Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

Адаптація

Нижче пропонується 24 стверджень. Вирішите, чи відносяться ці ствердження до вас, чи ні. Якщо відносяться, відповідайте "так",

якщо не відносяться - "ні" (працюйте на окремому аркуші)

  1. Працюючи, я стомлююсь.

  2. Я не можу зосередитись на чомусь одному.

  3. Я турбуюсь з будь-якого приводу.

  4. Коли я щось роблю, мої руки трусяться.

  5. Я часто хвилююсь.

  6. Мені часто сняться жахливі сни.

  7. Я потію навіть в холодну погоду.

  8. Я весь час відчуваю голод.

  9. У мене часто болить шлунок.

  10. Періодично через хвилювання я втрачаю сон.

  11. Мене легко вивести із себе.

  12. Я чутливіший ніж інші.

  13. Я часто про щось турбуюсь.

  14. Як жалко, що я не такий щасливий, як інші.

  15. Я легко можу заплакати.

  16. Коли мені потрібно чекати я турбуюсь.

  17. Періодично я почуваю себе таким щасливим, що не можу всидіти на місці.

  18. Я сильно пасую перед труднощами.

  19. Часом я відчуваю свою непотрібність.

  20. Я сором'язлива людина.

  21. Я вважаю, що у всьому для мене є труднощі.

  22. Я завжди напружений.

  23. Часом відчуваю себе розбитим.

  24. Я відхиляюсь від труднощів.

Оцінка результатів.

Якщо сума всіх "так" не перевищує - 3, адаптація висока, якщо 3-10 - середня, вище 10 - низька, 20-25 - дуже низька.

ТЕСТ 1

Оцінить свій стиль керівництва

Пропонований нижче тест допоможе вам оцінити стиль свого керівництва, а точніше - співвідношення в ньому демократичних і формально-організаційних факторів. Тест орієнтований головним чином на керівників підприємств і організацій промисловості. Перед вами 40 тверджень, які відбивають різні елементи стилю керівництва. Постарайтеся виразити своє відношення до цих тверджень відповідно до того, як ви звичайно дієте й мислите як керівник трудового колективу.

Визначивши, як ви ставитеся до того або іншого твердження, проставте поруч із порядковим номером твердження одну з наступних букв:

С - явище спостерігається систематично (в 80 - 100 % випадків);

Ч - явище спостерігається часто (в 60 - 80 % випадків);

И - явище спостерігається іноді (в 40 - 60 %);

Р - явище спостерігається рідко (в 20 - 40 %);

Н — явище не спостерігається ніколи (0 — 20 %).

  1. У колективі, яким я керую, проводяться (силами власних фахівців або зовнішніх консультантів) обстеження соціально-психологічного клімату, думок, настроїв людей.

  2. У роботі колективу використовуються, де це необхідно, стандартні правила, методичні вказівки, інструкції й інші управлінські документи.

  1. Я обґрунтовую й відстоюю думку колективу (якщо переконаний в його справедливості) перед вищестоящим керівництвом.

  2. Ретельно планую роботу апарата управління.

  3. Прикладаю всі зусилля, щоб домогтися від підлеглих виконання плану.

  4. Мої підлеглі чітко знають свої й загальні завдання, що стоять перед організацією.

  5. Я особисто вирішую, що і як повинно робитися в колективі для досягнення виробничих цілей, а за підлеглими залишаю виконавські функції.

  6. Допускаю в роботі підлеглих прояв високого рівня ініціативи й самостійності у виборі способів досягнення стоячих перед ними цілей.

9. Допускаю це не тільки у виборі способів, але й у самому процесі вироблення цілей за умови, що підлеглі обґрунтовують їхню важливість і напруженість.

10. Мені як керівникові доводиться у відступ від установленого графіка йти на організацію в колективі робіт у вихідні дні або надурочно.

  1. Для забезпечення контролю за виконанням планів і дисципліни вимагаю, щоб підлеглі інформували мене про пророблену ними роботу.

  2. Допускаю, щоб підлеглі встановлювали свій темп, режим і порядок виконання роботи, якщо це не відбивається негативно на кінцевих результатах.

  3. Здійснюю керівництво, консультуючись і радячись у розумній мірі з підлеглими.

  4. Намагаюся підтримувати в колективі певний діловий етикет, стиль відносин і поводження. Стежу, щоб підлеглі дотримувалися їх.

  5. Планую службовий ріст підлеглих так, щоб люди знали перспективи свого просування й умови, необхідні для цього.

  6. Вважаю, що в умовах НТП кращі результати у виробництві й керуванні (якість, надійність, точність і т.д.) досягаються, коли людина (або колектив) працює в примусовому режимі (по типу конвеєрного), заданому ззовні машинами, технологією або загальною організацією трудового процесу.

  7. У роботі колективу, яким я керую, бувають збої, аврали.

  8. Інформую колектив про події, що відбуваються в ньому, і загальному положенні справ у системі управління.

  9. Підтримую на належному рівні свій зовнішній вигляд, порядок у кабінеті, манеру поводження.

  10. Оплата й стимулювання праці в колективі здійснюються відповідно до реального внеску кожного в загальний результат.

  1. Як керівник я проваджу в життя довгострокову кадрову політику (дотримуюся на практиці відповідних, відомих колективу принципів найму, просування, звільнення працівників).

  2. Аналізуючи роботу своїх підлеглих, доходжу висновку, що вони - недостатньо знаючі й умілі працівники, у них не вистачає ініціативи, діловитості й інших необхідних якостей.

  3. У керівництві використовую особистий позитивний приклад як засіб вплинути на підлеглих і створити сприятливий соціально-психологічний клімат у колективі.

  4. У колективі, яким я керую, бувають конфлікти.

25. Створюю умови, при яких підлеглі мають сприятливі можливості виражати свою думку й впливати на управлінський процес.

  1. У керівництві використовую делегування повноважень (залишаю за собою рішення лише найбільш важливих питань, а другорядні передаю на нижчі рівні).

  2. Читаю книги й інші публікації про керівництво колективом.

  3. Як керівник дотримуюся відомих мені теоретичних і прикладних рекомендацій при роботі з людьми.

  4. Вважаю, що для підвищення віддачі від людей у сфері управління провідну роль повинні відігравати організаційно-технічні фактори (технічні засоби, накази, регламенти, інструкції й т.п.), а на другому плані повинні перебувати соціально-психологічні (довіра, морально-психологічний клімат, свідомість і ін.).

  5. Виробничі результати колективу, яким я керую, бувають високими.

  6. Як керівник я створюю умови для забезпечення фізичного здоров'я підлеглих на роботі й у побуті, спонукаю їх зміцнювати своє здоров'я.

  7. Для забезпечення високих виробничих результатів створюю в колективі умови для прояву творчості, новаторства, ініціативи.

  8. Жадаю від підлеглих точних обґрунтувань при формуванні виробничих планів і заходів щодо вдосконалювання виробництва й управління.

  9. Заради виробничої необхідності доводиться відсувати на другий план рішення таких питань розвитку колективу, як аналіз і поліпшення соціально-психологічного клімату, підтримка загального порядку в організації праці й т.п.

  10. Докладаю зусиль, щоб домогтися від підлеглих забезпечення високої трудової дисципліни й виконання прийнятого розпорядку дня.

  11. Робота колективу здійснюється на основі чіткого балансу прав, обов'язків, функцій, відповідальності і їхнього справедливого розподілу між підрозділами й членами колективу.

37. Для досягнення високих виробничих результатів у колективі здійснюється професійне навчання й заохочується самостійна робота з підвищення кваліфікації.

  1. Велика увагу, як керівник, я приділяю контролю дій підлеглих, підтримці високого темпу і якості їхньої роботи.

  2. Стиль керівництва, якого я дотримуюся, впливає на поводження членів колективу, їхнє відношення до роботи й загальний соціально-психологічний клімат.

  3. Стиль керівництва, якого я дотримуюся, впливає на виробничі результати колективу.

Підрахуйте результати.

  1. У вашому аркуші запитань повинні бути представлені відповіді на всі 40 питань.

  2. Обведіть кружком порядкові номери наступних позицій вашого аркуша запитань: 7, 10, 16, 17, 22, 24, 29, 34.

  3. Проставте по одиниці поруч із тими обведеними порядковими номерами тверджень, на які ви відповіли «рідко» - Р або «ніколи» - Н.

  4. Проставте також по одиниці поруч із тими не обведеними кружками порядковими номерами тверджень, на які ви відповіли «систематично» - С або «часто» - Ч.

  1. Тепер обведіть кружками вже не порядкові номери, а ті одиниці, які ви проставили поруч із наступними порядковими номерами аркуша запитань: 1, 3, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 27, 31, 39.

Якщо поруч із якимись номерами одиниці не виявиться, то нічого не обводьте.

  1. Підрахуйте кількість обведених одиниць і запишіть у таблицю: Л =...

Кількісні результати оцінки

Л

П

Сл

Сп

%

%

7. Підрахуйте кількість не обведених одиниць і також запишіть у таблицю: П = ...

8. Нанесіть отримані значення Л и П на відповідні осі графіка; проведіть із цих крапок перпендикуляри до осей і знайдіть точку перетинання цих перпендикулярів між собою на графіку.

9. Обчислите потім значення: Сл = Л • 5 =...; Сп = П • 5 = ... Значення Сл і Сп внесіть у таблицю.

Графічна інтерпретація результатів оцінки

С л

0,20

20,20

10,10

0 ,0

20,0

Сп

РЕЗУЛЬТАТИ ТЕСТУ № 2

Інтерпретація результатів оцінки

Значення Л кількісно відбиває вашу орієнтованість у процесі керівництва на формування й підтримку сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі.

Значення П кількісно відбиває вашу орієнтованість на досягнення виробничих цілей, опору на формальну організацію й владу керівника.

Та чи інша точка перетину перпендикулярів, проведених на графіку від отриманих вами значень Л и П, вказує на конкретне значення кількісної оцінки стилю вашого керівництва. Ця оцінка лежить у межах наступних чотирьох крайніх (екстремальних) стилів ближче до якогось із них.

Стиль 0,0. При цьому стилі керівник проявляє дуже мало турботи, як про досягнення цілей власного виробництва, так і про створення сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі. Фактично керівник усунувся від роботи, пустив усе на самоплив і просто проводить час, передаючи інформацію від своїх керівників підлеглим, і навпаки.

Стиль 20,2. Це ідеальний стиль керівництва. У керівника з таким стилем у рівній й притому максимальному ступені проявляється орієнтованість на досягнення високих виробничих результатів і на турботу про створення сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі. Такий стиль, як правило, дозволяє домогтися успішного рішення виробничих завдань у сполученні з умовами для найбільш повного розкриття творчих здатностей членів колективу.

Стиль 20,0. Даний стиль властивий найчастіше керівникам-автократам, які піклуються тільки про виконання виробничо-господарських завдань, ігнорують людський фактора, особистість працівника, думку колективу. Нерідко такий керівник перетворюється в погонича й діє за принципом «давай-давай», що згодом зживає себе настільки, що перестає приносити успіх в досягненні виробничих цілей.

Стиль 0,2. При такому стилі керівник дуже мало піклується про виробництво, якщо взагалі піклується про нього. Вся його увага спрямована на підтримку й збереження гарних відносин з підлеглими. У колективі створюється «затишний» соціально-психологічний клімат, тут усі дружні й трохи розслаблені. Цей психологічний комфорт обволікає колектив, відсуваючи на другий план рішення виробничо-господарських завдань. В остаточному підсумку така орієнтація утрудняє досягнення виробничих результатів, приводить до підриву зсередини сформованого затишного соціально-психологічного клімату, до втрати керівником авторитету лідера.

Стиль 10,1. Властивий керівникам, які проявляють рівною мірою обмежену турботу як про досягнення високих виробничих результатів, так і про потреби людини. Вони досягають деяких середніх досягнень - середніх, але не видатних.

Якщо Л и П відбивають орієнтованість вашого стилю по відповідних складових в абсолютних одиницях, то відносні значення представлені величинами Сл і Сп. Вони показують, який відсоток від ідеалу представляє ваш стиль керівництва. Ідеальний стиль (20,2) дорівнює 100%.

Оцінить отримані вами фактичні значення. Скільки вам не вистачає до ідеалу? По яким складової варто вдосконалюватися?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]