Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OCINKA-1.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
21.91 Mб
Скачать

Порядок роботи :

Прилад може працювати в 4-х режимах :

  1. Режим “Пошуку”;

  2. Режим вимірювання потужності дози;

  3. Режим вимірювання щільності потоку бета - часток;

  4. Режим вимірювання обємної активності.

а) В режимі “Пошуку” контроль радіаційного забруднення місцевості здійснюється за кількістю звукових сигналів. Перемикач роду робіт в положенні “Т”. Включити прилад перемикачем живлення і короткочасно натиснути кнопку “Пуск”. Прилад починає відлік імпульсів, число яких висвічується на цифровому табло. Через десять імпульсів прилад буде подавати звуковий сигнал. Час відліку звукових сигналів оператор задає самостійно за допомогою секундоміра або годинника. При природному фоні випромінювання прилад повинен подавати 1 - 6 звукових сигналів на хвилину. З підвищенням потужності дози гама - випромінювання пропорційно зростає частота звукових сигналів.

б) Робота в режимі вимірювання потужності дози починається з переводу перемикача роду робіт в положення “МД”. Включити прилад перемикачем живлення і натиснути короткочасно (один раз) кнопку “Пуск”. При цьому на табло повинні зявитися крапки після кожного розряду “0.0.0.0.” і починається відлік імпульсів. Через 20  5 сек відлік закінчиться, а на цифровому табло фіксується число з однією комою, наприклад, 0,012. Це значення буде відповідати потужності експозиційної дози гама - випромінювання, виміряної в мр/год.

в) Для вимірювання щільності потоку бета - випромінювання з забрудненої поверхні необхідно зробити не менш 2-х вимірювань. Перший вимір роблять із закритою задньою стінкою, підносячи прилад на 0,5 - 1 см до забрудненої поверхні і натискаючи кнопку “Пуск” (перемикач роду робіт в положенні “МД”). Другий вимір здійснюють при відкритій задній стінці - аналогічно першому. Значення щільності потоку бета – часток розраховується за формулою : g = Ks (N+ - N), част./см2*хв.. , де Ks - коефіцієнт перерахунку  0.5 част./см2хв.имп. Не забруднений поверхні відповідає число 8 – 12 часток з квадратного сантиметра за хвилину.

г) Роботу в режимі оцінки обємної активності бажано проводити в місцях з малими значеннями фону гама - випромінювання (менше - 0.02 мр/год.). В чисто вимиту суху кювету налити до відмітки чисту питну воду. Відкрити задню стінку приладу і встановити його на кювету. Перемикач роду робіт в пол. “Т”, включити прилад, натиснути кнопку “Пуск” і виконати вимір обємної активності чистої води протягом 10хв  5сек (Nф). Заповнити кювету досліджуємою речовиною і повторити вимір (NФ+N) протягом того ж часу. Оцінка значення обємної активності розраховується за формулою:

А = Кn (Nф+N)/T - Nф /T

Значення коефіцієнта перерахунку Кn орієнтовно дорівнює значенню 8*10-9 Ки*хв/л.имп.

Якщо в результаті вимірів і розрахунків з‘явиться величина, менша ніж 2*10-7 Ки/л, що відповідає різниці свідчень приладів при двох вимірах (Nф+N) - Nф 250 імпульсів, то необхідно повторити вимірювання речовини, що досліджується, збільшивши час вимірювання до T = 30 хв.+ 10с. і повторити обчислення.

Дозиметр – радіометр гама – бета випромінювань ДКС – 01 “Селвіс”

Призначення: Дозиметр – радіометр гама – бета випромінювань ДКС – 01 “Селвіс” призначений для вимірювання еквівалентної дози і потужності еквівалентної дози гама- і рентгенівського випромінювання, часу експозиції еквівалентної дози, а також поверхневої щільності потоку бета – часток.

Рисунок 4.11 - Дозиметр – радіометр ДКС – 01 “Селвіс”

Прилад використовується для дозиметричного і радіометричного контролю на промислових підприємствах, атомних електростанціях, у науково – дослідних організаціях; для контролю радіаційної чистоти житлових і виробничих приміщень, будинків і споруд, предметів побуту, прилеглих територій, поверхні ґрунту на присадибних дільницях, одягу, матеріалів, транспортних засобів.

Таблиця 4.2 - Основні технічні характеристики ДКС – 01 “Селвіс”

Характеристики

Один. вимірювання

Діапазон

Відносна погрішність

Потужність еквівалентний дози гама і рентгенівського випромінювання

мкзВ/год.

0.1 ... 10000

± 15%

Еквівалентної дози гама і рентгенівського випромінювання

мкЗв

1.0 ... 10000

± 20%

Щільність потоку бета - часток

1/(см2*хв..)

10 ...10000

± 15%

Діапазон виміру часу експозиції еквівалентної дози і точність виміру

1 хв. ... 24 години

± 1хв. за 24 години

Енергетичній діапазон вимірювання та енергетична залежність:

- для гама і рентгенівського випро.

- для бета - випромінювання

МеВ

МеВ

0.05 ... 3.0

0.2 ...2.5

± 25%

-“-

Час безперервної роботи при живленні від акумуляторної батареї

годин

48

Діапазон робочих температур

0 С

-10 ...+ 40

Маса

кг

0.25

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]