Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

Заняття 2

Семінар на тему: “Еволюція і сучасний стан теорій мотивації праці”

Мета заняття – поглиблення і закріплення знань по темам курсу “Управління персоналом”. Теорії мотивації: формування, розвиток, сучасний стан. Виробка умінь і практичних навичок щодо вибору найбільш ефективних рішень з мотивації діяльності персоналу.

Питання

  1. Еволюція теорій мотивації: класичне розуміння, розвиток людських відносин, сучасне розуміння проблем.

  2. Стадія формування теорії мотивації. Класичний підхід, Ф.Тейлор, А. Файоль.

  3. Стадія розвитку теорій мотивацій. Сучасне розуміння проблеми мотивації праці. Змістовні теорії мотивації, теорії ієрархії потреб Маслоу. Теорія двох факторів Герцберга, теорія потреб М. Клелленда, теорія В. Оучі.

  4. Процесуальні теорії мотивації теорія очікування В. Врума, теорія справедливості, Модель Портера-Лоулера.

  5. Сучасний стан мотивації праці на підприємствах і шляхи її подальшого удосконалення.

Завдання 1.

Стимулювання інтересу до роботи є дуже важливим фактором посилення трудової мотивації. Попробуйте вибрати з наведених нижче варіантів три види найбільш ефективних мір, які викликали б інтерес до виконуваної роботи.

А. Здійснювати таке керівництво, яке забезпечило б достатні знання про характер виконуваної роботи.

Б. Час від часу міняти роботу, щоб одна і таж робота не набридала.

В. В випадку, коли вимагається примусити людей виконувати роботу, треба об′єднати добре розуміючих один одного робітників в одну групу.

Г. Докладно, в деталях пояснити людям характер роботи, і таким чином, зробити так, щоб вона була виконана без зривів.

Д. Роботу, яку потрібно виконати, потрібно час від часу доповнювати новими задачами. Непогано організувати свою раду змагання за кращий результат.

Є. Точно вказати на недоліки і позитивні моменти виконуваної роботи.

Література (1, 3, 5, 7, 10, 14)

Заняття 3

Ситуаційні завдання на тему: “Розбір конкретних ситуацій з мотивації праці”. Дане заняття проводиться в активній формі – шляхом аналізу конкретної мотиваційної ситуації, віднесення її до відповідних теорії мотивації і вибору найбільш обґрунтованого варіанту рішення.

СИТУАЦІЯ 1. Коли інженер відділу експлуатації АТП С. Романенко був змушений залишити посаду, після недовгих пошуків він знайшов аналогічну роботу в приватній фірмі. Хоч тут йому платили на 15% менше, ніж на попередній роботі, але коли його запросили через два місяці повернутися в АТП він відмовився. Свою відмову він обумовив декількома причинами: на новій роботі режим праці менш суворий, ставлення нового керівництва однакове до робітників і службовців, персонал одержує регулярну два рази на місяць платню замість погодинної ставки, як це було на старій роботі. Співробітники беруть участь у пенсійній програмі, мають компенсації в разі хвороби. Керівництво застосовує вільний, а не жорсткий контроль. Як результат, Романенко почуває на новому місці себе більш впевнено, ніж на старій роботі. Ще один фактор, його безпосередній керівник під час першого ознайомлення з правилами поведінки працівників на фірмі, не робив наголос на дисциплінарних правилах, а навпаки сказав, що компанія повністю покладається на працівників. Романенко також помітив, що була відсутня формальна система правил та покарань за можливі помилки. Романенко і не тільки йому сподобалась така система роботи на фірмі. Керівництво компанії вважає, що ці засоби підвищують продуктивність праці, яка на 35% вище ніж в середньому по галузі. Плинність кадрів всього 10%, в середньому по галузі – 40%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]