Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма МІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Зміст державного іспиту зі спеціальності 6.030400 «міжнародна інформація» Основні поняття міжнародної інформації

Підходи до визначення терміну «інформація». Інформація як загальнонаукове поняття. Атрибутивний підхід. Функціональний підхід. Визначення поняття «інформація» у Законі України «Про інформацію». Категорія відображення. Суперечливість природи інформації. Базова і поточна інформація. Об’єктна і суб’єктна інформація. Суб’єкти і об’єкти інформаційних відносин.

Види інформації згідно закону України «Про інформацію»: масова, статистична, інформація про державні органи влади та органи місцевого самоврядування, правова інформація, інформація про особу, інформація науково-енциклопедичного характеру, соціологічна інформація.

Режими доступу до інформації. Відкрита інформація. Способи поширення. Інформація з обмеженим доступом: конфіденційна, таємна. Принципи зберігання та обмеження доступу.

Поняття та джерела дезінформації. Визначення. Використання дезінформації в політичних цілях. Методи дезінформації: витік, віяло, чутки.

Властивості інформації. Характеристика властивостей інформації: об’єктивність, вірогідність, повнота, актуальність, корисність, зрозумілість.

Джерела інформації

Поняття джерел інформації. Характеристики джерела інформації. Статус джерела, надійність, кваліфікація інформації.

Типи джерел інформації. Відкриті (міжособистісні, опосередковані). Закриті, конфіденційні. Поняття офіційної та неофіційної інформації.

Телебачення як джерело інформації. Комплексність при подачі інформаційного повідомлення. Наочність як перевага телебачення. Інформаційна ємкість. Якість подачі інформації. Різноманітність можливостей впливу, опосередковане сприйняття подій через сформовану реальність. Відчуття присутності.

Радіо як джерело інформації. Особливості поширення. Оперативність подачі інформації. Ступінь ємкості інформаційних повідомлень. Послідовність подачі інформації. Вплив на суспільство. Поняття «паралельний слухач». Співвідношення уваги слухача та ступеня його критичного ставлення до інформації. Ефект присутності.

Друковані ЗМІ як джерело інформації: поширення, інформативність, вплив на суспільство. Особливості передачі інформації. Роль тексту та зображення. Ступінь ємкості інформації. Сприйняття інформації аудиторією. Оперативність поширення інформації. Різновиди друкованих ЗМІ за періодичністю, за способом збуту, за ареалом розповсюдження, за ступенем журналістської незалежності. Зручність користування. Функція вторинного повідомлення інформації. Вплив на суспільство. Послідовності інформації та тривалості її сприйняття. Можливість маніпуляції реципієнтом.

Всесвітня інформаційна мережа Інтернет (WWW) як джерело інформації: переваги і недоліки. Особливості передачі інформації та її варіативність. Відсутність центрального єдиного пункту контролю та координації. Можливості особистісної й масової комунікації. Різноманітність комунікативних форм: усна/письмова, пряма/непряма, активна/пасивна і т.д. Інтеграція «класичних ЗМІ» в мережу Інтернет. Принципова інформаційна відкритість, неопосередкована й об’єктивна інформація від першоджерела. Недоліки мережі Інтернет. Необхідність відповідного технічного обладнання. Сумнівність у достовірності інформації. Інформаційний надлишок. Складність при пошуку конкретики у великому масиві інформації. Проблема авторського права.