Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

7. Аналіз фінансового стану підприємства

Для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів наданих знижок в бухгалтерії на підприємстві застосовують рахунок 70 «Доходи від реалізації». За кредитом субрахунку 701 «Доходи від реалізації готової продукції» і 702 «Дохід від реалізації товарів» відображається збільшення доходу, тобто сума фактичної реалізації згідно відвантажувальними документам. За дебетом відображається нарахування непрямих податків та списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати». Дохід від реалізації готової продукції, товарів зменшується на суму товарів, повернених покупцями, а також на суму знижок, які обліковують на субрахунку 704.

Облік витрат здійснюється відповідно до ПСБО 16 «Витрати», керуючись принципом відповідності доходів і витрат. Всі витрати пов’язані з виробництвом продукції списуються з кредиту 23 рахунка «Виробництво» на дебет рахунка 901 «Собівартість реалізованої готової продукції». Облік витрат від реалізації товарів ведуть по дебету рахунка 902 «Собівартість реалізованих товарів», які списують з кредиту рахунка 28 «Товари». Всі інші витрати, що відносяться до собівартості реалізованої продукції, формуються по дебету рахунку 91 «Загальновиробничі витрати». Витрати які не входять до собівартості виготовленої продукції але понесені для її реалізації обліковуються на рахунках періоду 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати», 95 «Фінансові витрати» з одночасним списанням їх на рахунок 79 «Фінансові результати».

Узагальнюючим фінансовим результатом господарської діяльності є прибуток або збиток. Визначення фінансового результату діяльності підприємство здійснює шляхом порівняння доходів звітного періоду і витрат, понесених для одержання цих доходів. Для обліку і узагальнення інформації про фінансові результати призначено рахунок 79 «Фінансові результати». За кредитом цього рахунку відображають суми в порядку закриття рахунків доходів, а за дебетом – суми в порядку закриття рахунків в обліку витрат та нарахованого податку на прибуток. Отримане сальдо, при закритті рахунка, списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» – якщо кредитовий оборот більший за дебетовий, то підприємство на суму різниці має нерозподілений прибуток, і навпаки. Для відображення податку на прибуток передбачено рахунок 98 «Податок на прибуток». За дебетом цього рахунка відображають нараховану суму податку на прибуток, за кредитом – її включення до фінансових результатів.

Чистий прибуток, одержаний після всіх виплат, залишається у повному розпорядженні Товариства і використовується згідно рішень Загальних зборів Акціонерів. Найчастіше прибуток використовують для оновлення фондів.

Збитки, які мають місце в результаті господарської діяльності Товариства, сплачуються у першу чергу за рахунок резервного фонду Товариства. За рішенням Загальних зборів Товариства на покриття збитків можуть бути спрямовані кошти інших фондів Товариства.

Під фінансовим аналізом розуміють процес дослідження фінансового стану і показників фінансово-господарської діяльності підприємства з метою подальшої розробки заходів щодо виявлення резервів підвищення його ринкової вартості.

Для здійснення такого процесу дослідження використовуються джерела інформації, зокрема калькуляції собівартості продукції, дані бухгалтерського обліку, форми фінансової звітності.

Основними завданнями аналізу фінансового стану підприємства будуть наступні:

1. Оцінка становища суб’єкта господарювання на фінансовому ринку та кількісна оцінка його конкурентоспроможності;

2. Дослідження ефективності використання майна підприємства, забезпечення підприємства власними оборотними коштами;

3. Визначення ефективності використання фінансових ресурсів;

4. Дослідження рентабельності та фінансової стійкості ресурсів;

5.Об’єктивна оцінка динаміки та стану ліквідності, платоспроможності і фінансової стійкості підприємства;

6. Аналіз ділової активності підприємства та його становища на ринку.

До найважливіших показників діяльності підприємства за даними Балансу та Звіту про фінансові результати відносять: показники ліквідності; показники ділової активності; показники рентабельності; показники структури капіталу та платоспроможності. Проведений аналіз подано у таблицях за роки.

Аналіз фінансово-майнового стану на основі порівняльного аналітичного балансу підприємства подано у таблиці 7.1.

Таблиця 7.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]