Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма МІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Учасники інформаційних відносин, їх права та обов’язки. Принципи професійної етики в журналістиці

Учасники інформаційних відносин: юридичні та фізичні особи, держави.

Права учасників: право одержувати, використовувати, поширювати та зберігати інформацію; право власності на інформацію. Забезпечення права на інформацію.

Обов’язки учасників: поважати права інших суб’єктів, використовувати інформацію згідно законодавства чи угоди, зберігати інформацію в належному стані, інші зобов’язання відповідно до сфери діяльності учасника інформаційних відносин.

Консультативні зустрічі представників міжнародних і регіональних організацій професійних журналістів, проведені під егідою ЮНЕСКО в 1978, 1980, 1983 роках, на яких були розроблені принципи професійної етики в журналістиці. Право громадян на достовірну інформацію. Об'єктивне висвітлення подій - обов'язок журналіста. Соціальна відповідальність журналіста. Професійна чесність журналіста. Громадський доступ до інформації та участь у ЗМІ. Повага до приватного життя і гідності. Поважання національної спільноти, його демократичних інститутів і суспільної моралі. Поважання загальних цінностей і різних культур. Боротьба проти війн та інших лих, що загрожують людству. Розвиток нового світового інформаційного та комунікаційного порядку.

Поняття комунікації та комунікативні моделі

Технологічний і психологічний підходи до тлумачення терміну «комунікація». Основні аспекти комунікаційного процесу за Г. Ласуеллом. Інформування, маніпуляція, комунікація. Змістовно-ціннісний сенс комунікації. Поняття «політична комунікація». Елементи політичної комунікації та взаємодія між ними. Способи політичної комунікації. Рівні політичної комунікації. Бюджетно-бюрократичний, патерналістсько-ієрархичний, представницько-демократичний, популістсько-анархичний типи політичної комунікації (Г. Штромайер). Політична комунікація і демократизація. Міжнародна політична комунікація.

Поняття, структура та функції масової комунікації. Різні підходи до визначення поняття «масова комунікація». Функції засобів масової комунікації: інформування, критика й контроль, мобілізація, інновація та інші.

Комунікативні моделі Якобсона, Шенона-Вівера та Ньюкома.

Модель Якобсона. Чинники комунікації: адресат, адресант, повідомлення, контакт, код. Функції комунікації: емотивна, референтна, конативна, поетична, мета лінгвістична, фактична.

Модель Шенона-Вівера. Складові моделі та їх значення.

Джерело інформації

Передавач

Сигнал

Канал

Одержувач

Місце призначення

Джерело шуму

Отриманий сигнал

Модель Ньюкома. Складові моделі (комунікатор адресат, об’єкт), їх значення та взаємозв’язок.

Теорія масової комунікації Д.Мак-Квейла. Чотири групи теорій, що пояснюють масову комунікацію, виділені Мак-Квейлом: соціологічні, нормативні, теорії роботи, теорії здорового глузду. Особливості функціонування мас-медій. Роль мас-медій у суспільстві.