Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні мережі лекції.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Рівень транспорту

Рівень транспорту TCP/IP відповідає за встановлення і підтримку з'єднання між двома вузлами. Основні функції рівня:

  • підтвердження отримання інформації;

  • управління потоком даних;

  • впорядкування і ретрансляція пакетів.

Залежно від типу служби можуть бути використані два протоколи:

  • TCP (Transmission Control Protocol – протокол управління передачею);

  • UDP (User Datagram Protocol – призначений для користувача протокол дейтаграм).

TCP зазвичай використовують в тих випадках, коли додатку потрібно передати великий об'єм інформації і переконатися, що дані своєчасно отримані адресатом. Додатки і служби, що відправляють невеликі об'єми даних і підтвердження, що не потребують отримання, використовують протокол UDP, який є протоколом без встановлення з'єднання.

Протокол управління передачею (tcp)

Протокол TCP відповідає за надійну передачу даних від одного вузла мережі до іншого. Він створює сеанс зі встановленням з'єднання, інакше кажучи віртуальний канал між машинами. Встановлення з'єднання відбувається в три кроки:

  1. Клієнт, що запрошує з'єднання, відправляє серверу пакет, вказуючий номер порту, який клієнт бажає використовувати, а також код (певне число) ISN (Initial Sequence number).

  2. Сервер відповідає пакетом, ISN сервера, що містить, а також ISN клієнта, збільшений на 1.

  3. Клієнт повинен підтвердити встановлення з'єднання, повернувши ISN сервера, збільшений на 1.

Триступінчате відкриття з'єднання встановлює номер порту, а також ISN клієнта і сервера. Кожен, TCP, що відправляється, – пакет містить номери TCP – портів відправника і одержувача, номер фрагмента для повідомлень, розбитих на менші частини, а також контрольну суму, що дозволяє переконатися, що при передачі не відбулося помилок.

Призначений для користувача протокол дейтаграм (udp)

На відміну від TCP UDP не встановлює з'єднання. Протокол UDP призначений для відправки невеликих об'ємів даних без установки з'єднання і використовується додатками, які не потребують підтвердження адресатом їх отримання. UDP також використовує номери портів для визначення конкретного процесу за вказаною адресою IP. Проте UDP порти відрізняються від TCP портів і, отже, можуть використовувати ті ж номери портів, що і TCP, без конфлікту між службами.

Міжмережевий рівень

Міжмережевий рівень відповідає за маршрутизацію даних усередині мережі і між різними мережами. На цьому рівні працюють маршрутизатори, які залежать від використовуваного протоколу і використовуються для відправки пакетів з однієї мережі (або її сегменту) в іншу (або інший сегмент мережі). У стеку TCP/IP на цьому рівні використовується протокол IP.

Протокол Інтернету ip

Протокол IP забезпечує обмін дейтаграмами між вузлами мережі і є протоколом, що не встановлює з'єднання і що використовує дейтаграми для відправки даних з однієї мережі в іншу. Даний протокол не чекає отримання підтвердження (ASK, Acknowledgment) відправлених пакетів від вузла адресата. Підтвердження, а також повторні відправки пакетів здійснюється протоколами і процесами, що працюють на верхніх рівнях моделі.

До його функцій відноситься фрагментація дейтаграм і міжмережева адресація. Протокол IP надає інформацію, що управляє, для збірки фрагментованих дейтаграм. Головною функцією протоколу є міжмережева і глобальна адресація. Залежно від розміру мережі, за якою маршрутизуватиметься дейтаграма або пакет, застосовується одна з трьох схем адресації.