Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1ч-ВЭРАСЧ-(БІБЛІОТЕКА).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

5.5 Визначення ємності водосховища, необхідної для повного вирівнювання річкового витоку, як за окремі роки, так і за дворіччя в цілому

Щоб визначити необхідну ємність водосховища для повного вирівнювання витоку за будь-який період часу, необхідно заключити інтегральну криву в пару охоплюючих дотичних, які паралельні променю середніх витрат за цей період і виміряти відстань між дотичними по вертикалі. Цей відрізок в маштабі обємів представляє собою шукану ємність. На рисунку 5 визначені ємності для вирівнювання витоку W1 = 11,9 млрд м3 за перший рік, W2 = 22 млрд м3 за другий рік, W0 = 23,3 млрд м3 за дворіччя.

5.6 Побудова рівновідстоящої кривої річкового витоку і зарегулювання витоку за правилом натягнутої нитки

Під інтегральною кривою витоку на відстані, яка дорівнює корисному обєму водосховища WКОР = 15 млрд м3, побудовано рівновідстоящу (еквідістантну) криву. Верхня інтегральна крива відповідає опорожненому стану водосховища до відмітки РМО = 337,6 м, а нижня крива

відповідає його наповненому стану до відмітки НПР = 343,0 м.

Між двома вказаними кривими умовно протягнута нитка так, щоб за розглядаєме дворіччя запаси води у водосховищі і зарегульовані витрати були однакові. Місце розташування натягнутої нитки вказує положення лінії зарегульованого витоку (лінію споживання). Ці лінії позначені Q1, Q2, Q3, Q4, Q5 (див. рис. 5).

5.7 Нанесення лінії зарегульованого витоку на вихідному гідрографі річки

Використовуючи лінію споживання і променевий маштаб, знайдено значення зарегульованого витоку за весь період регулювання. Для цього напрям лінії зарегульованого витоку, перенесений на променевий масштаб, і отримано значення зарегульованого витоку. За цими значеннями на віхідному гідрографі побудовано графік зарегульованого витоку (див. рис. 1). Ці лінії позначені Q1, Q2, Q3, Q4, Q5.

5.8 Побудування хронологічніх графіків рівнів води у верхньому бєфі

ZВБ = f (t), рівнів води в нижньому бєфі ZНБ = f (t), статичних напорів

НСТ = f (t) і напорів нетто ННТ = f (t), середньодобових потужностей NB = f (t)

Графік рівнів води у верхньому бєфі ZВБ = f (t) побудовано за допомогою кривої обємів водосховища ( рис. 2) та інтегральної кривої витоку за два роки (див. рис. 5). За залишками води у водосховищі Wi (див. рис. 5) на початку і в кінці місяця визначєно рівень води Zi. Отримані координати ZВБ на початку і в кінці місяців поєднано прямими. Хронологічний графік рівнів води у верхньому бєфі ZВБ = f (t) наведено на рис. 6.

Графік рівнів води в нижньому бєфі ZНБ = f (t) побудовано за допомогою кривої витрат ( рис. 3) за даними графіку зарегульованого витоку ( рис. 1). На вихідному гідрографі побудовано графік зарегульованого витоку, позначений лініями Q1, Q2, Q3, Q4, Q5. Кожному значенню витрат відповідає відмітка води в нижньому бєфі ZНБ. Отримані дані нанесено на хронологічний графік рівнів води в нижньому бєфі у вигляді прямих. Хронологічний графік рівнів води в нижньому бєфі ZНБ = f (t) наведено на рис. 7.

Графік статичних напорів НСТ = f(t) будуємо як різницю між двома попередніми графіками ZВБ = f (t) і ZНБ = f (t). Тобто, з відміток першого графіка віднімаємо відмітки другого (див. п. 3.8).

При НМАКС = 38,9м, = 1431,5 м3/с, Q1 = 980 м3/с, отримаємо

, с25, (5.5)

hВТР = k Q12 = 0,38  10-6  9802 = 0,36, м. (5.6)

Гідравлічні втрати визначаємо для кожного зарегульованого витоку. Графік напорів нетто ННТ = f (t) наведено на рис. 8.

Середньодобова потужність ГЕС чи потужність ГЕС по водотоку в кВт визначається за вказівками п. 3.8.

Потужності на графіку середньодобових потужностей NB = f(t) обчислені за формулою (3.5) на початку і в кінці кожного місяця. Отримані значення поєднані на графіку прямими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]