Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні мережі лекції.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Тема 5.Мережеві операційні системи

Мережеві операційні системи (Network Operating System – NOS) – це комплекс програм, що забезпечують в мережі обробку, зберігання і передачу даних.

Для організації мережі окрім апаратних засобів, необхідна також мережева операційна система. Операційні системи самі по собі не можуть підтримувати мережу. Для доповнення якою-небудь ОС мережевими засобами необхідна процедура інсталяції мережі.

Мережева операційна система необхідна для управління потоками повідомлень між робочими станціями і файловим сервером. Вона є прикладною платформою, надає різноманітні види мережевих служб і підтримує роботу прикладних процесів, що реалізовуються в мережах. NOS використовують архітектуру клієнт-сервер або однорангову архітектуру.

NOS визначає групу протоколів, що забезпечують основні функції мережі. До них відносяться:

  • адресація об'єктів мережі;

  • функціонування мережевих служб;

  • забезпечення безпеки даних;

  • управління мережею.

Тема 6.Мережеве програмне забезпечення

Клієнт для мереж забезпечує зв'язок з іншими комп'ютерами і серверами, а також доступ до файлів і принтерів.

Мережева карта є пристроєм, що фізично сполучає комп'ютер з мережею. Для кожної мережевої карти встановлюються свої драйвери, значення IRQ (вимоги до переривання) і адреси вступ/виводу.

Протоколи використовуються для встановлення правил обміну інформацією в мережах.

Служба видаленого доступу дозволяє робити файли і принтери доступними для комп'ютерів в мережі.

Застосування багатокористувацьких версій прикладних програм різко збільшують продуктивність. Багато систем управління базами даних дозволяють декільком робочим станціям працювати із загальною базою даних. Більшість ділових прикладних програм також є багатокористувацькими.

Тема 7.Захист даних

Захист даних від несанкціонованого доступу при роботі в ЛОМ необхідна по наступних причинах:

  • Необхідність забезпечення гарантії від руйнувань. При роботі в мережі недосвідчених користувачів можливе знищення файлів і каталогів.

  • Необхідність захисту конфіденційності. Далеко не завжди є бажання, щоб приватна інформація була доступна всім;

  • Необхідність захисту від шахрайства. Деякі розрахункові відомості несуть в собі великі грошові суми, і буває, користувачі піддаються спокусі виписати чек на своє ім'я.

  • Необхідність захисту від навмисних руйнувань. В деяких випадках працівник може зіпсувати яку-небудь інформацію.

Тема 8.Використання паролів і обмеження доступу

Перший крок до безпеки – це вступ пароля. Кожному користувачеві ЛОМ привласнюється пароль – секретне слово, відоме тільки цьому користувачеві. При введенні пароля висвічуються зірочки. Мережева операційна система зберігає інформацію по всіх іменах і паролях (у закодованій формі), а також про права доступу до директорій і інші атрибути користувачів.

Ще одна можливість захисту даних полягає в обмеженні доступу до певних директорій або певних серверів. Доступ до дисків робочих станцій вибирається за допомогою вкладки Управління доступом в програмі Мережеве оточення. Доступ між серверами організовується за допомогою установки довірчих відносин між серверами.