Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні мережі лекції.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Тема 4.Мережеві ос NetWare фірми Novell Призначення ос NetWare

Файловий сервер в ОС NetWare є звичайним ПК, мережева ОС якого здійснює управління роботою ЛОМ. Функції управління включають координацію робочих станцій і регулювання процесу розділення файлів і принтерів в ЛОМ. Мережеві файли всіх робочих станцій зберігаються на жорсткому диску файлового сервера, а не на дисках робочих станцій.

Мережева операційна система NetWare допускає використання більше двохсот типів мережевих адаптерів, більше ста типів дискових підсистем для зберігання даних, а також пристроїв дублювання даних і файлових серверів.

ОС NetWare версій 3 і 4 призначені для забезпечення доступу до загальних ресурсів мережі з боку декількох користувачів. Як такі ресурси виступають файли даних, принтери, модеми, модулі і так далі

NetWare підтримує можливість опису різних типів об'єктів: користувачів, груп, файлових серверів, черг друку, серверів друку і так далі Кожен з цих типів об'єктів має свій набір властивостей. Наприклад, об’єкт–користувач характеризується наступними атрибутами: пароль, балансовий рахунок, список груп. Значенням атрибуту є та сукупність даних, яка міститься в полях цього атрибуту. Системна база даних є безліччю файлів, що зберігаються на томі SYS файлового сервера.

Структурна схема oc

Структурна схема OC приведена на рис. 7.5. Ядро ОС NetWare завантажується в ОП файлового сервера з-під DOS. В процесі функціонування ядро виконує також роль диспетчера ниток (завдань) операційної системи. Кожна нитка або пов'язана з яким-небудь NLM-модулем (NetWare Loadable Module – завантажуваний модуль NetWare), або є внутрішнім завданням ОС. NLM-модуль – це виконуваний файл ОС NetWare 3 і 4.

Системна база даних мережевих ресурсів є частиною операційної системи і грає роль надійного сховища системної інформації:

  • про об'єкти;

  • про їх властивості (атрибутах);

  • про значення цих властивостей.

Рис. 7.28. Укрупнена структурна схема ОС NetWare

Мережева файлова система

Одна з основних цілей використання мереж – це забезпечення доступу всіх користувачів до загальних пристроїв зберігання інформації, в основному, до жорстких дисків. Організація файлової системи багато в чому схожа з організацією файлової системи DOS, але також має відмінності. Як і в DOS, інформація зберігається у файлах. Файли розміщуються в деревовидній структурі каталогів і підкаталогів. Коренем такого дерева, на відміну від DOS, є том. Томи розташовуються на серверах. За наявності відповідних прав користувач може дістати доступ до томів всіх серверів, доступних в мережі.

Увійшовши до мережі, можна створювати інші каталоги. Користувачі можуть обмінюватися файлами через ці каталоги і зберігати в них свої власні файли. Проте перш ніж використовувати створені каталоги, необхідно, по-перше, описати користувачів в системі і, по-друге, наділити їх правами, необхідними для доступу до каталогів.

Користувач здійснює доступ до файлів і каталогів NetWare з робочої станції, на якій встановлена своя операційна система, наприклад DOS

Основні мережеві можливості

NetWare підтримує наступні рівні протоколів по класифікації OSI:

  • канальний, оброблювальний заголовок кадру (драйвер мережевого адаптера);

  • мережевий (протоколи IPX, SPX, NETBIOS, TLI);

  • транспортний (протоколи SPX, NETBIOS, TLI, NCP);

  • сеансовий (протоколи NETBIOS, NCP);

  • прикладний (протоколи RIP, NLSP, SAP).

Протокол IPX (Internetwork Packet eXchange) обробляє пакети, що є основним засобом, який використовується при передачі даних в мережах NetWare.

Протокол IPX визначає найшвидший рівень передачі даних в мережах NetWare. Він відноситься до класу дейтаграмних протоколів типу "точка–точка" без встановлення з'єднання. Це означає, що вашій прикладній програмі не потрібно встановлювати спеціальне з'єднання з одержувачем. Втім, IPX має декілька недоліків:

  • не гарантує доставку даних;

  • не гарантує збереження правильної послідовності при прийомі пакетів;

  • не пригнічує прийом дубльованих пакетів, тобто обробка помилок, що виникають при передачі пакетів IPX, покладається на прикладну програму, що приймає пакети.

Вказаних недоліків не має протокол транспортного рівня SPX (Sequenced Packet eXchange), орієнтований на встановлення з'єднання. Протокол SPX обробляє пакет SPX. Оцінюючи протоколи IPX і SPX, можна сказати, що протокол IPX швидкий, але SPX надійний. У NetWare протокол NETBIOS є надбудовою над протоколом IPX і використовується для організації обміну даними між робочими станціями. Протокол NETBIOS реалізований у вигляді резидентної програми NETBIOS.EXE, вхідного в комплект постачання NetWare. Порівнюючи методи адресації, що використовуються протоколами IPX/SPX і NETBIOS, можна відмітити, що метод адресації протоколу NETBIOS зручніший. Ви можете адресувати дані не тільки одній станції (як в IPX і SPX) або всім станціям відразу (як в IPX), але і групі станцій, що мають однакове групове ім'я.