Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма МІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Інформаційний аспект інтеграційних процесів в Європі. Політика єс у сфері інформації та комунікації

Становлення європейського інформаційного суспільства. Інформаційна стратегія Європейського Союзу. Боротьба з впливом США. Електронна доктрина Європейського Союзу. Програма «Європа і глобальне інформаційне суспільство». Програма «Шлях Європи до інформаційного суспільства. План дій». Програма «Європейске інформаційне суспільство у дії». Європейська конвенція про транскордонне телебачення

Вплив нових комунікаційних технологій на розвиток електронного ринку інформаційних послуг. Програма залучення країн-учасників ЄС у міжнародну електронну торгівлю.

Англійський проект стратегічних досліджень "Елві" /Еlveу/. Національна участь у програмах: IMPACT, ESPRIT – 1, 2. Програма стратегічних напрямків: білі та зелені книги.

Мультимедійний доступ до різних сфер: Європейська культурна спадщина, освіта, зайнятість, е-Європа.

Основні положення концепції побудови єдиного інформаційного простору снд

Мета і задачі формування і розвитку інформаційного простору СНД. Загальні інтереси країн СНД у сфері інформації. Безпеки в інформаційному просторі СНД. Етапи формування та розвитку інформаційного простору СНД. Ступінь реалізації концепції на сьогодні.

Діяльність неурядових організацій у сфері інформації

Мета та напрямки діяльності міжнародних неурядових організацій у галузі комунікації. Основні проекти і програми міжнародних неурядових організацій. Діяльність міжнародних неурядових організацій у галузі основних інформаційних прав і свобод людини. Міжнародний центр боротьби з цензурою. Вплив клерикальних міжнародних інформаційних організацій на міжнародну політику. Співробітництво неурядових інформаційних організацій з ООН в усіх галузях діяльності організації. Програми розвитку освіти під патронатом НУО. Діяльність інформаційних неурядових організацій. Видавнича діяльність неурядових інформаційних організацій.

Характеристика діяльності транснаціональних корпорацій у сфері інформації та комунікації

Концентрація глобальних медіа. Конгломерація, диверсифікація та інтернаціоналізація медіа-індустрії. Комерціалізація і маркетизація інформаційних потоків. Інформаційний колоніалізм і розмивання інформаційного суверенітету. Глобальні мультимедіа-імперії. Глобальні агенції новин: Reuters, Agence France Press, Associated Press. Вплив світових інформагенцій на політичний дискурс (відбір новин і встановлення порядку денного). CNN – ефект. Створення подій. Втручання в особисті дані. Скандал в імперії Рупера Мердока – 2011. Діяльність мультимедіаімперій в інформаційному просторі України.

Проблеми входження України у міжнародний та європейський інформаційний простір

Тенденції становлення України як держави у міжнародному інформаційному просторі. Проблема впливу іноземних комерційних структур на національно-інформаційний простір на фоні загального критичного стану вітчизняної інформаційної інфраструктури.

Визначення поняття «інформаційний простір» характерні риси становлення інформаційного поля України (стихійність, фрагментарність). Інформаційне проникнення іноземних держав та значна залежність України від іноземних інформаційних потоків.

Доповідь України на сьомій європейській міністерській конференції Ради Європи «інтеграція та різноманітність: нові тенденції політики України у сфері ЗМІ та нових комунікативних послуг». Участь України у WSIS. Сучасні завдання поставлені перед Україною для входження в європейське інформаційне суспільство.