Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні мережі лекції.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Тема 7.Огляд Системи Linux

Будь-яка UNIX-подібна операційна система складається з ядра і деяких системних програм. Також існують деякі прикладні програми для виконання якого-небудь завдання.

Ядро є серцем операційної системи. Воно розміщує файли на диску, запускає програми і перемикає процесор і інше устаткування між ними для забезпечення мультизадачності, розподіляє пам'ять і інші ресурси між процесами, забезпечує обмін пакетами в мережі і тому подібне Ядро само по собі виконує тільки маленьку частину загальної роботи, але воно надає засоби, що забезпечують виконання основних функцій. Воно також запобігає можливості прямого доступу до апаратних засобів, надаючи спеціальні засоби для звернення до периферії. Таким чином, ядро дозволяє контролювати використання апаратних засобів різними процесами і забезпечувати деякий захист користувачів один від одного.

Системні програми використовують засоби, що надаються ядром для забезпечення виконання різних функцій операційної системи. Системні і решта всіх програм виконується на поверхні ядра, в так званому призначеному для користувача режимі. Існує деяка різниця між системними і прикладними програмами. Прикладні програми призначені для виконання якого-небудь певного завдання, тоді як системні програми використовуються для підтримки роботи системи. Текстовий процесор є прикладною програмою, а програма telnet – системною, хоча часто межа між ними досить непомітна.

Досить часто операційна система містить компілятори і відповідні ним бібліотеки, хоча не обов'язково всі мови програмування повинні бути частиною операційної системи. Документація, а іноді навіть ігри, можуть бути її частиною. Зазвичай склад операційної системи визначається вмістом настановного диска або стрічки, хоча справа йде дещо складніше, оскільки різні частини операційної системи розкидані по різним FTP серверам у всьому світі.

Графічний інтерфейс користувача

Як у системі UNIX, так і в Linux, призначений для користувача інтерфейс не вбудовується в ядро системи. Замість цього він представляється програмами призначеного для користувача рівня. Це застосовується як до текстових, так і до графічних оболонок.

Такий стандарт робить систему гнучкішою, хоча і має свої недоліки. Наприклад, дозволяє створювати нові інтерфейси для програм.

Спочатку використовуваною з системою Linux графічною оболонкою була система X Window System (скорочено X). Вона не реалізує призначений для користувача інтерфейс, а тільки віконну систему, тобто засоби, за допомогою яких може бути реалізований графічний інтерфейс. Три найбільш популярних версії графічних інтерфейсів на основі X – це Athena, Motif і Open Look.

Робота з мережею

Підключення до системи через мережу працює трохи інакше, чим звичайне підключення. Існують окремі фізичні послідовні лінії для кожного терміналу, через які і відбувається підключення. Для кожного користувача, що підключається до системи, існує окреме віртуальне мережеве з'єднання, і їх може бути будь-яка кількість. Проте не представляється можливим запустити окремий процес для кожного можливого віртуального з'єднання. Існують також і інші способи підключення до системи за допомогою мережі. Наприклад, telnet і rlogin – основні служби в TCP/IP мережах.