Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
колч юлія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
21.07 Кб
Скачать

Реферат

на тему:

«Порушення правил дорожнього руху і експлуатації транспортних засобів »

Виконала:

учиниця групи №15

Колч Юлія

Луцьк-2011р.

Зміст

Введення

1 Кримінально-правова характеристика транспортних злочинів.

2 Підстави кримінальної відповідальності за порушення правил дорожнього руху і експлуатації транспортних засобів.

Введення

Автомобільний транспорт відіграє важливу роль у розвитку транспортної системи країни. Разом з тим, в системі забезпечення безпеки дорожнього руху і експлуатації транспортних засобів є цілий ряд серйозних проблем соціально-економічного, адміністративно-правового, кримінально-правового характеру, які диктують необхідність прийняття державних заходів з метою зниження негативних наслідків автомобілізації на розвиток держави і суспільства. Автомобілізація країни, вирішуючи завдання по перевезенню пасажирів і вантажів, ставить проблему забезпечення безпеки дорожнього руху. В обстановці, що характеризується високою інтенсивністю руху автомобільного транспорту, в яке залучені десятки мільйонів людей і велике число транспортних засобів, попередження аварійності стає однією їх найсерйозніших соціально-економічних проблем. Від її успішного вирішення значною мірою залежать не тільки життя і здоров'я людей, але і розвиток економіки країни. Порушення правил дорожнього руху може полягати в перевищенні дозволеної швидкості руху, порушення правил обгону і роз'їзду, порушення правил зупинки та стоянки, проїзду перехресть, залізничних переїздів, неправильному маневруванні на дорозі. Порушення ж правил експлуатації транспортних засобів виражається в експлуатації технічно несправних транспортних засобів, в порушенні правил перевезення людей, вантажів. За оцінками фахівців втрати, пов'язані з аварійністю, у кілька разів перевищують збитки від залізничних катастроф, пожеж та інших видів нещасних випадків. Із загальної кількості дорожньо-транспортних пригод, кожне третє є злочином, що підтверджується статистичними даними.

Метою даної курсової роботи є вивчення кримінальної відповідальності за порушення правил дорожнього руху і експлуатації транспортних засобів.

Для досягнення даної мети курсової роботи, слід виконати такі завдання:

1. Вивчити кримінальну відповідальність за порушення правил дорожнього руху і експлуатації транспортних засобів.

2. Дати загальну характеристику злочинного порушення правил дорожнього руху і експлуатації транспортних засобів. Об'єктом дослідження буде, кримінальна відповідальність за порушення правил дорожнього руху і експлуатації транспортних засобів.

Предметом дослідження будуть, суспільні відносини, пов'язані з вивченням кримінальної відповідальності за порушення правил дорожнього руху і експлуатації транспортних засобів.

1 Кримінально-правова характеристика транспортних злочинів

Злочини, що посягають на безпечне функціонування транспортних засобів, які вперше виділені в російському законодавстві у самостійну главу в Кримінальному кодексі. Це пояснюється тим, що на сучасному етапі розвитку суспільства, тобто із зростанням кількості транспортних засобів, значно збільшується поширеність і небезпеку злочинів, що посягають на безпечну для людей і суспільства функціонування транспорту.

Глава, що об'єднує дані злочини розташована в 9 розділі КК: «Злочини проти громадської безпеки та громадського порядку», поміщеного на третє місце після розділу про злочини проти особи і в сфері економіки.

Таким чином, відносини, що забезпечують безпеку руху та експлуатації транспорту є невід'ємною складовою частиною всього комплексу відносин, що реалізують і які охороняють безпеку в суспільстві. У самому розділі глава займає четверте місце після глав про злочини проти громадської безпеки, проти здоров'я населення і суспільної моралі, а також екологічних злочинів 1.

У 27 главі КК передбачені такі злочини проти безпеки руху та експлуатації транспортних засобів, як:

- Порушення правил безпеки руху та експлуатації залізничного, повітряного або водного транспорту (стаття 263);

- Порушення правил дорожнього руху і експлуатації транспортних засобів (стаття 264);

- Залишення місця дорожньо-транспортної пригоди (стаття 265);

- Недоброякісний ремонт транспортних засобів та випуск їх в експлуатацію з технічними несправностями (стаття 266);

- Приведення в непридатність транспортних засобів або шляхів сполучення (стаття 267);

- Порушення правил, що забезпечують безпечну роботу транспорту (стаття 268);

- Порушення правил безпеки при будівництві, експлуатації або ремонті магістральних трубопроводів (стаття 269);

- Ненадання капітаном судна допомоги потерпілим (стаття 270);

- Порушення правил міжнародних польотів (стаття 271).

Об'єднання цих злочинів у самостійну главу обумовлено їх посяганням на єдиний родовий об'єкт, яким є суспільні відносини, що забезпечують безпеку руху і експлуатації залізничного, водного, автомобільного, повітряного, трубопровідного транспорту.