Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OCINKA-1.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
21.91 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Чернігівський Державний технологічний університет

Оцінка обстановки в надзвичайних ситуаціях

У прикладах і завданнях

Методичні рекомендації до вивчення дисципліни “Цивільна Оборона”

студентами факультетів електронних та інформаційних технологій

та менеджменту і підприємництва

Видання друге доповнене та перероблене

Затверджено

на засіданні кафедри хімії і

конструкційних матеріалів

Протокол № 7

від 7 лютого 2003р

Чернігів ЧДТУ 2003

Оцінка обстановки в надзвичайних ситуаціях у прикладах і завданнях. Методичній рекомендації до вивчення дисципліни “Цивільна Оборона” студентами факультетів електронних та інформаційних технологій та менеджменту і підприємництва. Видання друге доповнене та перероблене / Укладач Авер’янов Ф.І.- Чернігів: ЧДТУ, 2003.- 210с.

Укладач: Авер’янов Федір Іванович, ст. викладач

Відповідальний за випуск:

Красовський О.М., завідувач кафедри хімії і конструкційних матеріалів,

доктор фарм. наук, професор

Рецензент: Бочка С.В., начальник Курсів цивільної оборони Чернігівської області, голова методичної ради з цивільної оборони області

Передмова

Зростання масштабів народногосподарської діяльності і кількості великих промислових підприємств, концентрація на них агрегатів і установок великої і надвеликої потужності, використання у виробництві потенційно небезпечних речовин у великої кількості – все це збільшує вірогідність виникнення техногенних небезпек.

На території України можливе виникнення практично всього спектру небезпечних природних явищ і процесів геологічного, гідрогеологічного та метеорологічного походження.7

Техногенні небезпеки та небезпечні природні явища містять у собі загрозу для людини, економіки і природного середовища, требують оцінки і визначення масштабів, наслідків і заходів захисту. Метам визначення рівня надзвичайної ситуації, визначення масштабів і наслідків її прояв в основному і призначені методичні рекомендації.

Рекомендації розроблені згідно з вимогами Закону “Про Цивільну Оборону України» і Програми підготовки студентів вищих навчальних закладів по Цивільній Обороні.

Друге видання методичних рекомендацій доповнено оцінками стійкості роботи промислових підприємств у надзвичайних ситуаціях, оцінкою надійності захисту виробничого персоналу при їх виникненні. Також наведений порядок оцінки обстановки командиром невоєнізованого формування при організації рятувальних та інших невідкладних робіт. Це поширило можливості викладача предмету Цивільна оборона по навчанню студентів практичної діяльності в якості керівника служби або командира НФ з організації і проведенні заходів захисту та рятувальних робіт при НС.

Рекомендації можуть бути використані в практичній роботі керівним складом, робітниками, службовцями відділів з надзвичайних ситуацій, штабів ЦО підприємств для удосконалення знань про надзвичайні ситуації і методи їх оцінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]