Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДП.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
3.55 Mб
Скачать

5. Охорона праці та навколишнього середовища

5.1. Актуальність питань охорони праці та навколишнього середовища в дипломному проектуванні

Актуальність питань охорони праці в ході дипломного проектування пояснюється необхідністю модернізації старих та створення нових приладів, пристроїв, машин, агрегатів і систем. Нові устаткування повинні враховувати сучасний рівень розвитку науки і техніки, економічну доцільність і ефективність, а також екологічні вимоги – це ті, які робили б щонайменший негативний вплив на їх виробників, користувачів та навколишнього середовища.

Повністю безпечних і нешкідливих виробництв не існує. Завданням охорони праці є ліквідація професійних захворювань і виробничого травматизму, зведення до мінімуму ймовірності нещасних випадків з одночасним забезпеченням безпечних умов праці при її максимальній продуктивності.

Все це призводить, в свою чергу, до підвищення продуктивності праці за рахунок збереження здоров’я і працездатності людини та до зменшення затрат на оплату пільг і компенсацій за роботу в небезпечних та шкідливих умовах.

Набувши теоретичних і практичних навиків та оволодівши методами вирішення питань охорони праці в ході дипломного проектування, майбутні інженери будуть добре підготовлені до самостійного вирішення конкретних задач в реальних умовах виробництва.

5.2. Аналіз електокардіографа з точки зору безпеки праці

Розроблений в проекті прилад є діагностичним пристроєм, призначений для проведення реєстрації електрокардіограми на термохімічному папері.

Щодо електробезпеки прилад відповідає вимогам до виробів з внутрішнім джерелом живлення згідно з ДСТУ 3798 та ДСТУ 3828. Блок живлення БЖ-01, який використовується при живленні від електромережі, відповідає класові ІІ, типу В згідно з ДСТУ 3798.

Прилад живиться від блоку живлення, до якого підводиться напруга 220 В з частотою 50 Гц. Прилад дозволяє проводити якісну реєстрацію параметрів з спектром частоти, який знаходиться в діапазоні 0,1-70 Гц.

Прилад не має частин, які безпосередньо доторкаються з тілом хворого і виготовляється по класу захисту ІІ на випробувальну напругу 4 кВ (так званий захист від імпульсу дефібриляції). Досягається це за рахунок виготовлення вхідного трансформатора за спеціальною технологією, а також за рахунок конструктивних рішень. Перш за все шнур живлення виготовляється з подвійною ізоляцією. Колодка живлення попередньо перевіряється на витримку напруги 6 кВ. Металічні частини конструкції віддалені від струмонесучих частин не менше як на 4 мм. Корпусні деталі виготовленні з пластмаси. Відсутність металічних частин на зовнішній стороні електрокардіографа забезпечує електробезпеку пацієнта і обслуговуючого персоналу згідно вимог ГОСТ 12.2.025-76. Електрокардіограф відноситься до класу ВF, має підвищений ступінь захисту і ізольовану робочу частину. Для захисту пацієнта від струму згідно ГОСТ 20790-82 клас захисту ІІ групи ВF, в приладі передбачено захист шляхом подвійної ізоляції. Вона полягає в тому, що передбачена гальванічна розв’язка, пробивне навантаження якої рівне 4 кВ.

Електрокардіограф стійкий до дії кліматичних факторів. Робочі умови експлуатації приладу: температура повітря +10...35ºC, відносна вологість до 80% при температурі 25ºC. Прилад може працювати в машинах швидкої допомоги. Вібраційне навантаження до 50 Гц з амплітудою 0,3 мм. Конструктивно електрокардіограф виконаний в полімерно стійкому до дії дезинфікуючих засобів корпусі без отворів, що разом із лаковим покриттям плат забезпечує пило та вологозахисність.

Корпус приладу виконаний з пластмаси світлого кольору, що полегшує виявлення забруднення, і відповідно проведення дезинфекції.

При експлуатації прилад не потребує захисного заземлення. Заземляють прилад при потребі, з метою зменшення завад від мережі.

При роботі з приладом необхідно дотримуватись існуючих “Правил техники безопасности при работе с электроустановками до 1000 В”.