Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1ч-ВЭРАСЧ-(БІБЛІОТЕКА).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальність 7.092102

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ

ДО КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

ВОДНОЕНЕРГЕТИЧНІ РОЗРАХУНКИ

ПРИ ПРОЕКТУВАННІ ГЕС”

З ДИСЦИПЛІНИ “ГІДРОЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ”

ХАРКІВ 2009

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Спеціальність 7.092102

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ

ДО КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

“ВОДНОЕНЕРГЕТИЧНІ РОЗРАХУНКИ

ПРИ ПРОЕКТУВАННІ ГЕС”

З ДИСЦИПЛІНИ “ГІДРОЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ”

Затверджено на засіданні

кафедри гідротехнічного

будівництва

Протокол № 5 від 18.05.2009 р.

Харків 2009

Методичні вказівки та завдання до курсового проекту “Водноенергетичні розрахунки при проектуванні ГЕС” з дисципліни “Гідроелектростанції” для студентів за напрямом підготовки 0921 за спеціальністю Гідротехнічне будівництво / Укладач А.О. Мозговий. – Харків: ХДТУБА, 2009. – 43 с.

Рецензент т.К. Бойко Кафедра гідротехнічного будівництва вступ

Курсове проектування є складовою частиною навчального процесу підготовки студентів гідротехнічної спеціальності, від якої залежить підвищення якості підготовки спеціалістів для будівельної галузі. Знання і навички студентів, отримані під час курсового проектування сприяють формуванню сучасних поглядів щодо розвитку проектування та будівельного виробництва, створенню і впровадженню прогресивних технологій.

Дана курсова робота присвячена визначенню характеристик витоку і основних енергетичних показників проектуючої ГЕС, таких як: характеристики побутового витоку і водосховища, характеристики зарегульованого витоку, характеристики добового графіка навантаження енергосистеми, енергетичні показники ГЕС.

Водноенергетичні розрахунки – це сукупність обчислень, які визначають параметри гідроелектростанції – потужність і виробітку електроенергії, та їх залежність від ряду факторів, повязаних із схемою використання напору і компоновкою споруди. Ці розрахунки визначають роботу ГЕС на перспективу після її введення до експлуатації.

В цілому водноенергетичні розрахунки виконуються при проектуванні та при експлуатації ГЕС. При цьому зясовується змінення потужності і виробітку за величиною і у часі по декількох варіантах проектуючої ГЕС в залежності від змінення нормального підпірного рівня верхнього бєфа, глибини спрацювання водосховища, компоновки споруд і т.д. Одночасно зясовується вплив проектуємої ГЕС на інші проектуємі і вже існуючі ГЕС при їх сумісній роботі в енергосистемі, враховуються потреби судноплавства і рибогосподарства, безперервний зріст енергоспоживання.

У результаті водноенергетичних розрахунків визначають встановлену потужність ГЕС, середньобагаторічний виробіток електроенергії, екстремальні рівні води у верхньому і нижньому бєфах, розрахункові витрати води та ін.

Отримані дані дають змогу запроектувати гідротехнічні споруди: визначити оптимальну висоту греблі, розміри водоскидів, перерізи дериваційних тунелей, визначити кількість агрегатів, підібрати гідросилове обладнання.

Для діючих ГЕС метою водноенергетичних розрахунків є вибір оптимального режиму роботи ГЕС, при якому досягається максимальний енергетичний ефект з урахуванням потреб енергосистеми.

Водноенергетичні розрахунки

1 Вихідні дані

Вихідні дані для виконання курсової роботи:

1.1 Гідрограф річки у вигляді графіка середньомісячних витрат за два розрахункових роки.

1.2 Відмітки нормального підпірного рівня (НПР) і рівня мертвого обєму (РМО) водосховища.

1.3 Максимальна глибина водосховища Н0.

1.4 Крива обємів водосховища W = f(ZВБ).

1.5 Крива витрат річки Q = f(ZНБ).

1.6 Добовий графік навантаження енергосистеми за розрахунковий день.

Умова регулювання річкового витоку: тривале регулювання здійснюється на максимальне вирівнювання річкового витоку (за правилом натягнутої нитки), а добове регулювання – необмежене.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]