Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА. ПЕРЕКЛАД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

Тема: Дисгармонійний розвиток дитини (асинхрония)

Питання для обговорення:

  1. Поняття дисгармонійного розвитку. Його види.

  2. Клініко-психологічна характеристика основних порушень психічного розвитку дитини при асинхрониях і дисгармоніях різної природи.

  3. Поняття неспецифічних і специфічних відхилень в розвитку.

  4. Етапи формування стійких дисгармоній в дитячому віці.

  5. Психопатія як модель дисгармонійного розвитку.

  6. Психопатії, їх закономірності, види.

  7. Ранні дисгармонії як прояв психопатій, що розвивається, прояви недитячості в поведінці дитини і порушення її цілісності (агресія в ситуаціях тактильного контакту з матір'ю, надмірна пригніченість настрою і ін.)

Індивідуальна робота:

        1. Характеристика типових паттернів проявів дратівливості і розбалансованості поведінки дітей при легких і грубих формах дисгармонійного розвитку.

        2. Конституціональні і дисгармонійні психопатії.

        3. Особливості особи дитини при порушеннях по типу психопатій.

        4. Психологічна допомога в організації життя і діяльності дитини з проявом психопатій.

        5. Співвідношення понять «акцентуація характеру» і «психопатії». Роль методу спостережень за поведінкою дитини у виявленні симптомів дисгармонійного розвитку.

        6. Характеристика глибини порушень гармонійності розвитку при різних формах психопатій і психопатоподібній поведінці.

Основні поняття: асінхронія, дисгармонія, розбалансованість, спотворення, акцентуація, психопатія, дисгармонічна структура особи, дисбаланс, деформація, патохарактерологическое розвиток.

Завдання для самостійної роботи: 1. В книзі А.Е. Личко «Психопатії і акцентуація характеру у підлітків» (М., 1983) виділені і описані типи конституційних психопатій і акцентуації характеру в підлітковому віці. Зробіть короткий реферат глави, присвяченій цій темі. Спробуйте відповісти на питання: Чи «зустрічаються подібні типи акцентуації характеру в дошкільному віці?».

  1. Порівняйте між собою поняття: «дисгармонія», «акцентуація», «психопатія». Спирайтеся в цьому співвідношенні на перший розділ вказаної вище книги.

Список рекомендованої літератури.

  1. Ганнушкин П.Б. Клиника психопатий: Их статика, динамика и систематика. М., 1933.

  2. Лебединский В.В. Нарушения психического развития у детей. – М, 1985.

  3. Личко А.Е. Психопатии и акцентуация характера подростков. – Л., 1983.

  4. Хрестоматия по патопсихологии / Сост. Б.В. Зейгарник.– М, 1981.

  5. Шевченко Ю.С. Коррекция поведения детей с гиперактивностью и психоподбным синдромом.

Тема1.6 Неврози і психосоматичні захворювання, їх патогенез. Дитячі неврози як прикордонні нервово-психічні розлади.

Етіологія неврозів. Біологічні, психологічні і соціальні чинники неврозів. Класифікація неврозів.

Астенічний, обсесивний, фобічний, іпохондричний синдроми, синдром невротичної депресії. Особливості прояву основних невротичних синдромів у дітей і підлітків.

Неврастенія. Істерія (істеричний невроз). Невроз нав'язливих станів. Особливості протікання різних форм неврозів у дітей і підлітків.

Неврози як психогенні захворювання особи (В.Н. Мясищев, В.А.Гіляровський, Б.Д. Карвасарський, А.І. Захаров і ін.). Роль гострих психічних травм в походженні неврозів у дітей. Порушені сімейні відносини і неправильне виховання як основні джерела неврозу. Особливості особи батьків дітей-невротиків. Поняття «слабкої ланки» в психічному розвитку дитини. Преморбідні риси вдачі. Особливості прояву і протікання неврозів в дошкільному віці. Логоневроз як один з поширених видів неврозу в дошкільному віці. Патологічні звичні дії як стійкі невротичні реакції і стани. Невроз страхів.

Психопрофілактичні аспекти вікової динаміки неврозів у дошкільників. Дитяча і сімейна психотерапія неврозів. Роль гри як найважливішого методу психокорекції неврозів. Участь сім'ї в психокорекційній роботі по подоланню невротичних розладів у дітей.

Основні поняття: психогенне захворювання, афектна поведінка, невротичні, характерологічні і соматичні прояви, спосіб переробки життєвих труднощів, логоневроз, невроз страхів, невроз нав'язливих дій і станів, ігрова терапія.

Семінар №6