Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні мережі лекції.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Відмінність між мостом і комутатором

Різниця між мостом і комутатором полягає в тому, що міст в кожен момент часу може здійснювати передачу кадрів тільки між однією парою портів, а комутатор одночасно підтримує потоки даних між всіма своїми портами. Іншими словами, міст передає кадрів послідовно, а комутатор паралельно.

Мости використовуються тільки для зв'язку локальних мереж з глобальними, тобто як засоби видаленого доступу, оскільки в цьому випадку необхідність в паралельній передачі між декількома парами портів просто не виникає.

Рис. 9.37. З'єднання двох мереж за допомогою двох каналів

Коли з'явилися перші пристрої, що дозволяють роз'єднувати мережу на декілька доменів колізій (по суті фрагменти ЛОМ, побудовані на hub-ах), вони були два портовими і отримали назву мостів (bridge-ей). У міру розвитку даного типу устаткування, вони стали багатопортовими і отримали назву комутаторів (switch-ей). Якийсь час обидва поняття існували одночасно, а пізніше замість терміну «міст» почали застосовувати «комутатор». Далі в цій темі використовуватиметься термін «комутатор» для позначення цих обох різновидів пристроїв, оскільки все сказане нижче в рівній мірі відноситься і до мостів, і до комутаторів. Слід зазначити, що останнім часом локальні мости повністю витиснені комутаторами.

Нерідкі випадки, коли необхідно з'єднати локальні мережі, в яких розрізняються лише протоколи фізичного і канального рівнів. Протоколи решти рівнів в цих мережах прийняті однаковими. Такі мережі можуть бути сполучені мостом. Часто мости наділяються додатковими функціями. Такі мости володіють певним інтелектом (інтелектом в мережах називають дії, що виконуються пристроями) і фільтрують крізь себе блоки даних, адресовані абонентським системам, розташованим в тій же мережі. Для цього в пам'яті кожного моста є адреси систем, включених в кожну з мереж. Блоки, що проходять через інтелектуальний міст, двічі перевіряються, на вході і виході. Це дозволяє запобігати появі помилок усередині моста.

Мости не мають механізмів управління потоками блоків даних. Тому може опинитися, що вхідний потік блоків виявиться більшим, ніж вихідний. В цьому випадку міст не справиться з обробкою вхідного потоку, і його буфери можуть переповнюватися. Щоб цього не відбулося, надмірні блоки викидаються. Специфічні функції виконує міст в радіомережі. Тут він забезпечує взаємодію двох радіоканалів, що працюють на різних частотах. Його іменують ретранслятором.

Мости (bridges) оперують даними на високому рівні і мають абсолютно певне призначення. По-перше, вони призначені для з'єднання мережевих сегментів, що мають різні фізичні середовища, наприклад для з'єднання сегменту з оптоволоконним кабелем і сегменту з коаксіальним кабелем. Мости також можуть бути використані для зв'язку сегментів, що мають різні протоколи низького рівня (фізичного і канального).

Комутатор

Комутатор (switch) – пристрій, що здійснює вибір один з можливих варіантів напряму передачі даних.

Рис. 9.38. Зовнішній вигляд комутатора Switch 2000

У комунікаційній мережі комутатор є ретрансляційною системою (система, призначена для передачі даних або перетворення протоколів), прозорості, що володіє властивістю (тобто комутація здійснюється тут без якої-небудь обробки даних). Комутатор не має буферів і не може накопичувати дані. Тому при використанні комутатора швидкості передачі сигналів в каналах передачі даних, що сполучаються, повинні бути однаковими. Канальні процеси, що реалізовуються комутатором, виконуються спеціальними інтегральними схемами. На відміну від інших видів ретрансляційних систем, тут, як правило, не використовується програмне забезпечення.

Рис. 9.39. Структура комутатора

Спочатку комутатори використовувалися лише в територіальних мережах. Потім вони з'явилися і в локальних мережах, наприклад, приватні комутатори. Пізніше з'явилися комутовані локальні мережі. Їх ядром стали комутатори локальних мереж.

Комутатор (Switch) може сполучати сервери в кластер і служити основою для об'єднання декількох робочих груп. Він направляє пакети даних між вузлами ЛОМ. Кожен комутований сегмент отримує доступ до каналу передачі даних без конкуренції і бачить тільки той трафік, який прямує в його сегмент. Комутатор повинен надавати кожному порту можливість з'єднання з максимальною швидкістю без конкуренції з боку інших портів (на відміну від спільно використовуваного концентратора). Зазвичай в комутаторах є один або два високошвидкісні порти, а також хороші інструментальні засоби управління. Комутатором можна замінити маршрутизатор, доповнити їм нарощуваний маршрутизатор або використовувати комутатор як основа для з'єднання декількох концентраторів. Комутатор може служити відмінним пристроєм для напряму трафіку між концентраторами ЛОМ робочої групи і завантаженими файл-серверами.