Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комунікації.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
101.89 Кб
Скачать

ОРГАНІЗАЦІЙНІ КОМУНІКАЦІЇ

  1. Суть та значення організаційних комунікацій.

  2. Напрями комунікацій.

  3. Елементи комунікації.

  4. Типи організаційних комунікацій. Моделі комунікації.

  5. Ефективність комунікацій.

  6. Мережі комунікацій та їх властивості.

  1. Суть та значення організаційних комунікацій.

Організаційна комунікація - це процес, за допомогою якого керівники надають інформацію великій кількості людей всередині організації та окремим індивідуумам і інститутам за її межами. Вона служить необхідним інструментом в координації діяльності підрозділів організації, дозволяє отримувати необхідну інформацію на всіх рівнях управління.

Комунікації в організаційному контексті включають взаємодію між людьми. Це процес обміну інформацією та передачі відомостей між окремими людьми або їх групами. Процес комунікації дозволяє керівникам ефективно виконувати свою роботу і приймати якісні управлінські рішення.

Комунікації важливі для керівників з наступних причин:

1. керівники витрачають велику частину часу на комунікації. Згідно з даними багатьох експертів, на це йде на 75-95 % часу керівників. Тому вони повинні бути зацікавлені в поліпшенні даного виду діяльності;

2. комунікації необхідні для ефективності управління;

3. комунікації необхідні для утвердження авторитету та вираження волі керівника;

4. добре налагоджені комунікації сприяють забезпеченню організаційної ефективності. Якщо організація ефективна в області комунікацій, вона ефективна і у всіх інших видах діяльності.

Комунікацію можна визначити як використання слів, букв, символів або аналогічних засобів для отримання інформації про об'єкт чи подію. Слід розрізняти комунікації: 1) несловесні персональні, 2) словесні усні, 3) письмові персональні, 4) письмові групові всередині організації та за її межами.

Прийнята наступна типологія комунікацій:

- Між організацією і зовнішнім середовищем;

- Між підрозділами;

- Усередині підрозділів;

- Міжособистісні;

- Неформальні.

Процеси комунікації, в яких беруть участь працівники апарату управління, є життєво важливими сполучними ланками між керівником і його підлеглими, між керівниками одного рівня, між організацією і зовнішнім середовищем. У повсякденній роботі керівник повинен використовувати інформацію від різних доступних джерел - вищих керівників, підлеглих, керівників того ж рівня, замовників, постачальників і т. д. Оперативна діяльність керівника залежить від інформації, що обробляється і передається всередині організації.

Прийнято розрізняти чотири основні функції комунікативності в групі або організації: контроль, мотивація, емоційний вираз і передача інформації.

За допомогою комунікативності здійснюється контроль поведінки членів групи. В організаціях існує ієрархія і формальна підпорядкованість, якої працівники повинні дотримуватися. Коли працівника, наприклад, просять привести свої дії у відповідність зі стратегією компанії, комунікативність виконує контролюючі функції. У той же час вона посилює мотивацію, доводячи до працівників інформацію про те, що повинно бути зроблено, як покращити роботу, і т. д.

Комунікативність сприяє емоційному вираженню працівників і дозволяє реалізовувати соціальні потреби щодо соціальної взаємодії та спілкування. Істотне значення має і функція комунікативності, яка пов'язана з її роллю в процесі прийняття рішень. Вона дозволяє надавати дані, які необхідні індивідуумам і групам для прийняття рішень, за допомогою передачі інформації для ідентифікації та оцінки альтернативних рішень.