Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма МІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Інформаційна безпека

Визначення та рівні інформаційної безпеки. Інформаційна безпека: технологічний і психологічний аспекти. Інформаційна, юридична та фізична складові поняття інформаційної безпеки.

Напрямки інформаційної безпеки:

  • Інформаційна безпека як система заходів

  • Захист інтересів країни та кожного громадянина окремо

  • Попередження розголошення інформації

Види інформації, що підлягає захисту. Рівні безпеки.

Проблеми забезпечення міжнародної інформаційної безпеки в сучасному світі. Внутрішній та зовнішній напрямки інформаційної безпеки. Концепція міжнародної інформаційної безпеки: основні положення та принципи. Складові інформаційної безпеки держави. Секретна та конфіденційна інформація, що захищається законом. Об’єкти захисту інформації. Класифікація інформації за ступенем її секретності. Комерційна інформація. Проблеми використання інформаційної зброї та її регулювання на міжнародному рівні. Види інформаційної зброї.

Інформаційні загрози: поняття та різновиди. Визначення поняття інформаційної загрози відповідно до специфіки сфер життєдіяльності (політика, економіка). Внутрішні та зовнішні інформаційні загрози. Види інформаційних загроз. Проблеми використання інформаційної зброї та її регулювання на міжнародному рівні.

Державна інформаційна політика України

Національна інформаційна політика: поняття та визначення. Напрямки державної інформаційної політики України. Концепція інформаційної безпеки України. Обєкти національної безпеки. Загрози національній безпеці в інформаційній сфері. Участь України в міжнародному інформаційному просторі.

Використання комунікативних технологій у діяльності зовнішньополітичних відомств України. Система інформаційно-аналітичного забезпечення органів державної влади, що здійснюють зовнішньополітичну діяльність. Інформаційно-роз’яснювальна робота дипломатичних представництв за кордоном. Форми розповсюдження інформації за кордоном. Інформаційне забезпечення торгівельних місій. Незалежні інформаційно-аналітичні центри в системі інформаційного забезпечення зовнішньополітичної діяльності. Зовнішньополітичні комунікації. Види і засоби здійснення зовнішньополітичних комунікацій. Управління зовнішніми та внутрішніми інформаційними потоками у дипломатичній діяльності. Міжнародна інформація у системі міжнародних відносин. Класифікація і структура.

Інформаційна діяльність дипломатичних представництв

Поняття зовнішньополітичної комунікації. Способи передачі зовнішньополітичної інформації. Значення недостовірності й неточності інформації в міжнародних відносинах. Інформаційне забезпечення візитів. Інформаційне забезпечення діяльності торгівельно-екномічних місій.

Вплив еволюції інформаційно-комунікаційних технологій на трансформацію дипломатичної діяльності. Інформацйно-комунікаційний простір як об’єкт зовнішньої політики. Зміни у методах роботи міністерств закордонних справ і дипломатичних представництв: зростання можливостей для збирання і аналізу інформації, ускладнення відбору дійсно значущої інформації, пришвидшення процесу прийняття рішень, централізація і децентралізація. Зростання ролі ТНК та інших недержавних акторів у міжнародних відносинах. Громадська дипломатія. Медіа-дипломатія. Зміна природи розвідувальної інформації. WikiLeaks.

Діяльність служб інформаційно-аналітичного забезпечення зовнішньої політики держави. Роль інформаційно-аналітичних підрозділів органів влади та окремих інформаційно-аналітичних центрів. Інформаційний та аналітичній рівні діяльності інформаційно-аналітичних установ. Напрямки роботи у внутрішньому та зовнішньому інформаційному просторі.

Роль інформаційно-аналітичних центрів у структурі зовнішньої політики. Класифікація інформаційних центрів. Визначення понять. Оперативний відділ. Інформаційно-аналітичний центр. Інформаційні агентства. Основні напрями діяльності інформаційних центрів. Створення інформаційних ресурсів, у тому числі інформаційних банків даних (бази даних на компакт-дисках). Надання інформаційних послуг окремими інформаційними центрами. Форми надання інформаційних послуг окремими інформаційними центрами, їх рекламування. Новини та закони. Бібліографічна інформація, статистичні дані тощо.