Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OCINKA-1.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
21.91 Mб
Скачать

3.1 Визначення ступеню руйнування будинків і споруд, обладнання, машин, механізмів тощо

Руйнування будинків і споруд, обладнання, машин, механізмів та інших матеріальних цінностей при надзвичайних ситуаціях відбувається за рахунок додаткового навантаження, яке викликається або надмірним тиском або тиском швидкісного напору. Дію надмірного тиску і тиск швидкісного напору при надзвичайних ситуаціях пропорційно до дії ударної хвилі при ядерному вибуху. Таким чином при оцінці інженерної обстановки у надзвичайних ситуаціях можна використовувати табличні дані по ступеням руйнування різних об’єктів господарської діяльності при різних величинах надмірного тиску ядерного вибуху.

Надмірний тиск і тиск швидкісного напору виникають при різних надзвичайних ситуаціях – техногенного та природного походження. Визначення їх величини є одним із головних завдань при оцінці інженерної обстановки.

3.1.1 Визначення ступеню руйнування при аваріях на вибухо - небезпечному підприємстві

В випадку аварії технологічних установок, ємностей і трубопроводів на підприємствах з вибухо - і пожежонебезпечною технологією можливий вихід в оточуюче середовище газоподібних або зріджених продуктів. При змішуванні вуглеводневих продуктів з повітрям виникають вибухо - і пожежонебезпечні суміші. Особливу увагу треба приділяти дотриманню заходів безпеки у сховищах вибухонебезпечних і сильнодіючих отруйних речовин, зріджених газів, нафтопродуктів, сховищах вугілля, а також борошна, мастил, цукру і інш.

Найбільш вибухо - і пожежонебезпечні суміші з повітрям утворюють вуглеводневі гази – метан, пропан, бутан, етилен, пропілен та інші. При цьому можливі два варіанти розвитку ситуації: детонаційний вибух або дефлаграційне горіння.

В зоні детонаційного вибуху швидкість розповсюдження вогню може перевищити швидкість звука. надлишковий тиск в детонаційної хвилі досягає в ряді випадків 1000 – 2000 кПа. Температура підвищується до 1500 – 3000 0 С. Це може привести до повного руйнування будинків і споруд, загибелі людей, складної пожежної обстановки. Ударна хвиля, яка сформувалася в зоні детонації, розповсюджується на десятки, сотні і навіть тисячі метрів від місця вибуху. При дефлаграційному горінні швидкість розповсюдження вогню не перевищує 100 – 200 м/с, а тиск 20 – 100 кПа. При швидкості 1 м/с ударна хвиля не утворюється.

Розміри зони детонаційного вибуху, параметри надмірного тиску і температури горючих газів. а також загальна обстановка в районі аварії залежать від кількості вибухонебезпечної речовини, питомої теплоти згоряння, концентраційних меж воспламініння і інших характеристик газо -, паро – і пилоповітряної суміші.

Концентраційні межі загоряння речовин характеризуються кількістю газу в одному кубічному метрі повітря, при якому можливе загоряння і стійке горіння газоповітряної суміші. Нижня межа (НКМВ) характеризує “бідну суміш”, коли недостатньо горючої речовини для підтримання стійкого горіння і вибуху. Верхня межа (ВКМВ) – “багату суміш” по вмісту горючого матеріалу, проте недостатня кількість окислювача не дозволяє підтримувати стійке горіння (вибух). Для більшої кількості вуглеводневих газів (речовин) нижня концентраційна межа змінюється від 1 до 3% горючої речовини в 1 м3 повітря при нормальній його температурі і вологості. Верхній – від 5 до 16% (для ацетилену до 81%). Стехіометричній склад суміші газів і парів горючих речовин з повітрям, при якому можлива детонація (вибухове горіння) визначається наявністю у повітрі 2 –6 % горючої речовини (приблизно вдвічі більше НКМВ)

Швидкість розповсюдження вогню при вибуховому горінні, яка характеризує максимальний тиск в детонаційної хвилі, досягає 300 – 320 м/сек. Причому цей тиск при вибухах різних вуглеводневих речовин може мінятися від 500 до 2000 кПа. Він наростає при цьому порівняною нешвидко, час його дії - лиш кілька десятків а іноді і сотні мілісекунд. Таким чином, можна вважати, що навантаження при вибуху газо -, пароповітряної суміші в цілому близькі до імпульсних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]