Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OCINKA-1.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
21.91 Mб
Скачать

Прилад забезпечує:

  • Можливість роботи в умовах атмосферних осадків, в умовах запиленості атмосфери і при зануренні виносного детектора в воду на глибину до 0.5 м.

  • Вимірювання аварійних рівнів потужності дози гама – випромінювання зі доставкою виносного детектора на відстань 30 м.

  • Підсвічування індикатора і органів управління в темряві.

  • Автоматичну установку інтервалів і діапазонів вимірювання.

  • Індикацію розрядки акумуляторної батареї.

  • Підзарядку з допомогою вбудованого зарядного устрою акумуляторної батареї від штатної геліобатареї, автомобільного акумулятора напругою 12 В або промислової мережі напругою 220 В з допомогою перетворювача напруги.

В приладі використовуються :

  • Кремнієвий детектор бета – випромінювання;

  • Аварійний гама - детектор типа “Селді”(сцинтилятор – фото діод)

Рисунок 4.5 - Дозиметр – радіометр універсальний МКС – У

Таблиця 4.1 - Основні технічні характеристики приладу МКС - У

Технічні характеристики

Одиниці вимірювання

Діапазон вимірювання

Вимірювання параметрів гама - випромінювання

Діапазон вимірювання потужності еквівалентної дози з допомогою комбінованого блока детектування

МкЗв/годину

0.1 - 100000

Діапазон вимірювання потужності еквівалентної дози з допомогою виносного детектора

Зв/ годину

0.01 - 100

Діапазон вимірювання еквівалентної дози з допомогою вбудованого в пульт детектора

мЗв

0.001 - 9999

Припустима основна відносна погрішність вимірювання потужності і дози:

  • для вбудованого і комбінованого блоків детектування;

  • для виносного блока.

%

%

± 15

± 15

Діапазон вимірювання часу накопичення еквівалентної дози і точність вимірювання

1 хвилина .... 48 годин

± 1 хв. за 48 годин

Вимірювання параметрів бета - випромінювання

Діапазон вимірювання поверхневий щ

Продовження таблиці 4.1

ільності потоку бета - часток

1/ (хв..*см2.)

10 ...200000

Енергетичній діапазон вимірювання

МєВ

0.3 ... 3.0

Припустима основна відносна погрішність вимірювання щільності потоку бета - часток

± 15

Час безперервної роботи при живленні від акумуляторної батареї

годин

72

Діапазон робочих температур

0С

- 40 ... +50

Маса комплекту в упаковці

кг

8.0

Для дозиметричного контролю опромінювання використовуються комплекти вимірювачів дози: ДП-22В, ДП-24, ИД – 1, ИД-11, ДП-70М.

Рисунок 4.6 - Комплект дозиметрів ДП – 22В

Комплекти індивідуальних дозиметрів ДП-22В і ДП-24 розрізняються між собою тільки кількістю дозиметрів у комплекті. ДП-22В має 50 дозиметрів ДКП-50, ДП-24-5. Крім того у комплектах є зарядні пристрої ЗД-5, технічна документація, коробка для розміщення. Дозиметр кишеньковий прямопоказуючий ДКП-50 призначений для вимірювання експозиційних доз гама - випромінювання. Дозиметр складається із дюралевого корпусу,

в якому розміщені іонізаційна камера з конденсатором, електроскоп, лічильний пристрій і заряджувальна частина.

Головна частина дозиметра – малогабаритна іонізаційна камера, до якої підключений конденсатор з електроскопом. Зовнішнім електродом системи камера - конденсатор є дюралевий корпус, внутрішнім електродом - алюмінієвий стрижень.

Принцип дії дозиметра подібний до дії найпростішого електроскопа. В процесі зарядження дозиметра візирна нитка з електроскопа відхиляється від внутрішнього електроду під впливом сил електростатичного відштовхування. Відхилення нитки залежить від прикладеної напруги, яку при зарядженні регулюють, і підбирають так, щоб зображення візирної нитки співпадало з нулем шкали лічильного пристрою. При дії гама - випромінювання на заряджений дозиметр в робочому об’ємі камери виникає іонізаційний струм. Іонізаційний струм зменшує початковий заряд конденсатора і камери, відповідно - потенціал внутрішнього електрода. Зміна потенціалу внутрішнього електроду приводить до зменшення сил електростатичного відштовхування між візирною ниткою та перемикачем електроскопа. В результаті візирна нитка зближується з перемикачем, а зображення її переміщується по шкалі лічильного пристрою. Тримаючи дозиметр напроти світла і спостерігаючи через окуляр за ниткою, можна в будь - який момент провести відлік отриманої експозиційної дози випромінювання. Дозиметр ДКП-50 забезпечує вимірювання індивідуальних доз гама - випромінювання в діапазоні від 2 до 50 р. Саморозрядження дозиметра в нормальних умовах не перевищує двох поділок за добу (4р).

Рисунок 4.7 - Комплект дозиметрів ИД - 1

Комплект вимірювачів дози ІД-1

ІД-1 призначений для вимірювання поглинутих доз гама - і змішаного гама - нейтронного випромінювання, які отримали люди при знаходженні на забрудненій території. В комплект приладу входять десять вимірювачів дози ІД-1 і зарядний пристрій ЗД-6. Вимірювач дози ІД-1 забезпечує виміри поглинутих доз змішаного гама - нейтронного випромінювання

в діапазоні від 20 до 500 рад.

Зняття замірів здійснюється на шкалі, розташованій в середині вимірювача. Маса дозиметра ІД-1 - 40гр , комплекту - 2 кг.

Індивідуальний вимірювач дози ІД-11

ІД-11 використовується для вимірювання поглинутої дози гама - нейтронного випромінювання. Він виготовлений з алюмофосфатного скла, яке активоване сріблом із доповненням літію. ІД-11 не має шкали випромінювань дози. Визначити поглинуту дозу іонізаційного випромінювання можна лише електронним вимірювачем, який має цифрову індикацію і забезпечує вимір поглинутої дози в діапазоні від 10 до 1500 р. Доза опромінення в дозиметрі складається при періодичному опроміненні і зберігається в дозиметрі протягом року. Маса ІД-11 - 25г.

Рисунок 4.8 - Комплект ИД - 11

Індивідуальний хімічний вимірювач дози ДП-70(М)

Рисунок 4.9 - Комплект дозиметрів ДП - 70 з польовим калориметром ПК - 56

Призначений для реєстрації поглинутої дози гама - нейтронного випромінювання. Разом з польовим колориметром ПК-56 забезпечує вимір дози опромінення в діапазоні від 50 до 800 рад. В комплекті приладу є дозиметри ДП – 70 (70 М), польовий колориметр ПК-56 з набором змінних світло-

фільтрів і ящик для складування.

Побутові прилади - Анри-01-02“Сосна”, “Мастер –1”, “Синтекс”,

“ Прип’ять” і інші призначені для використання населенням у побуті.

АНРИ-01-02”Сосна” - використовується з метою контролю радіаційної обстановки на місцевості, в робочих і житлових приміщеннях, у тому числі:

  1. для вимірювання потужності експозиційної дози;

  2. вимірювання щільності потоку бета - випромінювання;

  3. оцінки об’ємної активності радіонуклідів у речовинах.

Діапазон вимірювання приладу :

  1. потужності дози від 0,1 до 99,99 мкзиверт/годину (від 10 до 9999мкр/год.) ;

  2. щільності потоку бета - частинок - 10 - 5000 част/см2*хв.;

  3. об’ємної активності радіонуклідів - від 10 -7 до 10 -6 Ки/л.

  • Час виміру (робота таймера) - 20сек. Живлення від елемента живлення “Корунд”, робоча напруга 9В, час роботи від одного джерела живлення - 200 год. Маса приладу  350 г.

П ідготовка приладу до роботи :

  1. підключити джерело живлення ;

  2. включити прилад - перемикач в положення “Вкл”. На цифровому табло повинно висвітися “0000” або “0.0.0.0.” (в залежності від положення перемикача роду робіт). Включення приладу супроводжується нетривалим звуковим сигналом. При зниженні напруги елемента живлення нижче 7.0 В звуковий сигнал має бути безперервним - тоді треба замінити елемент живлення;

  • п

    Рисунок 4.10 – АНРИ- 01-02 «Сосна»

    Сосна

    еревірити робочий стан електричної перерахункової схеми, для чого перемикач роду робіт виставити в перше положення “МД”, натиснути кнопку “контроль” і утримуючи її у натиснутому положенні короткочасно натиснути кнопку “Пуск”. На цифровому табло починається відлік чисел, який закінчується через 20  5 сек. На табло повинно висвітися число 1.024.

  • при перевірці працездатності перетворювача напруги і лічильників необхідно встановити перемикач роду робіт в пол. “МД” і натиснути кнопку “Пуск”. Після закінчення вимірювань через 20  5 сек. на табло повинно висвітитися число , близьке до природного фону гама - випромінювання (1020 мкр/год).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]