Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OCINKA-1.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
21.91 Mб
Скачать

4.4 Класифікація дозиметричних приладів

За призначенням дозиметричні прилади підрозділяються на групи:

а) Індикатори радіоактивності - служать для виявлення радіоактивного забруднення місцевості (прилади ДП-63, ДП-64, ИМД-21С).

б) Рентгенометри (вимірювачі потужності дози) - призначені для вимірювання рівня радіації у визначеній точці місцевості (ДП-3Б, РАП, ИМД-21Б, ІМД – 1 Р, ДП-5(А,Б,В).

в) Радіометри - призначені для вимірювання ступеню зараженості поверхні, обладнання, техніки, майна головним чином - і - частками.

г) Дозиметри (вимірювачі дози) - призначені для визначення сумарної дози опромінення (ДК-02, ДКП-50, ИД-11 та інші).

д) Побутові - дозиметричні прилади, які призначені для використання в побуті населенням з цілями приблизної оцінки радіаційної обстановки – АНРИ 01 02 Сосна; РКС – 20.03 Прип’ять; ДБГ – 01С Синтекс; Мастер – 1; Радон; Белла та інш.

Рисунок 4.1 - ДП -64

4.5 Улаштування і робота дозиметричних приладів

Індикатор - сигналізатор ДП-64

Прилад ДП-64 призначений для звукової і світлової індикації при наявності гама - випромінювання. Працює в постійному режимі і забезпечує сигналізацію при потужності дози гама - випромінювання 0.2 р/год. Стаціонарний. Джерелом електроживлення може бути мережа напруг 127/220 В або акумуляторна батарея напругою 6 В. Вага приладу не більш 5кг, працездатний в інтервалі температур від - 40 до +50 0С при відносній вологості до 98%. Пульт сигналізації встановлюється в приміщенні, а виносної блок ззовні, вони з’єднані проміж собою кабелем довжиною 30м. При підготовці приладу до роботи необхідно приєднати його до джерела живлення, тумблер роду робіт перевести в положення “ Контроль “ і ввімкнути тумблер живлення в положення “ Вкл “. Прилад подає короткочасні звукові і світлові сигнали. Отже, він дієздатний. Тумблер роду робіт перевести в положення “ Робота”. Далі прилад працює в слідчому режимі. При появі радіоактивного забруднення з потужністю дози вищі 0.2 р/год. він подає світловий і звуковий сигнали – чим ні більша потужність дози, тим частіші будуть подаватися сигнали.

Вимірювач потужності дози ДП-3Б.

ДП-3Б призначений для визначення рівня радіації на місцевості, зараженій радіоактивними речовинами. Діапазон вимірів від 0.1 до 500 р/год.

Д

ля підвищення точності виміру діапазон вимірів розбитий на чотири під діапазони:

1 - від 0.1 до 1 р/год.;

2 - від 1 до 10 р/год.;

3 - від 10 до 100 р/год.;

4 - від 100 до 500 р/год.

Пристрій встановлюється на авто-

мобілях, літаках, вертольотах, річкових

к

Рисунок 4.2 - ДП – 3Б

атерах, тепловозах, а також у сховищах

і протирадіаційних укриттях. Живлення приладу

здійснюється від джерела постійного струму з напругою 12 або 26 В. Підготовка приладу до роботи складається із зовнішнього огляду, перевірки його комплектності і працездатності.

Для перевірки працездатності приладу необхідно перемикач піддіапазонів встановити в положення “Вкл”. При цьому загоряється лампочка підсвічування. Через 5хв. натиснути на кнопку “Перевірка”, при цьому стрілка мікроамперметра відхиляється до позначки 0.4 - 0.8 верхньої шкали, лампочка світлової індикації спалахує з великою частотою або постійно горить, чути звук високого тону, характерний для роботи електричного перетворювача.

Вимірювання рівнів радіації починають з четвертого піддіапазону. Для визначення рівня радіації по верхній шкалі показник стрілки мікро амперметра множиться на цифру, яка відповідає положенню перемикача під діапазону, на якому здійснюється вимір.

Вимірювач потужності дози ИМД-21 призначений для вимірювання потужності дози гама - випромінювання, видачі світлового сигналу про перевищення порогового значення потужності експозиційної дози. Вимірювач використовують на стаціонарних (замість ДП-64) та рухомих (замість ДП-3Б) об’єктах. Прилад працездатний при температурі від - 40 до +50 0C, та відносній вологості до 98%. Діапазон вимірювання від 1 до 10000 р/год. Прилад сигналізує при перевищенні встановленого порогу 1.5; 10 і 100 р/год. з виводом інформації на пульт управління. Час вимірювання і включення не перевищує 10 с. Встановлення робочого режиму – 5 хв. Живлення від мережі з напругою 220 В. Вимірювач спроможній працювати цілодобово. Блок детектування можна виносити на відстань до 200м (ИМД – 21 С)

П

Рисунок 4.6 – ИМД – 21Б

ідготовка до роботи складається із зовнішнього огляду і перевірки комплектності. Потім перевіряється працездатність. При цьому вмикають тумблер “Сеть” - індикатор вимкнення мережі висвітлюється, на табло не пізніше 10 с. загоряється число “0000”. Через 5 хв. натиснути на кнопку “Перевірка”, при цьому показники цифрового табло повинні знаходитися у межах значень, які вказані в формулярі, а індикатор “Поріг” повинен

Рисунок 4.3 – ИМД - 21

світитися. Прилад працює автоматично, тобто одноразово може вимірювати потужність експозиційної дози і сигналізувати про перевищення встановленого порогового значення рівня випромінювання.

Вимірювач потужності дози ІМД - 1Р (С)

Прилад призначений для вимірювання потужності експозиційної дози гама – випромінювання в діапазоні енергій від 0.08 до 3.0 Мев і виявлення випромінювання.

Ж

Рисунок 4.3 - ИМД – 21

ивлення приладу забезпечується від чотирьох послідовно з’єднаних елементів А –343 “Прима” з напругою 6В і від бортової мережі постійного струму з напругою від 10.8 до 30 В. ІМД – 1С. Крім того може використовуватися змінний струм з напругою 220 В.

Перевірка працездатності приладу:

  • Приєднати живлення.

  • Перемикач на пульті встановити в положення “Проверка”, при цьому:

    • на цифровому табло повинно засвітитися число 102;

    • молодшій розряд повинен згаснути;

    • повинен включитися звукової сигнал;

    • світловій індикатор повинен згаснути. Якщо він світиться, то необхідно замінити комплект елементів.

  • Натиснути і відпустити кнопку “Отсчет”, при цьому:

- на цифровому табло в молодшому розряді повинна засвітитися цифра “0”;

- старші розряди цифрового табло повинні згаснути;

  • кома повинна бути між другим і третім розрядом;

  • звуковий сигнал повинен відключитися.

  • Не більше ніж за 225с. на цифровому табло з’явиться число, відмінне від нуля. При цьому якщо показник буде більшим чи рівним 0.10, повинен ввімкнуться переривчастий звуковий сигнал. Нулі зліва від позначених цифр повинні згаснути.

  • Під’єднати до вимірювального пульту блок детектування за допомогою кабелю.

  • Переконатися, що не більш, як за 120с. на цифровому табло встановиться показник, відмінний від нуля. При нульових показниках через 120с. виключити вимірювач і повторити перевірку приладу без блоку детектування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]