Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OCINKA-1.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
21.91 Mб
Скачать

Порядок роботи:

  1. Для вимірювання потужності експозиційної дози гама – випромінювання в діапазоні від 0.01 до 999р/год.необхідно:

  • Встановити перемикач на вимірювальному пульті в положення “ R/h “

  • За 1 хв. натиснути кнопку “ Выкл” і зафіксувати показник цифрового табло.

  1. Для вимірювання потужності експозиційної дози в діапазоні від 0.01 до 999 мР/год. необхідно:

  • приєднати блок детектування до роз’єму ХЗ пульта з допомогою кабелю.

  • Зафіксувати екран на блоці детектування в положенні “ “

  • Встановити перемикач на пульті в положенні “ mR / h “.

  • Через 2 хв. натиснути на кнопку “ Выкл” і зафіксувати показник.

  1. Для визначення зараження поверхні радіоактивними речовинами необхідно:

  • Приєднати блок детектування до роз’єму ХЗ.

  • Зафіксувати екран на блоці детектування в положенні “ “

  • Встановити перемикач на пульті в положенні “ mR / h “.

  • Установити блок детектування над зараженою поверхнею на відстані 1-2 см.

  • Через 2 хв. натиснути на кнопку “ Выкл” і зафіксувати показник.

  1. Для виявлення бета – випромінювання на об’єктах спочатку вимірюють гама – зараження згідно з пунктом 3. а далі:

  • зафіксувати екран блоку детектування в положенні “ +  “;

  • установити блок детектування на забруднену поверхню;

  • через 1 хв. натиснути на кнопку “ Выкл” і зафіксувати показник. Збільшення показання приладу порівняно з гама – зараженням говорить про наявність бета – випромінювання.

Вимірювач потужності дози ДП – 5 (Рисунок 4.4) призначений для вимірювання рівнів радіації на місцевості і радіоактивної зараженості різних предметів по гама - випромінюванню. Потужність  - випромінювання визначається в мілірентгенах (чи рентгенах) на годину для тієї точки простору, в якій розміщений при вимірах відповідний лічильник приладу. Крім того є можливість виявлення бета – випромінювання. Діапазон вимірів по гама - випромінюванню від 0,05 мр/год до 200 р/год, розбитий на шість піддіапазонів. Шкала приладу дворядова. Вимір показників приладу проводиться по нижній шкалі мікроамперметра в р/год., по верхній шкалі в мр/год. з наступним множенням на відповідний коефіцієнт піддіапазону. Прилад має звукову сигналізацію на усіх піддіапазонах крім першого. Живлення приладу здійснюється від трьох сухих елементів типу КБ-1. Прилад може приєднуватися до зовнішніх джерел постійного струму напругою 3,6,12(12,24) В.

Підготовка приладу до роботи здійснюється в наступному порядку :

  1. витягнути прилад з ящика, відкрити кришку футляра, провести зовнішній огляд, причепити до футляра поясний і плечовий ремені;

  2. витягнути блок детектування, приєднати ручку до блока;

  3. підключити джерело живлення, включити прилад, встановленням ручки вимикача піддіапазонів у положення “” - стрілка приладу повинна бути в режимному секторі. Якщо стрілка мікро амперметру не входить в режимний сектор - необхідно замінити джерела живлення.

П

Рисунок 4.4 – ИМД – 5В

еревірка працездатності приладу здійснюється на всіх піддіапазонах, крім першого (“200”) за допомогою контрольного джерела, для чого екран блока детектування встановлюють в положення “К” і підключають головні телефони. Потім, переводячи почергово вимикач під діапазонів у положення “х1000”, “х100”, “х10”, “х1”, “х0,1”, спостерігають за показниками мікро амперметра і прослуховують звуки в головних телефонах. Стрілка мікроамперметра повинна вийти за межі шкали на 5-му і 6-му піддіапазонах, відхилитися на 4-му, а на 3-му і 2-му може не відхилитися через недостатню активність контрольного джерела. На цих піддіапазонах перевірку здійснюють по наявності звукових сигналів в головних телефонах. Після перевірки ручку вимикача поставити в положення “Викл”, екран блока детектування повернути в положення “Г”. Прилад готовий до роботи.

Радіаційну розвідку місцевості з рівнями радіації від 0,5 р/год. здійснюють на другому під діапазоні (“х1000”) – при цьому блок детектування залишається в футлярі ; а більше 5 р/год. - на першому під діапазоні. На незнайомій місцевості вимірювання слід починати з першого піддіапазону. При вимірюванні прилад повинен знаходитися на висоті 0,7 - 1м від поверхні землі. В мирний час вимірювання рівнів радіації можна проводити і на інших під діапазонах – 3, 4, 5, 6.

Ступінь радіоактивного забруднення різних предметів визначається в такій послідовності. Вимірюють гама - фон в місці, де буде визначатися ступінь зараженості об’єкту, який обстежується, але на відстані не менше 15 - 20 м від нього. Потім приєднують до приладу головні телефони, блок детектування упорами вперед підносять до поверхні об’єкту на відстань 1,5 - 2 см і поволі переміщують його над поверхнею об’єкту, знаходячи найзабрудніше місце (по рівню звуку в головних телефонах). Знімають показання. З максимальної потужності експозиційної дози, виміряної на поверхні об’єкту, віднімають фон. Результат буде характеризувати ступінь радіоактивного забруднення об’єкту.

Для виявлення бета - випромінювань необхідно спочатку визначити фонове значення гама – випромінювання на відстані 1 –2 см. від поверхні, що обстежується (екран зонду – в положенні “ Г “). Далі встановити екран блока детектування в положення “Б”, піднести до поверхні, що досліджується, на відстань 1,5 - 2 см. Ручку перемикача під діапазонів послідовно поставити в положення “х 0,1”, “х 1”, “х 10” до отримання відхилення стрілки мікро амперметру в межах шкали. Збільшення показань приладу на одному і тому ж піддіапазоні в порівнянні з гама - випромінюванням вказує на наявність бета - випромінювань.

Дозиметр – радіометр універсальний МКС – У(модернізований вимірювач потужності дози ДП – 5В) Призначений для вимірювання еквівалентної і потужності еквівалентної дози гама – випромінювання і визначення поверхневої щільності потоку бета – часток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]