Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

112

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ

ВОЛИНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра обліку і аудиту

звіт

про проходження ВИРОБНИЧОЇ практики з економічного аналізу і аудиту (на прикладі КП «Луцькводоканал» )

Виконав:

студент 41 групи

економічного факультету

напряму підготовки

6.030509 «Облік і аудит»

Крищук Олег Олегович

Керівник практики від університету:

к.е.н., ст. викладач кафедри обліку і аудиту

Колосок Андрій Мирославович

Керівник практики від підприємства:

в.о. начальника відділу кадрів

Баєтул Тетяна Іванівна

Луцьк - 2012

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………........3

  1. Ознайомлення зі структурою підприємства та організацією виробничої роботи на підприємстві………………………………………...........4

  2. Аналіз виробництва та реалізації продукції …………………………...10

  3. Аналіз стану та використання основних засобів підприємства……...12

  4. Аналіз використання трудових ресурсів підприємства……………….19

  5. Аналіз використання матеріальних ресурсів підприємства…….........27

  6. Аналіз витрат на виробництво та собівартості продукції ……………34

  7. Аналіз фінансового стану підприємства ………………………………..38

  8. Аудит стратегії функціонування підприємства у зовнішньому середовищі …………………………………………………………………………80

  9. Аудит стану системи внутрішнього контролю ………………………...85

  10. Аудит облікової політики підприємства ………………………………..88

  11. Аудит активів і пасивів підприємства ………………………………….92

  12. Аудит фінансових результатів діяльності підприємства …………….97

  13. Аудит бухгалтерської звітності та фінансового стану підприємства ……………………………………………………………………………………...101

  14. Експрес-аудит балансу підприємства ………………………………….106

Висновок ………………………………………………………………………….110

Додатки ……………………………………………………………………….......112

Вступ

В даному звіті про проходження виробничої переддипломної практики розглянуто аналіз та аудит бухгалтерської та статистичної звітності на прикладі КП "Луцькводоканал". Діяльність підприємства поширюється по території м. Луцька. Ми ознайомимося з діяльністю підприємства, особливостями облікової політики та організації бухгалтерської служби на підприємстві.

Об'єктом звітної роботи виступає КП "Луцькводоканал".

Предметом – організаційна і виробнича структура даного підприємства, економічний аналіз та аудит його фінансово–господарської діяльності.

Мета звітної роботи – провести аналіз та аудит діяльності КП "Луцькводоканал", поглибити і закріпити теоретичні знання із акцентуванням на питаннях організаційної й виробничої діяльності на підприємстві.

Основні завдання даної роботи:

1) визначити організаційну і виробничу структуру КП "Луцькводоканал", описати організаційну структуру обліково – економічної роботи на даному підприємстві;

2) провести аналіз виробництва та реалізації продукції;

3) провести аналіз використання матеріальних ресурсів;

4) здійснити аудит облікової політики підприємства;

5) аудит фінансових результатів діяльності підприємства;

6) аудит бухгалтерської звітності та фінансового стану підприємства;

7) експрес-аудит балансу підприємства.

1. Ознайомлення зі структурою підприємства та організацією виробничої роботи на підприємстві

КП "Луцькводоканал" - міське комунальне підприємство, яке здійснює свою діяльність у відповідності з Статутом, зареєстрованим виконкомом Луцької міської Ради 28.05.92 р., реєстраційний номер - 748.

Послуги централізованого водопостачання та водовідведення надаються понад 86,9 тисячам абонентів. З них населення становить 85,3 тис. абонентів. Послугами водопровідно-каналізаційного господарства користується 180,9 тисяч жителів міста при загальній кількості проживаючих 209 тисяч чоловік.

Водопостачання м. Луцька здійснюється із підземних джерел п'яти водозаборів (Дубнівського, Ново - Дубнівського, Східного, Південно-Східного та Омелянівського) і річкового водозабору, який в даний час знаходиться на реконструкції. Загальна кількість свердловин - 55 шт. Дубнівська площадка являється головним джерелом водопостачання міста, яка забезпечується водою із 45 свердловин Дубнівського, Ново - Дубнівського, Східного водозаборів потужністю 38,0 тис. м³ / добу (проектна 80 тис.м³ / добу ).

Гнідавська площадка водопідготовки забезпечує водою південну частину міста і обробляє воду трьох свердловин Південно –Східного водозабору і однієї свердловини , яка знаходиться на самій площадці водопідготовки. Потужність площадки проектна 54 т.м³ / добу; реальна подача води в місто в межах 4,9 т.м³ / добу.

Омелянівська площадка водопідготовки забезпечується Омелянівським водозабором потужністю 11,2 т.м³ /добу із свердловин.Реальна подача 4,2 т.м³/добу.

Всі площадки водопідготовки мають комплекс споруд по очищенню та обробці сирої води з парком резервуарів чистої води (РЧВ) в кількості 11 шт. загальним об'ємом 50,5 т.м³.

В комплекс споруд входять також станції знезалізнення (на Омелянівській площадці вона зблокована з насосною станцією і трансформаторною підстанцією), хлораторні, насосна станція II - підйому (на Дубнівській площадці - дві), трансформаторні підстанції, а також допоміжні споруди, які знаходяться на загороджених територіях санітарних зон 1 -го поясу.

Свердловини водозаборів також загороджені в межах санзон 1 -го поясу і облаштовані насосними станціями (н/ст) заглибленого типу, обладнаними насосними агрегатами марок ЕЦВ, технологічними трубопроводами із запірною арматурою, а також трансформаторними підстанціями(т/п) закритого і відкритого типу . Глибина свердловин коливається від 80 до 170 м. Якість підземних вод відповідає вимогам ДЕСТ " Вода питна " за винятком вмісту заліза. Всі н/ст 1-го підйому Дубнівської і Гнідавської площадок водопідготовок об'єднані збірними водогонами діаметром від 300 мм до 600 мм.

Від кінцевих свердловин до свердловини прокладено водогін діаметром 300-400 мм в одну нитку, а від свердловини №32 до Дубнівської площадки водопідготовки діаметром 600 мм у дві нитки з підключенням решти свердловин. Від Ново - Дубнівського водозабору збірний водогін прокладений в одну нитку діаметром 300 мм. На Гнідавську площадку відведено водогін діаметром 600 мм в одну нитку. На Омелянівську також в одну нитку діаметром 300 мм і крім того дві свердловини підключені прямо в РЧВ, так як по якості відповідають повністю ГОСТ 2874-82 " Вода питна".

Подача води в місто забезпечується розгалуженою водопровідною мережею із чавунних, стальних, азбестоцементних і поліетиленових труб діаметром 50 - 600 мм, протяжністю 309,7 км, з них :

  • чавунні 166,6 км

  • стальні 128,4 км

  • азбестоцементні 3,6 км

  • поліетиленові 11,1 км

Із загальної кількості водопровідних мереж ветхі та аварійні становлять 160,2 км (51,7%).

Середньодобова подача води в місто становить 47,1 тис.м³. Середня норма водоспоживання на одну людину складає 252 л/добу.

Поточні індивідуальні технологічні нормативи використання питної води становлять 298,71 куб.м/1000 куб.м. поданої питної води.

Збір стічних вод здійснюється з допомогою розгалуженої каналізаційної мережі і каналізаційними насосними станціями в кількості 13 шт. Каналізаційна мережа прокладена із азбестоцементних, керамічних і залізобетонних труб d 150-800 мм.

Напірні колектори виконані із стальних, чавунних, залізобетонних і поліетиленових труб d 150 - 1200 мм. Загальна протяжність каналізаційних мереж становить 201,6 км з них :

  • азбестоцементні 18,6 км

  • керамічні 120,5 км

  • залізобетонні 22,4 км

  • чавунні 27,7 км

  • стальні 4,5 км

  • поліетиленові 7,9 км

З загальної кількості каналізаційних мереж ветхі та аварійні становлять 105,6 км (52,4%).

Повний цикл механічної і біологічної очистки з послідуючим випуском очищеної води в р. Стир стічні води проходять на каналізаційних очисних спорудах. В комплекс споруд загальною потужністю 120 т.мЗ/добу входять основні технологічні споруди:приймальна камера з решітками -подрібнювачами, первинні та вторинні відстійники, аеротенки, повітродувна н/ст, а також допоміжні споруди: мулова насосна станція, насосна станція рециркуляції, трансформаторна підстанція, яка забезпечена двома незалежними кабельними вводами .

Середньодобовий пропуск стічних вод становить 34,0 тис.м³.

Всі насосні та очисні станції водопроводу і водовідведення забезпечені робочими і резервними насосами , загальна кількість яких становить 240 одиниць.

Вся інформація по контролю і управлінню технологічними процесами подачі та розподілу води здійснює аварійно-диспетчерська служба підприємства, яка постійно підтверджує задані режими роботи споруд і обладнання.

Для забезпечення стабільної роботи основних технологічних споруд і об'єктів на виробництві існують допоміжні підрозділи, об'єкти, споруди :

- виробнича база з побутовими приміщеннями, диспетчерською службою і майстернею з обслуговування водопровідно-каналізаційних мереж;

- транспортний цех в кількості 59 транспортних одиниць, який забезпечує оперативне вирішення виробничих питань;

- служба головного енергетика, яка несе відповідальність за надійну експлуатацію енергетичного обладнання;

- хіміко - бактеріологічна лабораторія, яка забезпечує контроль за якістю водопостачання та водовідведення відповідно до вимог стандартів та іншої нормативно - технічної документації.

Для забезпечення своєї діяльності КП " Луцькводоканал " має широкий спектр спеціалістів різних професій. Загальна кількість працюючих 612 чоловік, з них керівники, професіонали, фахівці та технічні службовці - 118 чол.

Основними проблемами КП "Луцькводоканалу" є значні обсяги недообліку питної води та стічних вод, велика аварійність мереж, надмірне споживання електроенергії, погіршення якості води у розприділяючій водопровідній мережі ( повторне забруднення).

Підприємство керується у своїй роботі Господарським та Цивільним кодексами України, Кодексом законів про працю, Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність», іншими законодавчими актами України, Статутом підприємства, Правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, та рішенням Засновника.

Організовує роботу підприємства директор Корчук І. М., що керується Статутом підприємства.

Підприємство веде бухгалтерський, податковий облік та надає статистичну звітність згідно з чинним законодавством.

Керівник підприємства та головний бухгалтер несуть персональну відповідальність за дотримання порядку ведення і достовірність обліку та статистичної звітності.

Необхідність ефективного управління підприємством на основі даних бухгалтерського обліку зумовлює потребу в складанні фінансової звітності. Показники, відображені в фінансовій звітності та порядок їх заповнення, залежать від інтересів користувачів фінансової звітності.

Діючими П(С)БО в Україні, встановлені такі звітні форми: Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал і Примітки до річної фінансової звітності. Але на підприємстві заповнюються тільки дві форми звітності, а саме: Баланс, Звіт про фінансові результати.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» звітним періодом для складання фінансової звітності по КП "Луцькводоканалу" є календарний рік. Баланс підприємства складається станом на кінець останнього дня кварталу (року). Інші форми звітності — за певний проміжок часу — звітний період. Елементами звітності є: активи, капітал, зобов'язання, доходи і витрати.

Підприємство щоденно здійснює безліч господарських операцій, які оформляються первинними документами і відображаються в облікових регістрах. Для оперативного керівництва діяльністю підприємства, оцінки результатів діяльності, виявлення невикористаних резервів зростання виробництва і підвищення його економічної ефективності складається звітність.

Керівникам підприємств і виробничих підрозділів дані звітності дозволяють проаналізувати результати господарської діяльності і вжити необхідних заходів по її покращенню.

Термін подання фінансової звітності для КП "Луцькводоканалу" та всіх підприємств в цілому встановлюється Кабінетом Міністрів України.

При веденні бухгалтерського обліку та складанні фінансових звітів забезпечується їх якісні характеристики: зрозумілість, доречність, достовірність, зіставність інформації.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку на підприємстві встановлена така форма бухгалтерського обліку:

— бухгалтерський облік здійснюється бухгалтерією підприємства, яку очолює головний бухгалтер;

— розпорядження головного бухгалтера, які стосуються встановлення та здійснення бухгалтерського обліку на підприємстві, є обов'язковим до виконання.

На сьогоднішній день на підприємстві застосовується автоматизована система обробки облікових документів із використання комп'ютерної програми бухгалтерського обліку 1С: Бухгалтерія 7.0.

Система складається з окремих модулів: управління матеріальними запасами, основні фонди, заробітна плата, виробництво тощо.

Всі первинні операції вводяться в системі національних стандартів бухгалтерського обліку. Доступ до виконання операцій (бухгалтерських проводок) наданий відповідальним працівникам служб бухгалтерії, маркетингу, заробітної плати. Вхід в систему проводиться індивідуально через спеціально встановлені паролі входу.

Всі первинні операції вводять щоденно після їх здійснення в спеціальні журнали обліку операцій, які в кінці місяця закриваються, розпечатуються і зведені результати посилаються в головну книгу.

Господарські операції відображаються в облікових регістрах на основі первинних документів у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені і здані в бухгалтерію. Відповідальність за несвоєчасне складання та подання їх в бухгалтерію несуть особи, які склали та підписали ці документи.

На сьогодні головним бухгалтером КП "Луцькводоканалу" є Баєтул Т. І., яка керується посадовою інструкцією головного бухгалтера.

В обов'язки головного бухгалтера входить дотримання графіка документообігу, проведення внутрішнього аудиту ведення бухгалтерського та податкового обліку по дотриманню вимог Положень (стандартів) бухгалтерського обліку та податкового законодавства. В кінці кожного звітного періоду він складає податкову звітність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]