Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1ч-ВЭРАСЧ-(БІБЛІОТЕКА).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

5.9 Побудування кривої забезпеченості середньодобових потужностей

Криву забезпеченості середньодобових потужностей NB = f(P) будуємо у вигляді кривої тривалості, користуючись побудованим графіком середньодобових потужностей NB = f(t) (див. рис. 9). Мінімальній потужності на цьому графіку відповідає забезпеченість Р=100, максимальній потужності відповідає забезпеченість Р = 0. Відсоток забезпеченості проміжних значень потужності визначається за формулою (3.6). Загальна тривалість процесу регулювання в курсовому проекті прийнята 24 міс.

Прийнявши довільно декілька значень потужностей в інтервалі NMIN NMAX і визначивши за формулою (5.8) відповідні їм забезпеченості, побудовано криву NB = f(Р) у вигляді графіка (див. рис. 10). Цей графік побудовано сумісно з кривою NB = f(t) (див. рис. 9).

5.10 Побудування добового графіка навантаження енергосистеми і аналізуючої кривої. Визначення коефіцієнта щільності графіка навантаження

Добовий графік навантаження енергосистеми представляє собою графік необхідних потужностей в системі впродовж доби (див. рис. 11). Він побудований за даними таблиці 6 з урахуванням залежності (1.5) і вказівок пункту 1.6. Площа, обмежена графіком, визначає добову енергію, яку видає споживачам енергосистема.

В добовому графіку навантаження енергосистеми присутні три характерні потужності: мінімальна NMIN = 1500 МВт, максимальна NMAX = 3500 МВт і середня NСР = 2790 МВт.

Коефіцієнт щільності або повноти графіка навантаження становить:

. (5.10)

5.11 Визначення пікової гарантованої потужності, встановленої потужності гес, а також зони роботи гес в добовому графіку навантаження енергосистеми в один із днів межені і в день весняного паводка

Згідно з вказівками п. 3. 11 і рис. 10 визначено: NПГ = 650 МВт, а N1030 = 920 МВт, тому встановлена потужність дорівнює NВСТ = N1030 = 920 МВт.

Відшукуючи зону роботи ГЕС в графіку навантаження, в полі графіка аналізуючої кривої побудовано прямокутний трикутник, вертикальний катет якого дорівнює NВСТ, а горизонтальний – ЕДОБ (на рис. 12 такий трикутник побудовано для доби із потужністю водотоку NП). Умовно змінюючи положення трикутника, знайдено таке його положення на аналізуючій кривій, коли один із його катетів стає вертикальним, а інший – горизонтальним.

Відшукуючи зони роботи ГЕС, в графіку навантаження в день паводка в його якості взято день, якому на аналізуючій кривій ( рис. 12) відповідає найбільша потужність, тобто день із середньодобовою потужністю NВ = NП. Це перший день шостого місяця другого року (див. рис. 9). В цьому випадку NП > NВСТ і тому під час паводка можуть відбуватись холості скиди.

День межені взятий, коли ГЕС всією своєю потужністю NВСТ покриває верхню частину графіка навантаження. Для знаходження цього дня на добовому графіку енергосистеми (див. рис. 12) відсічено його верхню частину, яка дорівнює потужності NВСТ і отримано заштриховану зону А. В цій частині графіка визначено вміст енергії ЕМ і середньодобову потужність NМ (як позначено стрілками на рис. 12).

За знайденим значенням NМ знайшли на хронологічному графіку середньодобових потужностей ( рис. 9) відповідний день. Це шістнадцятий день шостого місяця першого року (рис. 9).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]