЛ і поєднують з точкою на верхній кривій, яка відповідає початку повені. Отримана пряма і буде слугувати лінією споживання в перші три місяці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]