Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма МІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Правове регулювання інформаційних відносин в Україні

Конституційне забезпечення міжнародної інформаційної діяльності. Структура законодавства України в галузі інформації. Основні положення законів України в інформаційній сфері. Закон України «Про інформацію», Закон України «Про державну таємницю», Закон України «Про захист інформації в авторизованих системах», Закон України «Про інформаційні агенства»

Закони України, що регулюють різні аспекти інформаційної діяльності. Закон України «Про видавничу справу». Закон України «Про телебачення та радіомовлення». Закон України «Про рекламу». Закон України «Про авторське право». Закон України «Про електронні документи та документообіг». Закон України «Про електронний цифровий підпис».

Концепція інформаційної безпеки України. Інформаційний суверенітет і його гарантії. Обмеження інформаційної діяльності. Захист прав і свобод людини у галузі інформації. Нормативні документи, що регламентують інформаційну діяльність в Україні.

Сучасні проблеми інформаційно-комунікативного розвитку в Україні

Дотримання інформаційно-психологічної безпеки громадян і держави в цілому. Досягнення паритетної участі України у світовому інформаційному обміні на основі збереження та примноження власних духовно-культурних цінностей. Нарощування обсягу й розмаїття власних інформаційних ресурсів. Налагодження системи виробництва та поширення національного медійного продукту. Покращення міжнародного іміджу України. Забезпечення інформаційної присутності країни у світі та просування на зовнішні ринки національного медіапродукту. Набуття національними ЗМІ базових соціальних функцій: задоволення інформаційних потреб громадян, усіх соціальних груп, забезпечення зворотнього зв’язку. Упорядкування та вдосконалення національного інформаційного законодавства. Модернізація системи профільних органів державної влади в інформаційній сфері. Оптимізація зв’язків органів державної влади з громадськістю. Переведення комунікації влади з громадськістю з площини декларативної політики у площину реальної.

Методи та засоби інформаційних стратегій та інформаційних операцій

Інформаційні стратегії: принципи формування та функції. Мобілізаційна стратегія, Легітимізуюча стратегія, Фіксуюча стратегія – їх зміст та особливості застосування. Поняття віртуального об’єкту в інформаціних стратегіях. Структурування майбутнього за допомогою інформаційних стратегій. Поняття фрейму. Методи та тактики, що застосовуються в інформаційних стратегіях.

Методи та засоби пропагандистського впливу в інформаційних війнах ХХІ ст. Поняття «інформаційна війна», «пропаганда». Завдання та цілі зовнішньополітичної пропаганди. Методи: пропагандистський метод, інформаційна асиметричність. Комунікативний аудит. Контрпропагандистські методи. Універсальні та специфічні засоби пропаганди. Медіатероризм. Кібертероризм. Технології м’якої та жорсткої пропаганди. Біла, сіра та чорна пропаганда. Поняття сугестії та її прийоми. Інформаційна зброя, її класифікація за впливом на інформацію.

Методи збору та обробки інформації. Поняття первинної інформації та її джерела. Методи збору первинної інформації: опитування спостереження, експеримент. Поняття вторинної інформації та її джерела. Методи обробки інформації.

Фактори підвищення ефективності інформаційних операцій. Ефективність інформаційного повідомлення. Використання авторитету. Підтримка та підсилення повідомлень. Здійснення інформаційних операцій. Фактори еквівалентності, соціального середовища, тематичного домінування, контраргументації.

Методи комунікативного аналізу: пропагандистський, мотиваційний, прагматичний. Складові пропагандистського аналізу зміст моделі викривлення джерела. Модель викривлення джерела. Модель легітимізації джерела. Мотиваційний аналіз. Мета. Основні засади. Етапи здійснення аналізу. Пропагандистський аналіз. Об’єкт вивчення. Поняття та значення констативів та перфомативів.