Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні мережі лекції.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Клієнтське програмне забезпечення

Для роботи з мережею на клієнтських робочих станціях повинне бути встановлене клієнтське програмне забезпечення. Це програмне забезпечення забезпечує доступ до ресурсів, розташованих на мережевому сервері. Трьома найбільш важливими компонентами клієнтського програмного забезпечення є редіректоры (redirector), розподільники (designator) і імена UNC (UNC pathnames)[5].

Редіректори

Редіректор – мережеве програмне забезпечення, яке приймає запити вступ/виводу для видалених файлів, іменованих каналів або поштових слотів і потім перепризначував їх мережевим сервісам іншого комп'ютера. Редіректор перехоплює всі запити, що поступають від додатків, і аналізує їх.

Фактично існують два типи редіректоров, використовуваних в мережі:

  • клієнтський редіректор (client redirector)

  • серверний редіректор (server redirector).

Обидва редіректора функціонують на представницькому рівні моделі OSI. Коли клієнт робить запит до мережевого застосування або служби, редіректор перехоплює цей запит і перевіряє, чи є ресурс локальним (що знаходиться на запрошуючому комп'ютері) або видаленим (у мережі). Якщо редіректор визначає, що це локальний запит, він направляє запит центральному процесору для негайної обробки. Якщо запит призначений для мережі, редіректор направляє запит по мережі до відповідного сервера. По суті, редіректоры приховують від користувача складність доступу до мережі. Після того, як мережевий ресурс визначений, користувачі можуть дістати до нього доступ без знання його точного розташування.

Розподільники

Розподільник (designator) є частиною програмного забезпечення, що управляє привласненням букв накопичувача (drive letter) як локальним, так і видаленим мережевим ресурсам або дисководам, що розділяються, що допомагає у взаємодії з мережевими ресурсами. Коли між мережевим ресурсом і буквою локального накопичувача створена асоціація, відома також як відображення дисковода (mapping а drive), розподільник відстежує привласнення такої букви дисковода мережевому ресурсу. Потім, коли користувач або додаток дістануть доступ до диска, розподільник замінить букву дисковода на мережеву адресу ресурсу, перш ніж запит буде посланий редіректору.

Імена unc

Редіректор і розподільник є не єдиними методами, використовуваними для доступу до мережевих ресурсів. Більшість сучасних мережевих операційних систем, так само як і Windows 95, 98, NT, розпізнають імена UNC (Universal Naming Convention — Універсальна угода по найменуванню). UNC є стандартним способом іменування мережевих ресурсів. Ці імена мають форму \ Імя_сервера\ ім’я_ресурса. Здатні працювати з UNC додатку і утиліти командного рядка використовують імена UNC замість відображення мережевих дисків.

Серверне програмне забезпечення

Для того, щоб комп'ютер міг виступати в ролі мережевого сервера необхідно встановити серверну частину мережевої операційної системи, яка дозволяє підтримувати ресурси і поширювати їх серед мережевих клієнтів. Важливим питанням для мережевих серверів є можливість обмежити доступ до мережевих ресурсів. Це називається мережевим захистом (network security). Вона надає засоби управління над тим, до яких ресурсів можуть дістати доступ користувачі, ступінь цього доступу, а також, скільки користувачів зможуть дістати такий доступ одночасно. Цей контроль забезпечує конфіденційність і захист і підтримує ефективне мережеве середовище.

На додаток до забезпечення контролю над мережевими ресурсами сервер виконує наступні функції:

  • надає перевірку реєстраційних імен (logon identification) для користувачів;

  • управляє користувачами і групами;

  • зберігає інструменти мережевого адміністрування для управління, контролю і аудиту;

  • забезпечує відмовостійку для захисту цілісності мережі.