Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

9. Аудит стану системи внутрішнього контролю

З метою успішного функціонування підприємства, підвищення рівня рентабельності, збереження та збагачення його активів необхідний налагоджений механізм управління, найважливішим елементом якого є повсякденний внутрішній контроль.

Система контролю має бути економічно вигідною, тобто затрати на її функціонування мають бути меншими за витрати підприємства через її відсутність. Якщо система внутрішньогосподарського контролю буде функціонувати ефективно, це дасть змогу скоротити витрати на проведення внутрішнього аудиту.

Система внутрішнього контролю визначає всі внутрішні правила та процедури контролю, запроваджені керівництвом підприємства для досягнення поставленої мети — забезпечення (в межах можливого) стабільного і ефективного функціонування підприємства, дотримання внутрішньогосподарської політики, збереження та раціональне використання активів підприємства, запобігання та викриття фальсифікацій, помилок, точність і повнота бухгалтерських записів, своєчасна підготовка надійної фінансової інформації.

При формуванні ефективної системи внутрішнього контролю адміністрація суб’єкта господарювання повинна забезпечити:

- надійну інформацію, яка необхідна для успішного керівництва діяльністю суб’єкта господарювання;

- збереження активів і документів — уникнення фактів крадіжок, псування та нецільового використання майна, знищення і розголошення інформації (в тому числі тієї, що міститься в облікових регістрах, комп’ютерних базах даних);

- ефективність господарської діяльності — виключення шляхом контрольних процедур дублювання, невиробничих витрат, нераціонального використання всіх видів ресурсів; оптимізація податкових платежів, зміцнення розрахункової дисципліни;

- відповідність визначеним обліковим принципам — обов’язкове виконання працівниками встановлених на підприємстві інструкцій і правил, а також вимог нормативних документів;

- надійну систему бухгалтерського обліку.

Система внутрішнього контролю включає три основні елементи: середовище контролю, систему бухгалтерського обліку та незалежні процедури перевірки.

1. Середовище контролю, де відбуваються операції, — це заходи і записи, які характеризують загальне ставлення керівництва і власників підприємства до діючої системи внутрішнього контролю, значення діючої системи внутрішнього контролю для підприємства.

2. Система бухгалтерського обліку — це заходи і записи підприємства, шляхом яких бухгалтерські операції оформлюються в регістрах бухгалтерського обліку. Така система визначає, збирає, аналізує, підраховує, класифікує, записує, підсумовує і надає інформацію про операції та інші заходи.

3. Незалежні процедури перевірки — це аудиторські процедури, які використовуються аудитором для визначення того, чи були фінансово-господарські операції клієнта належним чином санкціоновані, правильно оформлені і відображені в облікових регістрах, а також чи всі помилки в процесі ведення справ і реєстрації даних по них виявляються максимально швидко.

Даний пункт дозволить проаналізувати ефективність внутрішнього контролю підприємства за тестами і дати висновок про якість даного контролю.

Перевірку буде проведено за допомогою таблиці 9.1.

Таблиця 9.1.

Тест внутрішнього контролю системи бухгалтерського обліку КП "Луцькводоканал"

Зміст питання

Варіант відповіді

Примітка

Так

Ні

Інформація відсутня

1

2

3

4

5

6

1.

Чи існує на підприємстві служба внутрішнього контролю.

+

2

Кому підпорядкована ця служба:

• головному бухгалтері;

• раді директорів;

• керівництву;

• інше.

Правлінню

3.

Хто розробляє політику внутрішнього контролю

Заступник головного бухгалтера

4.

Чи існує на підприємстві взаємозамінність

+

5.

Як часто здійснюється підвищення кваліфікації фахівців

Відсутні встановлені

Продовження таблиці 9.1.

1

2

3

4

5

6

6.

Вкажіть вимоги до фахівців внутрішнього контролю

Компетентність, професійна освіта, досвід роботи

7.

На підприємстві служба внутрішнього контролю використовує:

• типові форми документів;

• розроблені самостійно;

• інші (вкажіть).

+

8.

Фінансова звітність до затвердження керівництвом перевіряється службою внутрішнього контролю.

+

9.

Чи формуються та надаються керівництву звіти служби внутрішнього контролю. (Якщо так, вкажіть періодичність перевірок).

+

10.

Чи здійснюються перевірки системи обліку та фінансової звітності ревізійною комісією. (Якщо так, вкажіть періодичність перевірок)

+ 1 рази на рік

11.

Чи затверджується звітність на річних загальних зборах акціонерів (засновників).

+

Проведено тестування внутрішнього контролю електронної обробки інформації згідно з яким дана служба, відділ ІТ-технологій, повинна дотримуватись певного графіку обробки даних, інформація архівується систематично, за архівацією проводиться контроль, розробляється план заходів щодо альтернативної обробки інформації, даний відділ є самостійним і в той же час не повинен втручатись в роботу облікового персоналу без необхідності.

Отже, варто зробити висновки, що КП "Луцькводоканал" має свою потужну внутрішню систему контролю та регулярно (щороку) проводить зовнішній аудит, послуги якого надає іноземна компанія «TEG» та по закінченню його проведення надає аудиторський звіт та висновок відповідно передає його керівнику Товариства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]