Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні мережі лекції.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Тема 3.Nos для мереж масштабу підприємства

Мережеві операційні системи мають різні властивості залежно від того, призначені вони для мереж масштабу робочої групи (відділу), для мереж масштабу кампусу або для мереж масштабу підприємства.

Мережі відділів використовуються невеликою групою співробітників, вирішальних загальні завдання. Головною метою мережі відділу є розділення локальних ресурсів, таких як додатки, дані, лазерні принтери і модеми. Мережі відділів зазвичай не розділяються на підмережі.

Мережі кампусів сполучають декілька мереж відділів усередині окремої будівлі або однієї території підприємства. Ці мережі є все ще локальними мережами, хоча і можуть покривати територію в декілька квадратних кілометрів. Сервіси такої мережі забезпечують взаємодію між мережами відділів, доступ до баз даних підприємства, доступ до факс–серверам, високошвидкісним модемам і високошвидкісним принтерам.

Мережі підприємства (корпоративні мережі) об'єднують всі комп'ютери всіх територій окремого підприємства. Вони можуть покривати місто, регіон або навіть континент. У таких мережах користувачам надається доступ до інформації і додатків, що знаходяться в інших робочих групах, відділах, підрозділах і штаб-квартирах корпорації.

Мережі відділів

Головним завданням операційної системи, що використовується в мережі масштабу відділу, є організація розділення ресурсів, таких як додатки, дані, лазерні принтери і, можливо, низькошвидкісні модеми. Зазвичай мережі відділів мають один або два файлові сервери і не більше ніж 30 користувачів. Завдання управління на рівні відділу відносно прості. У завдання адміністратора входить додавання нових користувачів, усунення простих відмов, інсталяція нових вузлів і установка нових версій програмного забезпечення. Операційні системи мереж відділів добре відпрацьовані і різноманітні, так само, як і самі мережі відділів, що вже давно застосовуються і достатньо відладжені. Така мережа зазвичай використовує одну або максимум дві мережева ОС. Найчастіше це мережа з виділеним сервером NetWare або Windows NT, або ж однорангова мережа, наприклад мережа Windows for Workgroups.

Мережі кампусів

Операційна система, що працює в мережі кампусу, повинна забезпечувати для співробітників одних відділів доступ до деяких файлів і ресурсів мереж інших відділів. Послуги, що надаються ОС мереж кампусів, не обмежуються простим розділенням файлів і принтерів, а часто надають доступ і до серверів інших типів, наприклад до факс–серверам і серверів високошвидкісних модемів. Важливим сервісом, що надається операційними системами даного класу, є доступ до корпоративних баз даних. Саме на рівні мережі кампусу починаються проблеми інтеграції. У загальному випадку, відділи вже вибрали для себе типи комп'ютерів, мережевого устаткування і мережевих операційних систем. Дуже часто мережа кампусу сполучає різнорідні комп'ютерні системи, тоді як мережі відділів використовують однотипні комп'ютери.

Корпоративні мережі

Корпоративна мережа сполучає мережі всіх підрозділів підприємства що навіть знаходяться на значних відстанях. Корпоративні мережі використовують глобальні зв'язки (WAN links) для з'єднання локальних мереж або окремих комп'ютерів. Користувачам корпоративних мереж потрібні все ті застосування і послуги, які є в мережах відділів і кампусів, плюс деякі додаткові застосування і послуги, наприклад доступ до додатків мейнфреймов і мінікомп'ютерів і до глобальних зв'язків. Разом з базовими сервісами, пов'язаними з розділенням файлів і принтерів, мережева ОС, яка розробляється для корпорацій, повинна підтримувати ширший набір сервісів, в який зазвичай входять поштова служба, засоби колективної роботи, підтримка видалених користувачів, факс-сервіс, обробка голосових повідомлень, організація відеоконференцій та ін.

До ознак корпоративних ОС можуть бути віднесені також наступні особливості:

  1. Підтримка додатків. У корпоративних мережах виконуються складні застосування, що вимагають для виконання великої обчислювальної потужності. Додатки виконуватимуться ефективніше, якщо їх найбільш складні в обчислювальному відношенні частини перенести на спеціально призначений для цього могутній комп'ютер – сервер додатків.

  2. Довідкова служба. Корпоративна ОС повинна зберігати інформацію про всіх користувачів і ресурси. Наприклад, в Windows NT є принаймні п'ять різних типів довідкових баз даних. Головний довідник домену (NT Domain Directory Service) зберігає інформацію про користувачів, яка використовується при організації їх логічного входу в мережу. Дані про тих же користувачів можуть міститися і в іншому довіднику, використовуваному електронною поштою Microsoft Mail. Ще три бази даних підтримують дозвіл низькорівневих адрес: WINS встановлює відповідність Netbios-имен IP-адресам, довідник DNS – сервер імен домену – виявляється корисним при підключенні NT-мережі до Internet, і, нарешті, довідник протоколу DHCP використовується для автоматичного призначення IP-адрес комп'ютерам мережі. Наявність єдиної довідкової служби для мережевої операційної системи – одна з найважливіших ознак її корпоративності.

  3. Безпека. Особливої важливості для ОС корпоративної мережі набувають питання безпеки даних. Для захисту даних в корпоративних мережах разом з різними апаратними засобами використовується засоби захисту, що надаються операційною системою: виборчі або мандатні права доступу, складні процедури аутентифікації користувачів, програмне шифрування.