Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

14. Експрес-аудит балансу підприємства

Згідно з вимогами П(С)БО 2 «Баланс» метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату. Перевіркою правильності складеного балансу підприємства має бути встановлено відповідність його побудови вихідним принципам:

  1. Показники статей балансу на початок періоду (звітного року) мають відповідати даним балансу за попередній період. Зміни вступного балансу на початок року порівняно із звітним за попередній рік приймаються лише з відповідними поясненнями.

  2. Дані статей балансу на кінець звітного року мають бути аргументовані результатами ретельно проведеної перед складанням річного бухгалтерського звіту інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, резервів, розрахунків та інших активів і пасивів.

  3. Суми статей балансу, що стосуються коштів на рахунках у комерційних банках, банківських позик, руху фінансування з бюджету та позабюджетних фондів, повинні відповідати даним, зазначеним у виписках банків. Не допускається відображення у балансі сум за розрахунками з фінансовими і податковими орга­нами, які взаємно не погоджені.

  4. Обов’язковою є звірка оборотів і залишків на рахунках аналітичного та синтетичного обліку на кінець звітного року перед складання заключного балансу. Показники статей заключного балансу мають відповідати оборотам і залишкам на рахунках Головної книги.

  5. Показники балансів підприємства на початок і кінець року мають бути зіставними. Будь-які розбіжності у методології формування однієї й тієї самої статті вступного і заключного балансу потребують пояснення.

  6. Показники балансу підприємства та інших форм фінансової звітності мають бути взаємозв’язаними. Для цього щороку Міністерство фінансів України складає рекомендації щодо перевірки уз­годженості показників типових форм річного бухгалтерського звіту.

Насамперед здійснюють аналіз достовірності оцінки активів, пасивів та зобов’язань. Аудитор має підтвердити правильність відображення в бухгалтерському балансі кожної статті.

Отже, усі статті балансу мають бути підтверджені матеріалами інвентаризації, що проводиться щороку станом на 1 жовтня. Аудитор перевіряє правильність оформлення матеріалів інвентаризації та відображення на рахунках бухгалтерського обліку й у звітності.

При проведенні експрес-аудиту балансу КП "Луцькводоканал" здійснюються аудиторські процедури щодо визначення концепції його діяльності, можливості реалізації активів, одержання кредитів, зниження витрат на виробництво і збут продукції. Враховуються також можливі негативні тенденції в діяльності підприємства, а також вплив зовнішніх факторів.

Метою експрес - аудиту є проста і наглядна оцінка стану і динаміки розвитку підприємства (та попередня оцінка в оперативному режимі). Основними принципами такого аудиту є відбір ряду основних показників, котрі є найбільш суттєвими і відносно нескладними для розрахунків та виявлення вузьких місць в господарській діяльності за допомогою методів фінансового аудиту та отримання висновків про більш детальний розгляд якого-небудь напрямку.

Складемо за наведеною формою (табл. 14.1.) анкету визначення здатності подальшого функціонування підприємства.

Таблиця 14.1.

Анкета визначення здатності подальшого функціонування

КП "Луцькводоканал" (безперервної діяльності)

з/п

Зміст питання

Варіант відповіді

Примі-

тки

Так

Ні

Інфор-

мація

відсутня

1

2

3

4

5

6

Чи виявлено за результатами аудиту умови, які викликають сумніви у можливості подальшого функціонування підприємства

+

1.

Неодноразові збитки від операцій

+

2.

Недостатність обігових коштів

+

3.

Заборгованість за дивідендами

-

-

4.

Невиплата позик

+

5.

Порушення статутних вимог до розмірів капіталу

+

6.

Втрата основних кадрів

+

7.

Втрата управлінського персоналу

+

8.

Втрата ліцензії або патенту

+

9.

Втрата монопольних прав (якщо вони були раніше)

Не було

10.

Втрата основних постачальників

+

11.

Втрата основних покупців

+

12.

Простої або інші проблеми в організації праці

+

13.

Незадовільні фінансові коефіцієнти

+

Отже, КП "Луцькводоканал" протягом 2008 – 2010 років характеризується отриманням валового прибутку, але результатом його діяльності є чистий збиток. Проте, зростання валового прибутку у динаміці є позитивним моментом у діяльності підприємства. КП "Луцькводоканал" забезпечене обіговими коштами і вчасно сплачує свої позики. Але є негативні моменти у діяльності підприємства: дане підприємство характеризується нестачею власних оборотних коштів, що є результатом перевищення непокритого збитку над величиною статутного капіталу. У 2010 році КП "Луцькводоканал" мало кризовий фінансовий стан. Відсутність довгострокових та короткострокових кредитів не може покрити величини запасів підприємства, не говорячи про від’ємне значення показника власного оборотного капіталу. Це було зумовлено нестачею власних оборотних коштів та збитком підприємства, крім того власний капітал характеризується від’ємною величиною. КП "Луцькводоканал" характеризується вкрай низьким запасом міцності. Для даного підприємства характерна фінансова залежність від інвесторів та кредиторів.

Таким чином, ділова активність підприємства у 2010 р. дещо знизилася порівняно з 2009 р. Рівень рентабельності валового прибутку знизився, що є результатом зростання величини нерозподіленого збитку та зростання собівартості реалізованої продукції. Проте спостерігається ефективність використання активів та відбувається підвищення ефективності діяльності підприємства, оскільки темпи зростання валового прибутку та обсягів реалізації продукції перевищують темпи зростання активів даного господарюючого суб’єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]